"Sänk medelåldern i Almedalen"

- 02/07/2014, 16:46 -
Fler Unga på plats i Almedalen.

Fler Unga på plats i Almedalen.

Fler Unga

"Vi vill se och kräver ett öppnare politiskt klimat. Egentligen handlar det om mer än att bara sänka medelåldern i Almedalen: det handlar om att ge och ta plats", skriver Fler Unga.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I år är det runt 25 000 besökare på Almedalsveckan; Visby kryllar av aktiviteter och diskussionerna om framtiden går på högvarv. Men, ungdomarnas frånvaro är stor. Vi är trötta på att bara få vara framtiden, det räcker inte; vi är nu! Det är hög tid att öppna upp Almedalen för fler. Vi sänker medelåldern i Almedalen. 

Förra året försökte jag och några vänner att åka till Sveriges största demokratiska mötesplats. Vi försökte att hitta boende, transport till färjelägret och boka färja. Allt var fullbokat och vuxna sa att vi får vänta på vår tur. Samtal efter samtal avverkades, avvisades och med tiden gick det upp för oss att vår Almedalsvecka fick bli på internet. Vårt forum blev Twitter, streams och sittande i tv-soffan där hemma. Seminarium efter seminarium talade om ungdomen i stället för med, och överallt kunde fördomar om unga eka fritt utan att stå motsagda. ”Vuxna har levt längre och kan därför mer” är en vanlig mening att höra som ung vare sig du söker jobb eller ifrågasätter något i skolan. Budskapet är inte bara exkluderande, utan också ett oerhört stolpskott: mer kunskap betyder inte rätt kunskap, och vi har svårt att se hur en panel bestående av 50+ kan diskutera det nya gymnasiesystemet på ett relevant sätt eller ur egen erfarenhet. Behovet av fler unga röster har sällan varit så tydligt, men vår kompetens och fräscha erfarenheter fick sitta hemma där i soffan. Nog! Efter veckans slut bestämde vi oss att göra skillnad; supervalåret 2014 skulle Almedalen och ringmuren öppnas upp för fler ungdomar! 

I år deltar ungdomar från Göteborg och Stockholm på resan till Almedalsveckan som vi arrangerar i samarbete med göteborgsföreningen U.T.O.P.I. som även de är partipolitiskt obundna. Deltagarna kommer ifrån olika socioekonomiska grupper och har olika bakgrunder, flera skulle troligtvis aldrig haft möjlighet att delta utan vår inblandning. Vi har själva, utan stöd från större samarbetspartners fixat boende, transport och tröjor. På t-shirten står det ”Sänk medelåldern här!”.

Vi är överallt, och genomgående får vi höra att det behövs fler yngre på plats: kraften hos unga är tydlig! Men vi vet redan att vi behövs, det är resten som måste skakas om. Suget efter ung kompetens ökar och vi blir inbjudna till allt fler historiskt slutna forum. Så fort chansen att ta plats finns, så gör vi just det för att visa driv, nyfikenhet och modernitet. I söndags var vi med i SVT Debatt, och även nu i kväll får två av våra deltagare möjlighet att påverka i samma stora medium. Dessutom publicerar vi filmer, bilder och rapporter från veckan över våra kanaler i sociala medier på Facebook, Twitter och Instagram dagligen. Det är viktigt att fler ungdomar blir uppmärksammade och hörda, och därför handlar mycket av vår kommunikation om deltagarna på plats.

Vi vill se och kräver ett öppnare politiskt klimat. Egentligen handlar det om mer än att bara sänka medelåldern i Almedalen: det handlar om att ge och ta plats.

Axel Nordenstam, Fler Unga
Max Karlsson, Fler Unga
Pelle Ekedahl, Fler Unga
Elin Andersson, Fler Unga
Andrea Bustos, Fler Unga