Fadde Darwich, vakt sedan 1982.
Fadde Darwich, vakt sedan 1982.

Fadde Darwich: "Lägg dig inte i när polis och vakter gör sitt jobb"

Publicerades: 24 Jun 2014, 06:28

"Vi måste en gång för alla lära oss att om vi ser en person bli gripen eller omhändertagen av vakter eller polis så ska vi aldrig lägga oss i. Det finns nämligen omständigheter vi inte känner till", skriver Fadde Darwich, vakt sedan 1982.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fadde Darwich blev känd när han arbetade som vaktchef på Spy Bar i Stockholm. I dag arbetar arbetar han dock som personlig tränare och krogkonsult.

Med anledning av händelsen på Liljeholmen häromdagen, där två ordningsvakter omhändertar en kvinna med stöd av Lagen om Omhändertagande av Berusade personer (LOB).

Efter att ha följt händelsen via tidningar och andra sociala medier där vakterna ha fått utstå så mycket kritik så kan jag inte längre sitta passivt med armarna i kors och svälja vad alla okunniga, otacksamma och fördomsfulla människor hävt ur sig.

En ordningsvakt arbetar i regel i miljöer där det förekommer att personer måste enligt lagen omhändertas, avvisas eller gripas. Det är ett väldigt påfrestande arbete och det gäller att hantera situationen på bästa möjliga sätt.

För det första vill jag säga att när en person blir frihetsberövad av ordningsvakter så finns det en anledning till det. Det verkar inte alla ha förstått. 

När en oförstående mobb samlas omkring en plats där någon är gripen och lägger sig i så gör dom inget annat än bara förvärra situationen och hindrar vakterna att utöva sin plikt under sin tjänsteutövning. 

Jag vet av erfarenhet hur lätt det är för en gripen person att få förbipasserande att vända sig mot vakter genom att börja gapa och skrika hur ont det gör och på så sätt få många med sig. Det slår aldrig fel, så fort någon stökig person blir gripen så ska det börja ojas, skrikas och stretas emot. Är man gripen så ska man inte göra motstånd, punkt slut. 

Gällande fallet i Liljeholmen så har kvinnan spottat på ordningsvakterna och stretat emot vid ingripandet. Jag tycker att det är ett helt korrekt grip där vakterna trots situationen med den uppretade folkmassan behåller ett lugn som är beundransvärd. Helt idiotiskt att lägga sig i. Så trött på att höra om övervåld så fort någon blir gripen.

Blir man omhändertagen för LOB så hjälper man personen i fråga för att han/hon utgör en fara för sig själv, för andra eller bådadera. Det är då helt idiotiskt att personer som inte har en aning om vad som har föranlett ett gripande ska börja lägga sig i! LOB är en vårdlag där ordningsvakten har samma befogenhet som en polisman. 

Jag kommer väl ihåg när en person helt oprovocerat högg ner fem människor mitt i City inte allt för länge sedan då jag jobbade på Stureplan. Jag skulle gripa knivmannen men backade då han började jaga mig med kniven. Tack vare mina kollegor så kunde han gripas med hjälp av sköldar som vi hade till förfogande för just sådana fall. När han var gripen så samlades några ”hjältar” som skrek att vi skulle släppa den ”stackars oskyldiga killen”. Då visste man inte om man skulle börja skratta eller gråta. 

Tack och lov så klarade sig samtliga offer. Men jag glömmer aldrig killen i vita skjortan som precis hade köpt sig en korv som han höll i handen och ramlade ihop framför mig med en stor blodfläck på ryggen. 

Vi måste en gång för alla lära oss att om vi ser en person bli gripen eller omhändertagen av vakter eller polis så ska vi aldrig lägga oss i, för det finns en anledning till frihetsberövandet. Observera händelsen är en sak, och tycker ni att det har skett övervåld eller något annat fel så går det jättebra att göra en polisanmälan så får förundersökningen visa om det har skett något otillbörligt.  

Det går bra att skräna ord efter vakter tills man själv börjar ropa på dom när man behöver hjälp…

Då duger man!

Fadde Darwich,
vakt sedan 1982.

/
LOB
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.