Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"TV-avgiften på datorinnehav inte enda skatten som bör fällas"

- 13/06/2014, 16:32 -
Niklas Starow.

Niklas Starow.

Privat

"Det som ska göras först och främst är att inkrävda TV-licenser ska betalas tillbaka, detta genom att de drygt 100.000 personer som från Februari 2013 tills dags datum anmält TV- eller datorinnehav, ska få sina TV-licenser återbetalda", skriver Niklas Starow, piratpartist.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Högsta Förvaltningsdomstolens utslag visar på det Piratpartiet har hävdat hela tiden. En dator är inte till för att titta på TV. 

Tyvärr verkar inte Radiotjänst respektera beslutet, då de nu försöker hävda att de inte är återbetalningsskyldiga för de avgifter de krävt in sedan början av 2013. Det verkliga skälet är inte att de anser att det bara är en ändring av praxis, enligt efterforskningar som Anna Troberg (PP) har gjort, är att Radiotjänst inte vet vilka som betalat för datorinnehav och vilka som betalat för TV-innehav. Då bör frågan ställas om detta inte ska räknas som domstolstrots, men det är en fråga för personer som är mer juridiskt kunniga än mig.

Men TV-avgiften på datorinnehav är inte den enda teknikfientliga straffskatt som bör fällas. Vi har den ologiska Kassettskatten (Privatkopieringsavgiften) som Copyswede tillåts ta ut på lagringsbar media som vi nu har ett rättsläge för med domen från Högsta Förvaltningsdomstolen. Då telefoner, surfplattor, laptops och persondatorers lagringsmedia inte främst är till för att lagra upphovsrättsskyddat material bör även denna straffskatt behandlas efter Högsta Förvaltningsdomstolens utslag. 

Låt oss punkta upp var vi befinner oss nu:

* Landets högsta rättsinstans på området har gått på Piratrörelsens linje. Att en dator inte är till för att titta på TV.

* Radiotjänst vill inte finna sig i domslutet och hävdar återigen något de inte har stöd för, att det bara är ny praxis.

* Det fastslagna rättsläget bör föras över till Privatkopieringsavgiften. 

Det som ska göras först och främst är att inkrävda TV-licenser ska betalas tillbaka, detta genom att de drygt 100.000 personer som från Februari 2013 tills dags datum anmält TV- eller datorinnehav, ska få sina TV-licenser återbetalda. Om inte Radiotjänst vet vem som betalt för vad, är det hederliga att betala tillbaka allt.

Sedan föreslår Piratpartiet att vi frångår TV-licenssystemet helt och inför en Public Service-avgift på skattsedeln, att Skatteverket tar över ansvaret för TV-licensen, men att den blir öronmärkt till just Public Service, så pengarna inte går genom utan förbi riksdagens budgetprocess.

Att vi sedan lång tid propagerat för ett avskaffande av den förhatliga kassettskatten är ingen nyhet, men nu har vi äntligen ett rättsläge att hänvisa till. Därför bör nästa steg bli för privata handlare att hänvisa till Högsta Förvaltningsdomstolens dom när Copyswede försöker driva in sin straffskatt på lagringsbar media.

Niklas Starow, Samordnare Piratpartiet Skåne.