"Rösta på ett parti som ser ett samhälle där alla människor behövs"

- 29/06/2014, 11:09 -
Bodil Sidén, medlem i MUF.

Bodil Sidén, medlem i MUF.

"Min generation tror på ett jämställt samhälle och att vi tar hand om varandra genom att gå till jobbet varje morgon", skriver Bodil Sidén, medlem i Moderata ungdomsförbundet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Min generation tycker att det är självklart att kunna köpa Alvedon på söndagar, att betyg är en naturlig del av undervisningen och att en ska få behålla mer av sin lön. Min generation känner inte att vi föds i ett fack och måste jobba med samma sak som våra föräldrar utan kan skapa vår egen väg i livet. Min generation tror på ett jämställt samhälle och att vi tar hand om varandra genom att gå till jobbet varje morgon.  

Mot min generation står Socialdemokraterna. De vill dra undan mattan för alla oss som fått vårt första jobb till förmån för en politik åt medelålders, etablerade tjänstemän. S vill göra det dubbelt så dyrt att anställa min generation trots att det redan är tufft att få sitt första jobb. S vill dubblera restaurangmomsen trots att många unga, som jag själv, får sitt första jobb i restaurangbranschen. S vill satsa på bidrag istället för jobb till unga. Magdalena Andersson vill ”höja skatterna rejält” för att kunna chockhöja bidragen och återvända till gammal AMS-politik i stället för jobb till unga. S vill ha en 90-dagarsgaranti. 

Om ungdomsarbetslöshet går att garantera bort, varför inte garantera bort all arbetslöshet? 90-dagarsgarantin är ett låtsasförslag inte värdigt min generation. Det tyckte också S på 90-talet då de drog tillbaka 100-dagarsgarantin. S har aldrig föreslagit skattelättnader likt ett jobbskatteavdrag för människor med små eller medelstora inkomster. Trots sitt budgethål är S för alla fem jobbskatteavdrag. Men S har alltid sagt nej först, tills de blivit för. För, fast emot och aldrig först med att föreslå drivkrafter till unga som vill och kan jobba. S vill göra det svårare för människor att komma till Sverige och bidra? På frågan om ”Ska svenska arbetare stå först i kön till jobbet?” svarar deras valgeneral ”Innan vi går ut i omvärlden och ber människor att flytta till Sverige är det väl väldigt bra om vi först ser om det finns människor i Sverige som vill ha de här jobben”. Framtidens arbetsmarknad kräver öppenhet och samarbete - något som är självklart för min generation.

Socialdemokraterna glömmer min generation i sin politik, men de har också glömt att förbereda sig. Inget parti som har runt 30 procent väljarstöd kan bilda regering på egen hand. Att prata regeringsunderlag är tråkigt men tråkigare blir det om en står utan. Det är bara att blicka söderut i Europa för att påminnas. De tänkta regeringskompisarna är om möjligt ännu mer ungdomsfientliga i sin politik. Socialdemokraternas förslag är bara början på vad som verkar se ut som ett fullskaligt krig mot ungdomsjobben: Förkortad arbetstid. Miljöpartiet föreslår sju timmars arbetsdag och Vänsterpartiet sex timmars arbetsdag. Oense om hur mycket, men ense om att de vill minska antalet arbetade timmar i ekonomin. Förkortad arbetsdag skulle slå allra hårdast mot unga människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Hur blir det med arbetstiden om Socialdemokraterna vinner valet? En ny ledighetslinje. Miljöpartiet vill införa friår - ett års betald ledighet. Ett kostsamt förslag som innebär färre arbetstillfällen och slår direkt mot min generation av unga människor som är nya på arbetsmarknaden eller vill sätta en första fot på den. Byts arbetslinjen mot ledighetslinjen om Socialdemokraterna vinner valet?

Tillbaka till flumskolan. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har en helt annan syn på kunskap än vad min generation behöver. Mer flum, mindre uppföljning och en generation lämnad i sticket. Min generation behöver en skola som satsar på lärarna, ser alla elever och har en tydlig koppling till arbetsmarknaden. Blir skolan lite flummig, halvflummig eller helflummig om Socialdemokraterna vinner valet?

Över en kvarts miljon fler människor jobbar sedan 2006. 250 000 fler väckarklockor. 250 000 nya arbetskamrater. 250 000 fler med frukostmackan i handen på väg ut genom dörren varje morgon. Vår politik fungerar. Vi vill fortsätta. Vi är inte nöjda. Vi vill att fem miljoner människor ska jobba 2020. För när fler jobbar får vi mer till det gemensamma.

Jag tänker rösta på ett parti som ser ett samhälle där alla människor behövs. Tonåringen som hade svårt att fixa gymnasiet, unga människan som fått sitt första jobb på ett kafé, ingenjören som fått arbetstillstånd på det växande IT-företaget, den engagerade medarbetaren som vill ge någons farmor världens bästa omsorg och alla de förväntansfulla barnen som går till skolan varje morgon och förtjänar en bra start i livet. Jag tänker rösta på ett parti som ser den generation Socialdemokraterna glömt bort. Jag tänker rösta på Nya Moderaterna.

Bodil Sidén, medlem i MUF och 90-talist