Lördag 23 Okt
Stockholm

Alliansen: "Så får medelsvensson betala oppositionens skatter"

Henrik von Sydow (M), Gunnar Andrén (FP),
Karin Nilsson (C) <br>och Lars Gustafsson (KD)
1 av 5
Henrik von Sydow (M), Gunnar Andrén (FP), Karin Nilsson (C) <br>och Lars Gustafsson (KD). Foto: Scanpix
Henrik von Sydow (M)
2 av 5
Henrik von Sydow (M). Foto: Scanpix
Gunnar Andrén (FP)
3 av 5
Gunnar Andrén (FP). Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Karin Nilsson (C)
4 av 5
Karin Nilsson (C). Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Lars Gustafsson (KD)
5 av 5
Lars Gustafsson (KD). Foto: Scanpix

"De vänstertunga oppositionspartierna vill att alla ska betala mer i skatt och kommer ha långa listor med sig till regeringsförhandlingarna", skriver fyra företrädare för Alliansen, från riksdagens skatteutskott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I dag debatterar riksdagen de ekonomiska riktlinjerna för höstens budgetproposition. I riksdagens skatteutskott har vi tagit del av hela listan med skattehöjningsförslag som oppositionspartierna överväger. De tre vänsterpartierna spretar med sina förslag samtidigt som en sak är gemensam - de stora skattesmällarna riktas mot vanligt folk och läggs på jobben. Den som får betala vänsteroppositionens skattehöjningar är Medelsvensson som går upp på morgonen, sätter sig i bilen och åker till jobbet.

Listan är lång på de jobbförstörande skatteförslagen som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet var för sig för fram i riksdagens skatteutskott. Det stannar inte bara vid höjd skatt på arbete. Därtill läggs höjda bensin- och dieselskatter, flygskatt, fastighetsskatt, arvsskatt, gåvoskatt, lastbilsskatt, skatt på handelsgödsel, kärnkrafts- och vattenkraftskatt och en illa underbyggd bankskatt.

Till det adderas också höjd matmoms på restauranger, höjda avgifter för att anställa unga och avskaffande av RUT och på sikt ROT-avdrag. I de fall som förslagen inte slår direkt mot hushållen drabbas dessa av övervältringskostnader. Maten blir dyrare, bilresan blir dyrare, servicetjänster blir dyrare och allt ska betalas med en allt mindre plånbok hos vanligt folk. De ökade företagsskatterna kommer driva fram högre priser för konsumenter tillsammans med uppsägningar.

Sverige är ett land med stora avstånd och stor glesbygd där många människor lever och arbetar. Med lastbilskatt ökar kostnaderna för människor som lever utanför de stora städerna när allt som kräver transporter blir dyrare. Priset ökar på bröd, smör, ost och annat i livsmedelsbutiken. För en barnfamilj blir också annat såsom charterresan till Turkiet flera tusenlappar dyrare med Miljöpartiets flygskatt.

Trots alla dessa olika skattehöjningsförslag har den allt mer vänstertunga oppositionen ytterst få gemensamma besked, nära nog ingen gemensam finansiering och till synes obefintliga gemensamma förberedelser. Då det ändå varje vecka ställs ut nya löften från S, V och Mp - allt till alla i en löfteskarusell – är det svårt se det hela sluta i något annat än budgetbråk, underskott, svekregeringar och ytterligare skattehöjningar om vänsterpartierna vinner makten.

En röst på Socialdemokraterna riskerar blir en röst på Miljöpartiets höjda bensinskatter. Och på Vänsterpartiets fastighetsskatter. Den som röstar på Miljöpartiet kommer med stor risk se S-förslaget att försämra RUT-avdraget förverkligas – Vänsterpartiet vill ju helt avskaffa RUT-avdraget. Miljöpartiets ministrar i en rödgrön regering kommer med sannolikhet tvingas administrera höjd matmoms på restauranger vilket också slår mot tjänstenäringen och mot jobb till unga och utrikesfödda.

De som röstar på Socialdemokraterna vet inte vilka eftergifter de röstar på till andra partier till vänster om socialdemokraterna. Vi vet en sak. De vänstertunga oppositionspartierna vill att alla ska betala mer i skatt och kommer ha långa listor med sig till regeringsförhandlingarna. Vår bedömning är att vi kan räkna med häftiga skattesmällar för alla hushåll om vänsterpartierna vinner regeringsmakten.

Henrik von Sydow (M)
Ordförande i riksdagens skatteutskott
Gunnar Andrén (FP)
Ledamot i riksdagens skatteutskott
Karin Nilsson (C)
Ledamot i riksdagens skatteutskott
Lars Gustafsson (KD)
Ledamot i riksdagens skatteutskott

Är du orolig för skattehöjningar efter valet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela