Debattören
Agneta Börjesson, riksdagsledamot och spelpolitiskt ansvarig (MP) - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

MP: "Föreningslivet behöver särställning på spelmarknaden"

"Det krävs en ny spelutredning i Sverige. Vi bidrar gärna till att en sådan tillsätts", skriver Agneta Börjesson, riksdagsledamot och spelpolitiskt ansvarig (MP).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Svensk spelmarknad behöver öppnas för fler aktörer. Atthålla fast vid dagens monopolliknande situation är inte framkomligt. För Miljöpartietvar detta ingen självklar slutsats. Vi gjorde ett gediget utredningsarbete, vi träffadeaktörer som i dag har licens att sälja lotter, och aktörer som vill komma in påden svenska spelmarknaden. Vi träffade forskare och myndighetsexperter, civilsamhällesorganisationeroch företagsledningar. Vi landade till slut i att målen med den svenskaspelpolitiken, om en sund och säker spelmarknad, där sociala hänsyn tas genomatt efterfrågan på spel tillgodoses under kontrollerade former, kan uppnåsbättre genom att fler aktörer släpps in på den reglerade marknaden.

De spelare som i dag är i riskzon för spelmissbruk spelar ihögre grad hos spelbolag som i dag finns utanför den reglerade marknaden. Detomöjliggör ett samlat ansvarstagande och samlade åtgärder för minskatriskspelande. I dag finns ca 2 000 utländska webbsidor tillgängliga för spel ompengar. Det är ohanterligt om vi vill att spelpolitiken ska ta sociala hänsyn.De aktörer vi samtalat med önskar vara en del av ett gemensamt ansvarstagande ispelbranschen.

Det ska vara möjligt för spelare att stänga av sig själva frånspelande. Flera bolag har redan i dag sådana funktioner. Om en kund stänger avsig själv från spel på ett bolag ska han eller hon inte heller kunna spela påett annat bolag. Spelbolagen bör vara skyldiga att tillhandahålla tjänster somger spelaren möjlighet att sätta gränser för sina insatser, förluster och dentid han eller hon spelar. Spelen får inte ge intryck av att varaskicklighetsbaserade om de är rena slumpspel. De här förändringarna kan endastske vid en omreglering av spelmarknaden.

Även på en bredare reglerad spelmarknad där också flerkommersiella aktörer får plats, anser Miljöpartiet att civilsamhällesorganisationernafortsatt kommer ha en särskild roll. Man kan på goda grunder ifrågasätta rimligheteni att staten tar ut en hög vinstskatt på lotter som säljs av föreningslivet,som staten sedan betalar ut igen i bidrag till föreningslivet. Därför bör ettkommande regelverk göra skillnad på de kommersiella och de ideella aktörernasom har och kommer få licens för lotterier och spel. 

Vi har exempelvisföreslagit att bingo i fysisk form och lotterispel även fortsättningsvis ska varaförbehållna föreningslivet. Miljöpartiet ser positivt på om idrottens olikaaktörer får licens också för andra spel. Det är t.ex. fullt rimligt attexempelvis Svenska Fotbollsförbundet erbjuds möjligheten att bedriva spel påallsvenska fotbollsmatcher.

Det krävs en ny spelutredning i Sverige. Vi bidrar gärnatill att en sådan tillsätts, med bred förankring, självklart också i svensktföreningsliv.

Agneta Börjesson, riksdagsledamot och spelpolitiskt ansvarig(MP)

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.