Onsdag 28 Sep
Stockholm

Soraya Post (Fi): "I dag kan du vara med och skriva historia – rösta rosa!"

Soraya Post, förstanamn på Feministiskt initiativs EU-lista.
Soraya Post, förstanamn på Feministiskt initiativs EU-lista. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

"Vi feminister blir kallade för mycket. Vi är ofta fel, vi ska alltid vänta. Men Europa kräver förändring", skriver Soraya Post från Feministiskt initiativ.

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Här kan du rösta

I dag är sista dagen att rösta på vilket parti och vilken politiker som ska representera dig i Europaparlamentet. 

För att rösta krävs endast legitimation om du röstar i din vallokal. Det är dock bra att ta med sig legitimation och röstkort till vallokalen. 

Du kan rösta i vilken vallokal du vill, men om du röstar i någon annan än den som står på röstkortet, räknas din röst som en poströst.

Här kan du hitta din vallokal: val.se.

Feministiskt initiativs genombrott med 15 000 medlemmar och 5,4 procent i den senaste opinionsundersökningen har fått upp feminismen på agendan och gett feminister i alla partier luft under vingarna. Moderater kallar sitt parti för ”blå-rosa” och Socialdemokrater kommer med feministiska utspel. Tack vare Fi är alla plötsligt överens: det har varit alldeles för tyst om feminismen!

Men i stället för att välkomna Fi till maktens rum slåss såväl vänstern som högern om att utmåla oss som extrema. Medan högern kallar oss för vänstervridna extremister kallar vänstern oss för elitistiska liberaler. Rädslan för Fi är påtaglig, svartmålningen är massiv, men hur kan de vara så oense om Fi?

Svaret är att vi är många som väljer Fi för att vi känner att våra liv är större än vad som ryms i en höger-vänster-skala. Det är uppenbart att högerns marknadsliberalism, utförsäljningar och raserade välfärd spär på ojämlikheten. Samtidigt ser vi att Vänsterpartiets och Socialdemokraternas klassanalys inte är tillräcklig för att stoppa sexism, rasism och ojämlikhet. Även med en rödgrön politik behövs en feministisk antirasistisk opposition som alltid står upp för de mänskliga rättigheterna. Feministiskt initiativ för in en saknad dimension i politiken:

Skydda demokratin. I flera EU-länder går demokratin bakåt. Det behövs en kontrollmekanism för att se till att medlemsländerna följer de kriterier som krävs inför ett medlemskap. Ett medlemskap ska medföra skyldigheter. Kränkningar mot mänskliga rättigheter ska utgöra grund för sanktioner.

Försvara aborträtten och hbtq-personers rättigheter. Moderater och kristdemokrater gör gemensam sak med socialkonservativa och nationalistiska krafter när de röstar ner Estrella-rapporten som skulle stärkt rätten till fri abort, preventivmedel och sexualundervisning. Vi vill försvara rätten till abort och hbtq-personers rätt att bilda familj och leva öppet utan risk för hot och våld. Transpersoner måste få rätten till sin egen kropp, all tvångssterilisering måste upphöra.

Ett fredligt Europa. Lägg ner alla planer på en försvarsallians, en gemensam armé och militär upprustning. Europas länder ska bidra till fred i världen genom rättvis handel, diplomati och sociala investeringar – det värsta vi kan göra för freden är att delta i en kapprustning och återuppliva kalla kriget. I stället ska vi avskaffa vapenexporten och ställ om vapenindustrin till civil produktion.

Ett tryggare Europa för alla. Ekonomiska intressen får aldrig gå före mänskliga behov. Vi vill se satsningar på välfärden med barnomsorg, äldreomsorg och stöd till personer med funktionsnedsättning. Reformer som inte bara skapar ett bättre samhälle, utan även stärker kvinnors möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden. 

Öppna gränserna. Förra veckan drunknade ytterligare 200 människor i Medelhavet. De sökte skydd och ett värdigare liv men möttes av Europas höga murar. Att Européer har rätten att röra sig över hela världen medan andra dör på flykt är inte värdigt. Alla människor är lika värda och ska ha samma rätt och möjlighet att leva ett liv i trygghet.

Vi feminister blir kallade för mycket. Vi är ofta fel, vi ska alltid vänta. Men Europa kräver förändring. Nu är det dags att alla ska kunna älska, leva och verka i Europa och världen utan att diskrimineras. Det är faktiskt möjligt. 

I dag kan du vara med och skriva historia - rösta rosa.

Soraya Post, Feministiskt initiativs toppnamn till EU-parlamentet

Ska du rösta på Fi i dag?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.