Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Danmark går före i transrättigheter - hela Norden bör följa efter!"

Lukas Romson.
1 av 1

Lukas Romson.

Carolina Hawranek

Debatt | 14/06/2014 12:28

"Det är dags att ge alla nordiska transpersoner mänskliga rättigheter", skriver Lukas Romson, jämlikhetskonsult och transman.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Situationen för transpersoner som behöver byta juridiskt kön har länge varitmycket  jobbigare i Danmark än i Sverige.Medan svensk transrörelse via domstolsprocesser lyckats reformera lagen kringhur man byter juridiskt kön har inte den danska transrörelsen haft sammaframgångar. Men i onsdags kom så Danmarks nya könstillhörighetslag, den mestprogressiva i Europa!

Den nya lagen innebär att den som behöver byta juridiskt kön bara behöver ansökaom detta hos en myndigheten och efter en väntetid på sex månader måste bekräftaatt önskan kvarstår. De gamla kraven på skilsmässa och diagnos finns inte kvar.Och, viktigast av allt, kravet på sterilisering är äntligen borttaget. I ettslag har alltså Danmark fått den mest progressiva könstillhörighetslagen iEuropa.

Nu måste resten av norden följa efter. I Norge och Finlandär sterilisering fortfarande ett krav för att få byta juridiskt kön, helt istrid med vad både Europarådet och WHO anser om denna kränkning av mänskligarättigheter. Både Norge, Finland och Island kräver också någon typ avbehandling, kirurgisk i Norge medan Finland och Island nöjer sig medmedicinering med hormoner. Kraven på diagnos för byte av juridiskt kön gerstora problem för de som inte passar i de snäva diagnoskriterierna och skaparproblem på grund av de långa vårdköerna. Människor tvingas ofta leva flera årmed identitetshandlingar som inte stämmer med deras sociala kön, med allt detlidande och de hotbilder detta innebär. Diagnoskraven finns i både Sverige,Finland, Norge och Island. 

Detta måste ändras. Samtliga nordiska länder måste erbjuda möjligheter förtranspersoner att byta juridiskt kön, utan att sätta upp motkrav. Både WHO ochEuroparådet kräver att tvångssteriliseringarna upphör.  Att få byta juridiskt kön är en mänskligrättighet. Mänskliga rättigheter får inte villkoras. Att staten ska kontrollerajust transpersoners kön och via krav på särskilda utredningar stipulera hurmedborgarna ska leva för att godkännas som tillräckligt acceptabla män ellerkvinnor är en oerhört otrevlig idé, som fortfarande praktiseras i hela Nordenutom i Danmark.

Det är dags att ge alla nordiska transpersoner mänskliga rättigheter. Avskaffatvångssteriliseringarna i Norge och Finland! Avskaffa diagnoskraven i Sverige,Finland, Norge och Island! Ge alla transpersoner rätt att byta juridiskt könmed ett enkelt myndighetsförfarande, utan att ställa upp motkrav. Följ Danmarksexempel!

Lukas Romson, jämlikhetskonsult och transman

Håller du med?