Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MP: "Föreningslivet behöver särställning på spelmarknaden"

Debattören
1 av 1

Agneta Börjesson, riksdagsledamot och spelpolitiskt ansvarig (MP)

SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Debatt | 14/06/2014 13:27

"Det krävs en ny spelutredning i Sverige. Vi bidrar gärna till att en sådan tillsätts", skriver Agneta Börjesson, riksdagsledamot och spelpolitiskt ansvarig (MP).

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Svensk spelmarknad behöver öppnas för fler aktörer. Atthålla fast vid dagens monopolliknande situation är inte framkomligt. För Miljöpartietvar detta ingen självklar slutsats. Vi gjorde ett gediget utredningsarbete, vi träffadeaktörer som i dag har licens att sälja lotter, och aktörer som vill komma in påden svenska spelmarknaden. Vi träffade forskare och myndighetsexperter, civilsamhällesorganisationeroch företagsledningar. Vi landade till slut i att målen med den svenskaspelpolitiken, om en sund och säker spelmarknad, där sociala hänsyn tas genomatt efterfrågan på spel tillgodoses under kontrollerade former, kan uppnåsbättre genom att fler aktörer släpps in på den reglerade marknaden.

De spelare som i dag är i riskzon för spelmissbruk spelar ihögre grad hos spelbolag som i dag finns utanför den reglerade marknaden. Detomöjliggör ett samlat ansvarstagande och samlade åtgärder för minskatriskspelande. I dag finns ca 2 000 utländska webbsidor tillgängliga för spel ompengar. Det är ohanterligt om vi vill att spelpolitiken ska ta sociala hänsyn.De aktörer vi samtalat med önskar vara en del av ett gemensamt ansvarstagande ispelbranschen.

Det ska vara möjligt för spelare att stänga av sig själva frånspelande. Flera bolag har redan i dag sådana funktioner. Om en kund stänger avsig själv från spel på ett bolag ska han eller hon inte heller kunna spela påett annat bolag. Spelbolagen bör vara skyldiga att tillhandahålla tjänster somger spelaren möjlighet att sätta gränser för sina insatser, förluster och dentid han eller hon spelar. Spelen får inte ge intryck av att varaskicklighetsbaserade om de är rena slumpspel. De här förändringarna kan endastske vid en omreglering av spelmarknaden.

Även på en bredare reglerad spelmarknad där också flerkommersiella aktörer får plats, anser Miljöpartiet att civilsamhällesorganisationernafortsatt kommer ha en särskild roll. Man kan på goda grunder ifrågasätta rimligheteni att staten tar ut en hög vinstskatt på lotter som säljs av föreningslivet,som staten sedan betalar ut igen i bidrag till föreningslivet. Därför bör ettkommande regelverk göra skillnad på de kommersiella och de ideella aktörernasom har och kommer få licens för lotterier och spel. 

Vi har exempelvisföreslagit att bingo i fysisk form och lotterispel även fortsättningsvis ska varaförbehållna föreningslivet. Miljöpartiet ser positivt på om idrottens olikaaktörer får licens också för andra spel. Det är t.ex. fullt rimligt attexempelvis Svenska Fotbollsförbundet erbjuds möjligheten att bedriva spel påallsvenska fotbollsmatcher.

Det krävs en ny spelutredning i Sverige. Vi bidrar gärnatill att en sådan tillsätts, med bred förankring, självklart också i svensktföreningsliv.

Agneta Börjesson, riksdagsledamot och spelpolitiskt ansvarig(MP)

Håller du med?