Tisdag 27 Sep
Stockholm

"Fram för demokrati i stället för traditioner"

Pontus Eklund och Fanny Rosenblad från Grön Ungdom
Pontus Eklund och Fanny Rosenblad från Grön Ungdom. Foto:

"Det är inte värdigt ett land som Sverige att vårt folkvalda parlament varje år öppnas av en statschef som inte är folkligt vald", skriver Pontus Eklund och Fanny Rosenblad från Grön Ungdom.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

För några hundra år sedan såg Sverige väldigt annorlunda ut. Det var familjenamnet, inte kompetensen, som var avgörande för hur ens liv skulle se ut.  Sedan dess har samhället utvecklats. Reformer som skolgång för alla och allmän rösträtt har förvandlat Sverige till ett land där alla får en chans att lyckas och påverka. Ett land som förr enbart var styrt av monarken och högadeln är i dag ett land där en pojke eller flicka från arbetarklassen en dag kan bli statsminister. 

Sverige genomsyras i dag av tanken om alla människors lika värde men trots det så har vi kvar vissa spår av det samhället vi lämnat bakom oss. Det tydligaste exemplet är familjen Bernadotte, vår kungafamilj. Det är inte kompetensen som är avgörande för dem, utan redan vid födseln är det avgjort att medlemmarna i denna familj kommer att ha vissa privilegier och skyldigheter.

Ett exempel på detta privilegium är Prinsessan Leonores dop. Kungahuset vägrade att avslöja hur mycket spektaklet skulle kosta, trots att det betalas med skattepengar. Insynen i kungafamiljens ekonomi är dålig och det är inte känt vem i familjen som äger hur mycket och exakt var dessa pengar investeras. Skattepengar ska investeras i vår gemensamma välfärd, inte i kalas till Sveriges och Europas adel. Det är inte rättvist att vissa föds in i lyx som bekostas av oss andra.

En republik med en folkvald statschef är ett realistiskt alternativ för Sverige. Vi har många valmöjligheter och det finns flera länder att inspireras av. Det som behövs nu är en grundlig utredning för vad som skulle gynna Sverige mest. En monarki, även en representativ sådan, är inte demokratiskt och strävar Sverige efter att vara ett föregångsland inom demokrati- och jämlikhetsfrågor rimmar det illa med vårt nuvarande statsskick.

Det är inte värdigt ett land som Sverige att vårt folkvalda parlament varje år öppnas av en statschef som inte är folkligt vald.  Det är inte värdigt de som kämpat för demokratin i det här landet att vi i dag inte fullbordar deras arbete och avskaffar det sista vi har kvar av kungens och högadelns välde.

Det är dags för förändring.  Det är dags för demokratins förkämpar att höja sina röster mot det odemokratiska som fortfarande lever kvar. Det är dags att förvandla Sverige till det demokratiska föredöme som vi har potential att vara.

Pontus Eklund,
språkrör Grön Ungdom Uppsala
Fanny Rosenblad,
sammankallande Grön Ungdoms Internationella Utskott

Bör vi avskaffa monarkin?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.