Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ung Pirat: "Måste öka kvinnors möjligheter att delta i arbetslivet"

- 05/06/2014, 10:58
Gustav Nipe från Piratpartiet

Gustav Nipe från Piratpartiet

Lars Johansson

"Vill man minska löneklyftan måste man öka kvinnors möjligheter att delta i arbetslivet i lika hög grad som män", skriver Gustav Nipe från Ung Pirat.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Fler teknologiska framsteg behövs göras för att öka jämställdheten. Idag finns det en mängd olika system som förhindrar användandet av uppfinningar. Vi unga pirater vill se radikala reformer som befriar alla innovationer från sina begränsande bojor. 

Idag går jämställdhetsarbetet alldeles för långsamt. Löneklyftan kommer med nuvarande krympningstakt försvinna först om nästan 100 år, det duger inte. Att det går så långsamt är inte så konstigt med tanke på att dagens jämställdhetspolitik är baserad på pseudovetenskap. Att tro att omskolningsprogram eller kvoterade bolagsstyrelser skulle vara ett patentrecept för accelererad jämlikhetsökning mellan könen är den jämställdhetspolitiska motsvarigheten till homeopati. 

Vid sidan av normkritiskt opinionsbildning är det bästa som kan göras för ett mer jämställt samhälle att arbeta för en minskning av den ekonomiska klyftan mellan kvinnor och män. Riksdag och regering varken kan eller bör lagstifta om normer. Däremot kan staten aktivt arbeta för att minska de ekonomiska skillnaderna - men för att kunna öka den ekonomiska jämställdheten krävs det att makthavarna förstår vad den faktiskt bygger på. 

Vår största drivmotor för jämställdhet har, näst efter den allmänna rösträtten, varit teknologiska framsteg. Historiskt sett kan man se att kvinnor inte gjorde mindre hushållsarbete för att de gick ut i arbetslivet, utan de gick ut i arbetslivet för att de gjorde mindre hushållsarbete. Det var diskmaskinen, tvättmaskinen, och dammsugaren som befriade människor, främst kvinnor, från många timmars hushållsarbete varje dag och på så sätt skapade utrymme för kvinnor att skaffa betald sysselsättning. 

Vill man minska löneklyftan måste man öka kvinnors möjligheter att delta i arbetslivet i lika hög grad som män (kvinnor har oftare deltidsjobb än män), för att göra det måste man se till det faktum att kvinnor gör oproportionerligt mycket av hushållsarbetet även i moderna familjer. Det effektivaste sättet att befria människor från dessa sysslor är inte att opinionsbilda mot göromålen, utan att automatisera dem. Vägen till jämställdhet går genom satsningar på forskning och utveckling, inte genom omskolningsprogram och statligt förmynderi. 

Vi pirater arbetar för mer teknologisk automatisering, både med hjälp av immaterialrättsreformer och ökad satsningar på forskning. Dagens patentsystem förhindrar användandet av uppfinningar och ger enskilda personer och företag monopol på att använda en viss uppfinning. Ofta används patentsystemet för att stänga ute konkurrenter och därmed hindra nya entreprenörer från att bygga vidare på befintliga uppfinningar. Resultatet av systemet är att utvecklingsprocesser blir minst ett tiotal år försenade i onödan. Vi unga pirater vill avskaffa patentsystemet. 

Att bekämpa teknologisk utveckling är att bekämpa jämställdhet. Vi behöver en jämställdhetspolitik som syftar till att automatisera de arbetsuppgifter som förhindrar kvinnan från att göra samma karriärer som män.

Gustav Nipe,
Ung Pirat