Sofia Arkestål.
Sofia Arkestål.

"Vi behöver inte – och vill inte ha – Public Service"

"Vi måste slå hål på myten om oberoende. Folkbildningen har andra, bättre forum", det skriver centerpartisten Sofia Arkestål efter Högsta förvaltningsdomstolens dom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om debattören:

Sofia Arkestål kandiderar till Riksdagen för Centerpartiet och bedriver en crowdfundad och crowdsourcad personvalskampanj.

Hon jobbar på ett riskkapitalbolag med tillväxtfrämjande projekt.

Följ henne på Twitter: @spfoia

Svenskarna har börjat vänja sig vid större valfrihet, i allt från välfärdstjänster till vilken kultur de konsumerar och hur det görs. För att uppdatera sig om vad som händer i världen hittar människor sina egna källor på nätet och rapporteringen är ofta bättre i sociala medier än i traditionella. Ny teknik utmanar hur vi tar till oss information och lämnar många frågandes: Varför ska jag betala för något jag inte tittar på?

För många är själva tanken om ett kontrollorgan som ringer och jagar människor, knackar på hemma hos dem och tvingar dem att betala för att de har teknologi i hemmet en fullkomligt absurd tanke. Man vill inte betala för något man inte tar del av. Public Service är en börda för det svenska folket som borde läggas ned, och det är långt bortom folkbildande eller oberoende. 

Public service påstådda oberoende överskuggas av att 52 procent av journalisterna på Sveriges Television sympatiserar med miljöpartiet och 18 procent med vänsterpartiet. Idén om att någon typ av media alls skulle kunna vara oberoende är inget annat än en myt. Ett exempel på politiseringen var när SR:s programledare Ametist Azordegan kallade Janne Josefsson för nazist efter Uppdrag Gransknings program som utredde vänsterextremismen i Sverige. En organisation med starka vänstersympatier kritiserar vänsterextremism och då börjar man med tillmälen.

Myten om public service som folkbildande motsägs av hur man tävlar om tittarsiffror på prime time. Mot bakgrund av detta är det befängt att påstå att det skulle leda till en fördummad befolkning om staten inte tillhandahåller radio och TV. På Spåret, Så Ska Det Låta eller Doobidoo kan anses vara underhållande program. Men på vilket sätt skulle befolkningen falla ner i okunskapens svarta hål om dessa lades ner eller flyttade till en kommersiell kanal? Det finns en uppsjö av andra och mycket bättre sätt att lära sig saker.

Public service är vare sig oberoende eller nödvändigt för folkets bildning. Kunskapsinhämtning sker framför allt på andra håll, inte minst på nätet, där till exempel Youtube publicerar mer videomaterial varje minut än SVT gör på ett dygn. Kostnaderna för oberoende granskning på nätet är så låga att det är orimligt att påstå att det måste tvångsfinansieras. De bästa analyserna publiceras sedan länge utanför traditionella media och konkurrerar om internettrafik på sina egna meriter.

Vi måste slå hål på myten om oberoende. Folkbildningen har andra, bättre forum. Det är hög tid att lägga ner Public Service. Att Högsta Förvaltningsdomstolen har beslutat att en dator inte är en tv är glädjande. Det betyder att man inte behöver betala tv-licens för en dator, vilket är högst rimligt. Att Public Service lobbade för det motsatta indikerar bara att de vill skynda på deras egen död. En död som inom en snar framtid är oundviklig.

Sofia Arkestål, riksdagskandidat för Centerpartiet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.