Djurens Rätt: "Du kan skjuta allt från elefant till leopard – helt lagligt"

- 12/06/2014, 18:42 -

"Den mesta jakt som sker i dag sker för nöjes skull, men kallas för viltvård", skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det beror på din budget hurmycket du kan skjuta, och om du vill skjuta en buffel, zebra eller elefant. Hosresearrangörerna för jaktsafarin kan en buffel vara inkluderad i priset, medmöjlighet att skjuta en andra mot avgift. ”Diverse antiloper” inkluderas ocksåmot avgift.

En researrangör för jaktsafari skriveratt du kan skjuta ”allt från elefant till leopard”. Hos en annan researrangörär ”de fem stora” inkluderade: leopard, lejon, noshörning, elefant och buffel.Safarijakt är big business.

Vi har alla någon gång sett detriumferande jaktbilderna med jägaren poserandes på den afrikanska savannenbakom en dödad zebra, antilop eller buffel och med geväret som lutas mot detdöda djurets kropp. Människans självpåtagna makt över djuren blir så tydlig attman behöver inte ens vara djurrättsengagerad som jag för att känna att det ärnågot som är mycket fel.

Nöjesjakt sker inte bara i Afrika. Här i Sverige är godsjakten en hårtkritiserad jaktform där fåglar föds upp bara för att sättas ut och sedanskjutas till döds av betalande jägare. Också i Sverige har vi turistjakt ochnästan 30 000 jägare kommer från andra länder, främst Danmark. De behöverinte ens ha jägarexamen, en examen som det tar två dagar att skaffa.

Den mesta jakt som sker i dag sker för nöjes skull, men kallas för viltvård.Vi skulle kunna hitta andra sätt att samexistera med de vilda djuren. Jägarnahar intresse av en stor älgstam, eftersom de vill ha många älgar att skjuta. Devill inte ha rovdjur som vargar eftersom de konkurrerar med jägarna ombytesdjuren.

I en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitetkonstateras att två tredjedelar av Sveriges befolkning är negativa till"jakt på älg, hjort och rådjur, om anledningen är att få spänning ochavkoppling". Nästan lika många anser att "alla former av jakt förspänning och avkopplings skull är grymt mot djuren". Jägarna själva anseratt ”komma ut i naturen” är den viktigaste anledningen till att jaga.

Daniel Nordström, chefredaktörför Arbetarbladet i Gävle, beslöt i höstas att inte publicera bilder på jägaresom poserar triumferande vid döda djur under den svenska jakten. Han ansåg atttriumferande jaktbilder är makabra och förnedrande för djuren.

Det är bra om vi kan känna sammaobehag inför det triumferande poserandet med döda älgar som troféer i svenskaskogar som vi spontant känner inför de som betalar per styck för att stoltserabakom en buffel på savannen.

Camilla Björkbom
Förbundsordförande
Djurens Rätt

Är det fel med laglig jakt på utrotningshotade djur?