Tisdag 15 Jun
Stockholm

"Monarkin är en smart affär för Sverige"

Stina Bengtsson, Centerpartiet
Stina Bengtsson, Centerpartiet. Foto: Privat

"Tack vare en engagerad kungafamilj och hårt arbete från hela hovet är den svenska monarkin också modern och en del av sin tid. Och den skapar ett mervärde, värt att hålla fast vid", skriver centerpartisten Stina Bengtsson.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ordförande för Centerkvinnor, Stockholms Sydvästra.

Följ Stina på Twitter här: @stinabengtsson  

#HejdåKungen

Det är inte modernt att låta en nästan 70-årig man klamra sig kvar vid samma position som han haft de senaste 40 åren. 

Det är dags att för något nytt, för något fräscht för något som inte är lika rasande obekvämt – därför väljer Nyheter24 att ta ställning: #HejdåKungen.

Ett kungahus och en monarki är ett historiskt arv. Men en konstitutionell monarki med ett modernt kungahus kan också bidra till ekonomisk utveckling och välfärd i sitt land. Och dessutom till en god utveckling även globalt. Så är det med vår svenska monarki, tack vare ett hov i tiden.

När kungen reste till Botswana på statsbesök 2011 följde, liksom alltid, en stor delegation från näringslivet med på resan. Syftet vid alla statsbesök är att knyta nya kontakter, skapa relationer och helt enkelt arbeta för ett utökat handelsutbyte mellan Sverige och det mottagande landet. Kungens närvaro spelar så klart stor roll i det arbetet.

”Vi som arbetar med svensk export och att främja den ser kungahuset som helt ovärderlig del i det arbetet”, sa dåvarande vd:n på Svensk Exportkredit, Peter Yngwe, till Expressen i samband med besöket i Botswana.

Det finns beräkningar som säger att det svenska kungahusets arbete bidrar med miljardbelopp till svenska företag. Företag som i sin tur betalar skatt till den svenska välfärden och dessutom bidrar till jobbskapandet i Sverige. Jobb, som också de bidrar till skatteintäkter för staten. Allt detta skulle en mindre symbolisk president inte kunna göra. 

Sätt det inkomstbringande arbetet i relation till de i runda slängar 130 miljoner kronor som Kungliga hovstaterna får i apanage varje år. Lägg där till att ungefär hälften av apanaget går till underhåll av slott och lösöre, det vill säga sådant som även med en republik skulle anses som kulturellt arv och därför ändå, med största sannolikhet, skulle bevaras på statens bekostnad. 

Vem som helst kan räkna ut att monarkin helt enkelt är en smart affär för landet Sverige. Det är en smart affär för dig och mig.

Det finns många andra skäl att bevara monarkin än de krasst ekonomiska. Till exempel medför monarken en opolitisk stabilitet och kungafamiljen bidrar genom sitt arbete till att förbättra utvecklingen inom många olika områden. Kungen arbetar ju mycket med miljö och hållbar utveckling. Drottningen har, i sin tur, på satt frågorna om demens och barnprostitution på kartan. På det sättet är vår kungafamilj inte unik. Det fungerar ungefär likadant i alla europeiska monarkier, fast inom andra intresseområden. Det är till exempel den nyss abdikerade Juan Carlos förtjänst att Spanien är en demokrati idag.

Monarkin må vara gammal och en rest från en svunnen tid. Men tack vare en engagerad kungafamilj och hårt arbete från hela hovet är den svenska monarkin också modern och en del av sin tid. Och den skapar ett mervärde, värt att hålla fast vid. 

Stina Bengtsson, Centerpartiet

........

LÄS MER: Nyheter24 tar ställning #HejdåKungen

"För Sverige ur tiden – det är dags att säga hej då nu, kungen" 

Politikerna: "Låt kungen vara kvar" 

6 anledningar till att Victoria är bättre än kungen 

7 saker som förändrats sen kungen kom till makten 

"Kungahuset: förlegat styrsätt där individer föds in slaveri" 

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Tycker du att kungen ska avgå nu?