Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vincent Hansson: "Är våra val demokratiska?"

1 av 1

TT NYHETSBYRÅN

Debatt | 08/06/2014 16:07

"Varför måste Sveriges politiska system vara likadant nu, som för 40 år sedan?", skriver Vincent Hansson, skapare av VINC-Systemet och supporter av e-demokrati.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag tycker inte att våra val är demokratiska,eftersom inget parti skulle kunna representera mina åsikter i alla frågor. Detfinns inget parti som tycker som jag i allafrågor. Varför måste vi låsa fast oss vid idén att en demokrati behöverpolitiker? Det finns fler vägar till demokrati än den breda motorvägen allabilar kör på i dag.

Vårat motto inom demokratin är att ge makten åtfolket, så skulle de flesta definiera demokrati. Men jag upplever det varken såi Sverige eller andra länder, utan i stället upplever jag att vi ger makten åt ettspeciellt folk. Vi lämnar över våraåsikter till representanter i hopp om att de ska representera oss under fyraårs tid. Men vad händer om våra representanter inte representerar våra åsikter,utan i stället har en egen agenda och gör det som är bäst för dem själva?Samarbetar med andra partier för att få mer inflytande?

Jag föreslår i stället ett system, som skulle kunnata bort politiska kompromisser, fyra års-väntetiden för att få sin röst hördoch framförallt politiska partier med egna agendor. Direkt e-demokrati. Om vibygger ett system där varje medborgares röst är hörd en gång och germöjligheten för medborgare att skicka in deras förslag, skulle vi inte uppnåttett land styrt av folket? Vi har de tekniska möjligheterna att bygga ett sådantsystem i dag, varför gör vi inte det? Varför måste Sveriges politiska systemvara likadant nu, som för 40 år sedan? Världen har gått in i en ny era och vimåste anpassa vårt politiska system till den nya eran.

Då undrar ni säkert, vad finns det för fördelar meden e-demokrati? I en e-demokrati fyller man i vad man vill rösta på,över internet. Det gör att vi slipper organisera stor administration förrösträkning, röstkort och så vidare. Vi kan därför hålla val oftare och hålla val imindre frågor än att välja representanter. Vi skulle teoretiskt sett kunnahålla val i alla riksdagens frågor, om folket velat sätta sig in i alla frågor.

Detta har jag byggt vidare på ochskapat ett system som heter VINC-Systemet. Systemetbygger på direktdemokrati via Internet samt på att vägleda folket genomexperter i olika branscher via en uppdelning av landet till tjugo divisioner.Divisioner skulle bestå av nio medlemmar som alla är folkvalda experter, somutses för att analysera folkets förslag inom ett visst område. Om det till exempel kommer in ett förslag från folket, om en ny medicinsk lag så skulle Juridik- ochMedicin-divisionerna tillsammans forska och analysera konsekvenserna i vårtsamhälle av den nya lagen och sedan ge denna information åt folket. Efter attha fått informationen förenklad, så hålls en röstning för förslagetonline.

Men omman inte vill sätta sig in i alla frågor i vår direktdemokrati, är dettasystemet inte väldigt tidskrävande? Kanske om man sätter sig in i alla frågor,men vad säger att det inte kan bildas grupper där alla medlemmarröstar likadant likt partier i Sverige i dag. Man skulle kunna vara med i ettparti men ändra sin åsikt om den blev fel-representerad. För mig hade detta varit ett sant demokratiskt samhälle.

Jaguppmanar er alla att se ”Direktdemokraterna” (även kallat: Aktiv Demokrati) somett politiskt parti, samt stödja kampen för att införa VINC-Systemet iSverige. Det finns möjligheter för oss att införa direktdemokrati i Sverigei dag, se dem och ta vara på dem. Men för alla er som blundar för en sann demokratii Sverige; håll er till Sveriges gamla politiska system, men klaga inte närpartier inte håller sina löften de gjort när det varit valår.

VincentHansson,
Skapare av VINC-Systemet och supporter ave-demokrati

Vore det bättre med direktdemokrati?