Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sexuella preferenser ska inte spela roll när du vill lämna blod"

Märta Martin-Åkesson och Lina Landström från CUF Storstockholm skriver om sexuell läggning och blodgivning.
1 av 1

Märta Martin-Åkesson och Lina Landström från CUF Storstockholm skriver om sexuell läggning och blodgivning.

Leif R Jansson / SCANPIX

Debatt | 15/06/2014 14:57

"Även om socialstyrelsen påstår att regleringarna inte har syftet att diskriminera, påverkar din sexuella läggning hur länge du behöver vänta för att få ge blod", skriver Märta Martin-Åkesson och Lina Landström från CUF Storstockholm.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I veckorna har blodomloppet arrangerats och sprungitseller promenerats i stora delar av landet och härom veckan samlas många gladamotionärer i Stockholm för att uppmärksamma hur viktigt det är att ge blod. Detär oerhört positivt att så många vill uppmärksamma vikten av dennalivsavgörande donation i formerna av denna folkfest. Något som vi dock ocksåvill uppmärksamma idag är hur alla inte får donera blod på samma villkor.

Tidigare fick inte en man som någon gång haft sex meden annan man ge blod, detta ändrades 2010 så att möjligheten för en man somhaft sex med en man att ge blod öppnades. Tyvärr gäller dock detta fortfarandeinte på lika villkor. För en kvinna eller en straight man räcker det med attvederbörande väntar 3 månader efter att ha haft samlag med en ny sexpartner föratt det ska vara okej att ge blod. Denna karens beror på att det tar tremånader för en HIV-smittad att skapa antikroppar, vilket är det som tyder påHIV-smitta vid ett test.

För en man som haft sex med en annan man räcker detdock inte att vänta en viss tid efter att ha haft samlag med en ny sexpartner,han måste vänta 12 månader från senaste samlaget för att få ge blod. Dettagäller alltså oberoende om han har en stadig partner och lever i ett monogamtförhållande eller om han är singel och har hittat sig en tillfällig partner.För en man som haft sex med en man gäller det alltså att offra ett års sexlivför att få ge blod, medan andra klarar sig på tre månader, alternativt skaffaen stadig partner. Socialstyrelsens argumentation kring detta är att dethandlar om att de som löper större risk att bära på smittor på grund avsitt sexliv inte ska få ge blod. Eftersom HIV är mer förekommande bland män somhar sex med män än bland andra har de därmed valt att inrätta denna extrakarens.

Det som inte går ihop för oss i denna logik är att HIVinte uppkommer utan att någon av sexpartnerna redan bär på smittan. Den somlever i ett stadigt monogamt förhållande där båda parter är friska, bör såledeslöpa ytterst låg risk att bli smittad. Det är på dessa grunder regleringen somsäger att en man som haft sex med en man måste vänta 12 månader upplevs diskriminerande.För om nu män som har sex med män smittas på precis samma sätt som resterande,hur kan det då vara mer riskfyllt med blod från en man med stadig manlig sexpartnerän en straight man eller kvinna som byter partner var tredje månad? Ossveterligen finns det inget som tyder på att blodsjukdomar skulle uppkomma på avannorlunda skäl just hos par där båda är män. En annan tolkning är den attregleringen tyder på en misstro till att män som han sex med män kan leva i ettförhållande där inte minst en väljer att ha sex med någon annan ibland.

Förutom att denna bedömning skulle vara lagd pådiskriminerande grunder, så ger det anledning att titta på resten avbefolkningen. Det är nämligen inte helt ovanligt med otrohet, oavsett sexuellapreferenser. Dessutom, om det skulle vara detta som var grunden till den extralånga karensen, borde det så inte istället heta att man inte får ge blod om denman har sex med har haft sex med någon ny partner, istället för att bara antaatt detta är ett fenomen som är djupt rotad i den manliga homosexuellakulturen? 

Även om socialstyrelsen påstår att regleringarna inte har syftet attdiskriminera, så kan vi tyvärr inte se det på något annat sätt än att det ärdin sexuella läggning som står till grund för hur länge du behöver vänta föratt få ge blod. Enligt oss borde det enda som spelar roll vara säkerheten förden som tar emot blodet, oavsett om blodgivaren är intresserad av män ellerkvinnor. Där förutsätter vi att vi kan lita på att de regleringar som finnsidag om 3 månaders karens efter potentiellt smittotillfälle är tillräckliga.

Märta Martin-Åkesson
Distriktsordförande CUF Storstockholm
Lina Landström
Vice Distriktsordförande CUF Storstockholm

Håller du med?