Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Martina Sundman: "Vi måste flytta fokus till de som våldtar"

Martina Sundman
1 av 1

Martina Sundman

Debatt | 19/06/2014 11:01

"Det enda mina tre våldtäktsmän hade gemensamt var att de tyckte att de hade rätten till min kropp", skriver Martina Sundman, initiativtagare till hashtaggen #MinVåldtäktsman.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hovrättens dom kändes som ett slag i ansiktet. Vad krävs egentligen för att våldtäktsmän ska kunna bli dömda för sina brott när de frias trots att rätten anser att en våldtäkt har skett. Tydligen så räcker det inte med att en våldtäkt har hänt, våldtäktsmannen måste även ha uppsåt att våldta. Jag tvivlar på att de flesta av de som begår våldtäkt tänker "nu ska jag våldta henne". Han måste medvetet välja att begå våldtäkt och det måste kunna bevisas. Allt föll på att den åtalade säger att han inte förstod att hon inte ville att han inte hade uppsåt att begå en våldtäkt. Trots att han har använt våld, trots att han hört henne säga nej men valt att tolka det som ett ja. Hans bild av vad en våldtäkt är fick styra domen.

Så här har lagen sett ut hela tiden. Ett nej har aldrig räckt för en fällande dom då det behövs inslag av våld eller hot om våld, nu räcker inte ett nej trots våld. Domen och lagen skrämmer mig för att det visar på en stor okunskap i vårt rättsväsende. Rättsväsendet och lagen styrs av en bild av våldtäkter, våldtäktsmän och offer som inte stämmer överens med verkligheten. Bilden samhället får av alla dessa friande domar är att det är okej att våldta, fler män som anser sig ha rätt över våra kroppar. Gråzonerna blir större och våldtäktsmännen fler. Vi får höra att våra nej inte har någon betydelse. Att våra kroppar är allmän egendom, och det gör ont i mig. 

Med  #Mörkertalet ville jag ge en röst åt alla av oss som aldrig anmälde. Jag hade dock inte kunnat tänka mig att det skulle bli så stort, men det visar att det är lagen det är fel på – inte oss. Någonstans hamnar vi alltid tillbaka till att debattera och lägga fokus på offret, och det vill jag bryta nu. 

Med #MinVåldtäktsman vill jag flytta fokus till våldtäktsmännen och bryta bilden av våldtäktsmän som monster. För så länge vi som samhälle ser honom som ett monster så kan inte "vanliga snälla killar" vara våldtäktsmän. Vi vill inte se verkligheten och ansvaret hamnar då på offret. Det måste vara något hon gjorde eller inte gjorde, hade på sig eller inte hade på sig. Samhället har lyckats hitta alla undanflykter för att inte lägga fokus där det hör hemma – på våldtäktsmännen. Bilden av vad en våldtäktsman är hindrar oss från att komma framåt och sluta lägga skulden på offren. Tron på att en våldtäktsman är en ensam galning som du kommer stöta på en mörk natt bidrar till att fler våldtäkter sker. För vi missar alla de andra. Alla de män som våldtar utan att tycka att det är våldtäkt.

Precis som samhället har lärt kvinnor att akta sig och skydda sig från monstret har män lärt sig att de inte är monster. När en man som inte kan se sig själv som en våldtäktsman våldtar så får vi domar som denna. Vi får fler män som begår våldtäkt men aldrig skulle se sig själva som våldtäktsmän. Vi måste förstå att det kan vara både och att han kan vara både en våldtäktsman och snäll och trevlig. 

Det enda mina tre våldtäktsmän hade gemensamt var att de tyckte att de hade rätten till min kropp. Tvivlar starkt på att de ser sig själva som våldtäktsmän. Vi måste våga se verkligheten, du känner honom och han är säkert jättesnäll. Det förändrar ingenting, han är i alla fall en våldtäktsman. Domen visar att vi inte bara behöver en samtyckeslag utan även en grov oaktsamhetslag. Det ska inte vara möjligt att bli friad för att man hävdar att man inte har förstått. Man bör förstå och man har ett ansvar. 

Det är dags att nej betyder nej. På riktigt. 

Martina Sundman
Initiativtagare till hashtaggen #MinVåldtäktsman

Håller du med?