Linda Tegnebo
Linda Tegnebo

"Min mormor satt på Auschwitz"

"Jag skäms för Europa", skriver debattören Linda Tegnebo, vars mormor satt som fånge på Auschwitz.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Min mormor satt på Auschwitz och flera andra av nazisternas koncentrationsläger. Hon upplevde en fasa som vi, i denna privligerade del av Västvärlden, bara kan ana i våra ondaste mardrömmar. Hon satt där på grund av nazisternas människoförakt och hat mot en viss grupp människor. Hon satt där för att hon hade hjälpt en sjuk judinna med mat. Hon satt där för att hon hade gjort precis det som vi alla borde göra, hjälpt en människa som hade det svårt. Hon struntade i etnicitet, i religion och i hudfärg, hon hjälpte en medmänniska. För detta "brott" avtjänade hon 4 år i nazisternas läger. Hon lastade sina döda kompisars lik på lastvagnar. Hon såg sina väninnor föras till gaskamrarna och hon städade bort spåren efter dem när gasningen var över. 

Min mormor var en stark kvinna, kanske den starkaste jag någonsin träffat. Hon vägde 28 kg när hon kom till Malmö på sommaren 1945. I hela sitt liv fick hon leva med de hemska mardrömmar som kom om nätterna. Hon fick äta mediciner för att hålla dem borta. Hon fick äta mediciner för att hålla borta det som många av Europas högerextrema partier (nu inröstade i Europaparlamentet!) försöker förringa eller än värre; låtsas som om det aldrig har hänt. Hon fick äta mediciner på grund av minnet av det som Le Pen och Michaloliakos idag åter försöker införa i Europa. 

Mormor sa alltid att det som höll henne vid liv var värmen, både den psykiska och fysiska, mellan medfångarna. Värmen mellan polacker, ungrare, tyskar, tjeckoslovaker och fransmän. Jag tror på den värmen. 

Det är en ledsen tid nu, en tid då jag känner att min mormors minne har smutsats ner. Jag skäms för Europa, jag skäms för att vi så lätt glömt bort vår historia. Mest av allt skäms jag för att den här typen av åsikter återigen röstas på i Europa.

Linda Tegnebo

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har vi glömt vår historia?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.