Onsdag 21 Apr
Stockholm

"I dag demonstrerar jag mot rasism, nazism och fascism"

Leo Rudberg, Piratpartiet
Leo Rudberg, Piratpartiet. Foto:

"Alla vi som demonstrerar kommer föra kampen mot fascismen vidare – i dag, i morgon och resten av våra liv", skriver Leo Rudberg som i dag arrangerar en antirasistisk demonstration i Stockholm.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Leo Rudberg är en 18-årig antirasist som i dag ordnar en partipolitiskt obunden demonstration mot nazismen i Europa på Sergels torg 18:00, där alla från Ung Vänster till Sveriges integrationsminister Erik Ullenhag talar. 

I höst kandiderar han till Stockholms stadsfullmäktige för Piratpartiet i syfte att motarbeta SD:s attack på Stockholms tiggare.

Följ honom på hans blogg eller på Twitter här: @Calandrella

Rasismen växer i Europa. Nazisterna marscherar åter längs Stockholms gator och misshandlar människor i Malmö och Kärrtorp. Och för första gången har vi fascister i Riksdagen, som hetsar, hånar och hotar våra medmänniskor. 

Ute på kontinenten är det fascistiska hotet än större. Front National, som föreslår det dödliga Ebola-viruset som en "lösning på Europas invandringsproblem", blev Frankrikes största parti i EU-valet  - till applåder från SD:s valvaka i Stockholm.  Polska Nya Högern, som vill avskaffa rösträtten och förbjuda funktionshindrade att vistas på allmän plats, får 7 procent av rösterna. Och för första gången sedan 30-talet sitter tyska och grekiska nazister som hyllar Förintelsen och mördar antifascister i ett europeiskt parlament.

Vi i Piratpartiet vill se en annan värld. Vi har en vision om en värld där alla människors lika värde och grundläggande rättigheter respekteras, där ingen tvingas fly, och där alla tillåts flytta – en  öppen, demokratisk och humanistisk värld, där vi bygger broar, inte murar, och odlar omtänksamhet, inte misstänksamhet.

Kampen mot fascismen är givetvis mycket större än oss pirater. Detta är en vision som kan förena oss alla över partigränserna. Därför ordnar jag i dag en partipolitiskt obunden demonstration mot nazismen och fascismen, på Sergels torg 18:00, som samlar alla fredliga antifascister - från Ung Vänster till Sveriges integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Från socialister som av solidaritet med sina medmänniskor engagerar sig, via feminister och miljövänner som arbetar mot alla sorters förtryck och exploatering, till liberaler som kämpar för individens friheter. 

Vi enas alla av vår respekt för alla människors lika värde. Det här lyckades vi tillsammans komma fram till som mänsklighet efter fascismens folkmord på fyrtiotalet. Men nu vaknar fascismen till liv  igen, och deras dödspolitik hotar åter att dra ned Europa i ondskans  grepp. 

Vi som lever i det tredje årtusendet har fascismens ständiga facit. Det stavas Förintelsen. 

Men vi ska inte vara rädda. Vi är så många fler än fascisterna. Vår fredliga kamp ska besegra deras våld. Vår kärlek ska besegra deras hat. Och mänskligheten ska gå in i en ny epok, vägledd av frihet, medmänsklighet och hoppfullhet.

Alla vi som demonstrerar kommer föra kampen mot fascismen vidare – i dag, i morgon och resten av våra liv. Själv kandiderar jag till Stockholms stadsfullmäktige för Piratpartiet, för att ta kampen mot SD-fascisterna i staden, stoppa deras angrepp på samhällets utsatta tiggare och i stället ge tak över huvudet, mat och värdiga livsvillkor åt alla – oavsett etnicitet, ursprung eller medborgarskap. För det är inte något ”organiserat tiggeri” på våra gator som ska stoppas. Det som måste stoppas är den organiserade fascismen i våra parlament. 

Ödets klocka klämtar för Europa. Men 1930-talet behöver inte återupprepas. Framtiden skapar vi tillsammans. Och så länge vi alla kämpar ska demokratin aldrig falla. 

Kampen fortsätter.

Leo Rudberg,
Piratpartiet

Är du emot rasism?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela