Malin Thorson, talesperson för Almedalsdrinken
1 av 2
Malin Thorson, talesperson för Almedalsdrinken - Foto: Jonas Elmqvist / Jonas Elmqvist
Almedalsdrinken
2 av 2
Almedalsdrinken - Foto: Ylva Sundgren

"Rosé är en förlegad symbol för Almedalen"

"Det är dags att vi släpper rosévinet som den mytomspunna symbolen för Almedalsveckan", skriver Malin Thorson, talesperson för Almedalsdrinken.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Almedalsdrinken

Bakom Almedalsdrinken står flera organisationer som arbetar med alkoholfrågan. Drinken är fri för alla att servera och det finns även ett drinkteam som kan hjälpa till att blanda den.  Supervalårets Almedalsdrink smakar av äpple, lime och ingefära. 

Receptet och serveringsställen finns på www.almedalsdrinken.se 

I morgon inledsAlmedalsveckan och den första båtlassen sätter snart fötterna på Gotland.Sveriges största politiska mötesplats har i år över 3000 officiella arrangemang.Det talas om näringslivets lobbyister, politiker och medieeliten somtillsammans skålar på rosémingel. Men är det verkligen så det typiskaAlmedalsarrangemanget ser ut och behöver det verkligen vara så vi möts isommar?

Almedalsveckan är ett forum där alkoholnormen är stark. Ingen höjer påögonbrynen när vinflaskan står på bordet på Almedalsminglet medan det hadevarit helt otänkbart under riksdagsdebatten. Men alkoholnormen håller på attnaggas i kanterna när intresset för mer alkoholfritt ökar stort. I enundersökning av tidningen Accent tyckte en tredjedel av besökarna för två årsedan att det dracks för mycket alkohol i Almedalen och Dagens Nyheterberättade denna vecka att alkoholtillstånden inte har ökat i närheten av likamycket som antalet besökare och lyfter att fler och fler inser fördelarna medalkoholfritt.

Almedalsdrinken finns för att öka andelen alkoholfria möten i ettsammanhang som är en arbetsplats för de flesta av oss. 2011 nominerades nyktramingel till Westanders pris Hetast i Almedalen och när Almedalsdrinkenlanserades år 2012 kammade den alkoholfria drinken hem priset för att inspireramed drinkpinnar istället för pekpinnar.  Vikan helt klart fira den alkoholfria trenden men kommer inte att ta ut segern iförskott eftersom alkoholnormen fortfarande är stark under Sveriges störstapolitiska möte. Almedalsdrinken behövs fortfarande för att underlätta för fleratt välja alkoholfritt istället för att slentrianmässigt ta det alkoholhaltigaalternativet. I en arbetsmiljö ska det vara självklart att den som vill drickaalkoholfritt aldrig ska bli ifrågasatt. Ingen ska bli lämnad till mineralvattennär de andra får årgångsvin. Det ska vara lätt att välja alkoholfritt och intebehöva ses som en uppoffring att inte dricka alkohol.

Alkoholfritt ökar också det som är Almedalsveckans kärna: öppenheten ochtillgängligheten. Som Region Gotland skriver på sin hemsida ”Alla är välkomnaoch ordet är fritt!”. Den parollen stämmer inte om de som inte får eller kan varai en miljö där det serveras alkohol stängs ute från de politiska samtalen. 

Medalkoholfritt stängs inte minderåriga ute och den som har sett baksidorna avalkoholbruket behöver inte bli illa till mods för att få vara med och diskuterahur vi kan förbättra Sverige och omvärlden. Alkoholfritt gör det lättare för desom alltid eller ibland dricker alkoholfritt oavsett skäl. Det ökartillgängligheten för fler och skärpan i de samtalen som förs. Därför bör detvara en självklarhet att alkoholfritt inte ses som alternativet utan lyfts somförstahandsvalet under Almedalsveckan.

Det är dags att vi släpper rosévinet som den mytomspunna symbolen förAlmedalsveckan. Trenden är i riktning mot mer alkoholfritt och vi behöver en nysymbol. Vi ställer gärna upp och låter Almedalsdrinken bli symbolen förmötesplatsen som Gotland och Sverige är stolta över, en politisk arena som äröppen och tillgänglig för alla.

Malin Thorson,
Talesperson förAlmedalsdrinken

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.