Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jerlerup: "Skickar ni spam-sms med Jan Björklund iklädd lederhosen?"

- 22/05/2014, 13:59
Folkpartiets spam-sms
1 av 2

Folkpartiets spam-sms

Privat

Socialdemokraternas spam-sms
2 av 2

Socialdemokraternas spam-sms

William C. Woxlin

"Vem vet vad som döljer sig bakom en så anonym länk", skriver Torbjörn Jerlerup (PP) om de spam-sms som Folkpartiet och Socialdemokraterna just nu skickar ut.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En del får ett sött litet sms från Socialdemokraterna. Det är Carin Jämtin som låter hälsa att det är 100 timmar kvar tills vallokalerna stänger, länkar till valmaterial och säger att nu kör "vi" ända in i kaklet. Personer som aldrig varit i närheten av att rösta på Socialdemokraterna inkluderas alltså i detta "vi".

Folkpartiet låter Marit Paulsson hälsa att det är val på söndag och att man kan rösta på frihet och fred då. I sms:et finns en länk till en konstig webbadress och avsändaren är så konstig att till och med folkpartistiska kandidater jag pratat med sagt att "det kan inte ha varit vi som skickade det". Det skickas också till folk som aldrig varit i närheten av att rösta på Fp.Med ett sådant sms och en sådan länk är oro befogad. Vem vet vad som döljer sig bakom en så anonym länk. Kanske virus? Kanske bilder på Jan Björklund iklädd lederhosen?

Nej, skämt åsido.

Det här med integritet och rätten till privatliv som vi i Piratpartiet alltid ältar om är faktiskt något som rör sånt som valpropaganda också. Även väljare har rätt till personlig integritet.

Därför undrar jag hur Folkpartiet och Socialdemokraterna gjort sitt urval av personer att skicka till? För de register på icke-folkpartister och icke-socialdemokrater? Och vad hoppas de vinna på att spamma mobiler?

Att stå upp för den personliga integriteten och friheten är viktigt. Om man inte ens kan föra en valkampanj utan att inkräkta på väljares rätt till privatliv, hur blir det då när de kommer till makten?

Torbjörn Jerlerup,
Aktivist i Piratpartiet

Är det fult av partierna att skicka spam-meddelanden?