Henrik Johansson, antirasist.
Henrik Johansson, antirasist. - Foto: Nyheter24

"Fel att förringa det fascistiska våldet mot vita män och kvinnor"

"Det här är en debattartikel om att vi inte ska förminska varandras upplevda och faktiska rädsla för att vinna billiga politiska poäng i debatter på bästa sändningstid…", skriver antirasisten Henrik Johansson.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fackligpolitisk ombudsman hos Socialdemokraterna i Dalarna. Brinner för- och jobbar med antirasism. 

Följ honom på Twitter här: @mrhenko123 

Under Almedalsveckan anordnade SVT Debatt (1/7) en diskussion med frågeställningen ”hur rasistiskt är Sverige?” Bland debattörerna fanns Ida Ali-Lindkvist, Hanif Bali och Markus Uvell. Ali-Lindqvist ville att man skulle se den strukturella rasismen och Bali/Uvell som ville ha en mer individuell syn på rasism. Personligen känner jag mig inte särskilt hemma i något av dessa läger och jag ser båda parter som ytterligheter i en debatt som jag själv försöker undvika. Men just den här debatten kom att beröra mig djupt och som Ali-Lindqvist skrev i en efterföljande ledare i Dalademokraten: ”Men före sömnen tog vid gnagde tankarna och jag kände ett obehag”.

Vad var det jag sett? Och vad i – ursäkta språket – helvetet var det Ali Lindqvist sagt? Jag citerar Ali-Lindqvist:

”Ursäkta mig, men du (Uvell) är ju vit, du är man, du behöver kanske inte känna rädsla för att trampa hem här idag på samma sätt som du(Bali) kanske måste göra, eller jag, eller många av mina vänner som blivit hotade här i Almedalsveckan”.

Jag pratar sällan och väldigt lite om de hot jag fått utså i min antirasistiska kamp och kommer heller inte göra det nu, men jag tänkte dock berätta om andra som utsatts för hot och hat av rasister. Något som vi ”vita” antirasister tydligen inte behöver oroa oss för enlig Ali-Lindqvist. Jag tänkte börja med att berätta om min mor som är vit. Hon har på senare tid blivit utsatt för attacker på grund av mitt engagemang, hon måste vidta vissa åtgärden i sin vardag på grund av mitt engagemang. Hon är alltså otrygg i sin vardag. Jag tänkte också berätta om min vita manliga kamrat som under förra Almedalen blev hotad av nazister endast på grund av sin närvaro och sitt demokratiska engagemang mot rasism. Jag kan också berätta om någon av alla mina andra vita antirasistiska kamrater som gång på gång fått motta hot och som idag tittar sig en gång extra över axeln.

Nu kanske ni tänker ”men hallå de utsätts ju inte för rasistiskt våld så som en rasifierad gör och ni som vita kan ju smälta in”. 

1. Jo, jag vet att det är skillnad i sak att bli utsatt för våld på grund av sin hudfärg och sin åsikt, du kan ju inte ändra din hudfärg, men vad är det egentligen för skillnad på effekterna? Båda grupperna är likt förbannat rädda och det är samma personer som är grunden till denna rädsla. 

2. Kan vi verkligen dölja oss, smälta in eller ändra åsikter? Är det rimligt att vi ska i en demokrati behöva mörka våra åsikter? Nej självklart inte, det vore ett djupt demokratiskt problem!

Jag tog upp det här i sociala medier och fick genast slängt i ansiktet att jag förminskar rasistiskt våld mot rasifierade och att jag – som vit – löpte minimal risk för att utsättas för våld. Detta var självfallet inte min avsikt, jag skulle aldrig drömma om att försöka förminska den rädsla Ali-Lindqvist eller hennes vänner känner. Jag sympatiserar med den, men kan förmodligen aldrig fullt ut förstå den då jag själv inte är rasifierad. Men, och det här är ett stort men, jag förväntar mig exakt samma ödmjukhet tillbaka av Ali-Lindqvist. Jag vill inte se en journalist som på bästa sändningstid står och säger åt mig att jag inte behöver vara orolig för att jag minsann är vit.

Och nej, det här inte en debattartikel i stil med ”om vi ska prata om det högerextrema våldet så måste vi samtidigt prata om det vänsterextrema”, det här är en debattartikel om att vi inte ska förminska varandras upplevda och faktiska rädsla för att vinna billiga politiska poäng i debatter på bästa sändningstid…

Henrik Johansson, Antirasist

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.