Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom
Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom

Lorentz Tovatt: "Om du bryr dig om miljön det minsta – rösta inte på Moderaterna i morgon"

"Moderaternas miljömotstånd är viktigt att upplysa om", skriver Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Svenska folket har sagt sitt - miljön är den absolutviktigaste EU-frågan! Därförär det på sin plats attberätta sanningen om Nya Moderaternas miljöpolitik. Under senastemandatperioden har moderaterna nämligen kämpat med näbbar och klor för att motarbeta nästan alla progressiva förslag som lags inomområdet.

Det har gått några år sedan Moderaterna sade att man villebli ”det nya Miljöpartiet” och det märks. I dag är den ambitionen som bortglömdoch i stället har man gjort sitt yttersta för att ingenting ska ske.Centerpartiet har i regeringssamarbetet fått nöja sig med smulor tillmiljöpolitik och viktiga beslut har begravts i utredning efter utredning. Baranyligen utlös de, i stället för att presentera några förslag, att derasklimatfärdplan skulle utredas en andra gång. Vilken politiken av dennautredning blir får vi inte veta förrän nästa mandatperiod, i bästa fall.

Det är skrämmande! För Moderaterna driver så ofta de kan ennärmast miljöfientlig politik. I EU, där granskningen av politiken inte är likaskarp, har de försökt motarbeta allt ifrån energieffektivisering och striktareregler för utsläppshandeln till förbud mot hormonstörande ämnen i barnmat. Somför att strö salt i jordens sår har Moderaterna också försökt sabotera EU:sprocess kring klimat- och energimål. När EU-kommissionen vill gå på en skarpareoch bättre linje än den vi har i dagsläget försöker Moderaterna hindra dem.Bland annat har man tagit ställning mot bindande mål för förnyelsebar energioch energieffektivisering, trots att dessa i kolkraftsrika EU leder tillkonkreta utsläppsminskningar.

Detta är negativt två gånger om. Det skadar dels EU:s internaklimatpolitik men framför allt så påverkar det ingångsläget när FN förhoppningsvisska komma överens om ett bindande avtal år 2015. Om EU går in i FN-förhandlingarna med lågt ställda mål kommer utgången förmodligen bli ett urvattnat avtaloch en förlorad chans att hållajordens medeltemperatur på enhållbar nivå.

Moderaternas miljömotstånd är viktigt att upplysa om eftersom alla opinionsundersökningar visar attsvenskar tycker att miljöfrågornaär de viktigaste på EU-nivå. Och om man tycker att miljön ärviktig, då bör man aldrig lägga sin röst på Moderaterna.

Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är miljön en viktig fråga?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.