"Barn saknar rättsskydd i Sverige"

- 13/07/2014, 13:08 -
Agneta Bravélius.

Agneta Bravélius.

Thor-Björn Bergman

"Det är hög tid att gå samman och kräva förändring! Reformera socialtjänsten och utbilda all personal", skriver Agneta Bravélius, grundare av Barns rättsskydd.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För elva år sedan gavs min bok ”När blodsbanden brister” ut. Jag hade precis gjort den smärtsamma upptäckten att barn som varit utsatt för misshandel eller övergrepp inom familjen saknade rättsskydd. Jag skrev ner min egen historia för att berätta hur myndigheterna som ska hjälpa utsatta barn brister i sina uppdrag. Idag är situationen ännu värre. Det som pågår i Sverige idag är helt ofattbart.

Tänk dig att det går upp för dig att ditt barn är utsatt för övergrepp av sin andra förälder. Du har misstänkt att allt inte står rätt till när barnet träffar hen. Du har avfärdat tankarna för så kan det väl ändå inte vara. Nu sitter du där med fotot av blåmärkena på barnets kropp. Du kan om och om igen läsa vad ditt barn har berättat, för din advokat har gett dig rådet att dokumentera. Du börjar lägga pussel.

Tankarna snurrar runt. Ditt barn mår dåligt. Har synliga skador på kroppen. Vart ska du vända dig? När värsta chocken lagt sig tar du kontakt med socialtjänsten. Tänk dig när det går upp för dig att du anklagas av socialen. för att hitta på allt! Eller, så kanske du avfärdas med stämpel att vara psykiskt sjuk och hålla barnet alltför tätt intill dig. Det är därför barnet mår dåligt! 

Men du påminner dig själv om att barnet berättat för fler. Du känner tröst i det. Tänk dig den förtvivlan som infinner sig när de avfärdas som vittnen. Du anklagas för att ha manipulerat dem. Skola eller dagis kanske gör polisanmälan. Bor du i rätt kommun kanske det blir åtal. Är ditt barn under sex år är det föga troligt. 

När anmälan inte ens ledde vidare till åtal finns inga hinder till att barnet fortsätter träffar den som misshandlar och förgriper sig på det. Strunt i statistik och larmrapporter. Brottmålet som var själva ursprunget till att du behövde hjälp kallas nu för ”vårdnadstvist”. Ditt barn mår så dåligt att det behöver hjälp. Du ringer BUP. 

”Vi kan inte ta emot om det pågår vårdnadstvist. Lös er konflikt först!".

Har du tur kanske du kommer till en av landets två specialistmottagningar. Äntligen, någon som förstår och som vet hur man kan hjälpa barnet! 

”Vi ser inte vad det skulle tillföra vår utredning att prata med dem”, svarar soc.

Liknande attityd råder bland landets domstolar. Vittnen som är specialutbildade på att upptäcka utsatta barn och behandla trauman avfärdas ofta. Ligger ni i ”vårdnadstvist” ska ni
försonas och samarbeta. Visst är det obegripligt! Det är först när någon i ens närhet drabbas som man inser att barn saknar rättsskydd i Sverige. Trots larmrapporter som publiceras om och om igen sker ingen förändring. Tvärtom, utvecklingen går åt helt fel håll. I dag blundar hela samhället. 

Myndigheterna lyssnar inte på de barn som berättar och allmänheten negligerar ofta de tecken barnen visar upp och skyller på ”familjeangelägenhet”. Misstankar om brott avfärdas in absurdum. När myndigheterna brister finns det ingen stans att vända sig. Barnombudsmannen går inte in i enskilda ärenden.

Mitt i detta finns de oskyldiga barnen som bett oss om hjälp. Barn som berövas sin barndom och riskerar att även få vuxenlivet förstört! Det är hög tid att gå samman och kräva förändring! BRY – Barns Rättsskydd kräver att samhället satsar resurser. Reformera socialtjänsten och utbilda all personal som kommer i kontakt med dessa barn så att de vet vilka varningsklockor de ska ta fasta på. 

Vi måste börja följa de lagar som redan finns och se till att vi följer FN:s barnkonvention.

Om inte nu, så när?

Agneta Bravélius
Författare och grundare av BRY – Barns Rättsskydd