Fadde Darwich, vakt sedan 1982.
Fadde Darwich, vakt sedan 1982.

Fadde Darwich: "Lägg dig inte i när polis och vakter gör sitt jobb"

"Vi måste en gång för alla lära oss att om vi ser en person bli gripen eller omhändertagen av vakter eller polis så ska vi aldrig lägga oss i. Det finns nämligen omständigheter vi inte känner till", skriver Fadde Darwich, vakt sedan 1982.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fadde Darwich blev känd när han arbetade som vaktchef på Spy Bar i Stockholm. I dag arbetar arbetar han dock som personlig tränare och krogkonsult.

Med anledning av händelsen på Liljeholmen häromdagen, där två ordningsvakter omhändertar en kvinna med stöd av Lagen om Omhändertagande av Berusade personer (LOB).

Efter att ha följt händelsen via tidningar och andra sociala medier där vakterna ha fått utstå så mycket kritik så kan jag inte längre sitta passivt med armarna i kors och svälja vad alla okunniga, otacksamma och fördomsfulla människor hävt ur sig.

En ordningsvakt arbetar i regel i miljöer där det förekommer att personer måste enligt lagen omhändertas, avvisas eller gripas. Det är ett väldigt påfrestande arbete och det gäller att hantera situationen på bästa möjliga sätt.

För det första vill jag säga att när en person blir frihetsberövad av ordningsvakter så finns det en anledning till det. Det verkar inte alla ha förstått. 

När en oförstående mobb samlas omkring en plats där någon är gripen och lägger sig i så gör dom inget annat än bara förvärra situationen och hindrar vakterna att utöva sin plikt under sin tjänsteutövning. 

Jag vet av erfarenhet hur lätt det är för en gripen person att få förbipasserande att vända sig mot vakter genom att börja gapa och skrika hur ont det gör och på så sätt få många med sig. Det slår aldrig fel, så fort någon stökig person blir gripen så ska det börja ojas, skrikas och stretas emot. Är man gripen så ska man inte göra motstånd, punkt slut. 

Gällande fallet i Liljeholmen så har kvinnan spottat på ordningsvakterna och stretat emot vid ingripandet. Jag tycker att det är ett helt korrekt grip där vakterna trots situationen med den uppretade folkmassan behåller ett lugn som är beundransvärd. Helt idiotiskt att lägga sig i. Så trött på att höra om övervåld så fort någon blir gripen.

Blir man omhändertagen för LOB så hjälper man personen i fråga för att han/hon utgör en fara för sig själv, för andra eller bådadera. Det är då helt idiotiskt att personer som inte har en aning om vad som har föranlett ett gripande ska börja lägga sig i! LOB är en vårdlag där ordningsvakten har samma befogenhet som en polisman. 

Jag kommer väl ihåg när en person helt oprovocerat högg ner fem människor mitt i City inte allt för länge sedan då jag jobbade på Stureplan. Jag skulle gripa knivmannen men backade då han började jaga mig med kniven. Tack vare mina kollegor så kunde han gripas med hjälp av sköldar som vi hade till förfogande för just sådana fall. När han var gripen så samlades några ”hjältar” som skrek att vi skulle släppa den ”stackars oskyldiga killen”. Då visste man inte om man skulle börja skratta eller gråta. 

Tack och lov så klarade sig samtliga offer. Men jag glömmer aldrig killen i vita skjortan som precis hade köpt sig en korv som han höll i handen och ramlade ihop framför mig med en stor blodfläck på ryggen. 

Vi måste en gång för alla lära oss att om vi ser en person bli gripen eller omhändertagen av vakter eller polis så ska vi aldrig lägga oss i, för det finns en anledning till frihetsberövandet. Observera händelsen är en sak, och tycker ni att det har skett övervåld eller något annat fel så går det jättebra att göra en polisanmälan så får förundersökningen visa om det har skett något otillbörligt.  

Det går bra att skräna ord efter vakter tills man själv börjar ropa på dom när man behöver hjälp…

Då duger man!

Fadde Darwich,
vakt sedan 1982.

/
LOB
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.