Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Henrik von Sydow (M): "Varför försvåra för svenskar som bor utomlands?"

Henrik von Sydow (M)
1 av 1

Henrik von Sydow (M)

Debatt | 11/06/2014 12:18

"Vill socialdemokraterna öka beskattningen för alla svenskar som bor utomlands och betalar så kallad SINK-skatt?" undrar Henrik von Sydow från Moderaterna.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I kväll hos Svenska kyrkan i London arrangeras den första debatten inför riksdagsvalet som riktar sig till svenskar som bor utomlands. Bara i London bor omkring 70 000 svenskar och totalt är nu över en halv miljon svenskar bosatta i utlandet. Det motsvarar ungefär var 20:e svensk.

Det är ett uttryck för att Sverige är ett av världens mest globaliserade länder och vår historia av rörlighet, resande och framgångsrika företag som fört många svenska familjer ut i världen.

I en globaliserad värld är dessutom svenskar som bor utomlands en mycket viktig grupp. För en liten, öppen ekonomi är de viktiga som ambassadörer för Sverige och för svenska varumärken och genom de kunskaper, erfarenheter och idéer som de besitter bidrar de också till att stärka Sverige.

Vad som förenar utlandssvenskar i alla delar av världen är viljan att det ska gå bra för Sverige. Det går bra för Sverige, samtidigt som mycket kan fortsätta att bli bättre och andra länder också utvecklas fort. Sveriges ekonomi rankas ofta i topp bland världens länder, vår konkurrenskraft hamnar nästan alltid på pallplats och vår demokrati, vår öppenhet, kreativitet och jämställdhet är ofta förebilder för andra länder. Tillsammans med ordning och reda i den offentliga finanser står Sverige starkt och tryggt i en krävande och ibland orolig omvärld. Vi ska investera i drivkrafter att arbeta och starta och bygga företag. Med fler i arbete ökar resurserna utveckla välfärden. Moderaterna och Alliansen vill fortsätta utvecklingen och nå 350 000 nya jobb till 2020. Mot detta står en allt mer vänstertung opposition som vill lägga ökade kostnader på jobb och företagande med mellan 30 och 90 miljarder. Många förslag från vänsteroppositioner slår särskilt hårt mot svenskar i utlandet.

Ylva Johansson, som företräder socialdemokraterna i kvällens debatt måste svara på tre frågor. Varför vill socialdemokraterna införa nya hinder för öppenhet och rörlighet över gränser? Nya krav på utländsk arbetskraft i Sverige riskerar slå tillbaka också mot oss och begränsa svenskars möjligheter att få jobb i London, Oslo eller New York.

Flera i vänsteroppositionen driver krav på en särskild flygskatt som fördyrar för företag och försvårar för svenska familjer utomlands att hålla kontakt med vänner och släkt i Sverige. Flygskatten gör Sverige mindre globaliserat och fördyrar våra resor. En röst på socialdemokraterna är en röst på Miljöpartiets och Vänsterpartiets flygskatt – om inte Ylva Johansson ger ett annat besked ikväll.

Efter att regeringen lättat skatten på arbete och för pensionärer i Sverige sänktes också vid årsskiftet skatten för svenskar som bor utomlands – trots kraftigt motstånd från socialdemokraterna. Vill socialdemokraterna öka beskattningen för alla svenskar som bor utomlands och betalar så kallad SINK-skatt?  Varför vill Ylva Johansson se straffskatter på svenskar som bor utomlands?

Henrik von Sydow (M)
Ordförande i riksdagens skatteutskott

Håller du med?