Mattias Tykesson.
Mattias Tykesson. - Foto: Pressbild

"Är det då värdigt att föra en lekstuge-nivå på sociala medier?"

"Yttrandefriheten är något fint som vi skall vårda, inte missbruka. Den politiska debatten måste kunna fortgå utan inslag av personliga påhopp och hot, bara för att vi har skilda uppfattningar inom politiken", skriver Mattias Tykesson, MUF Göteborg.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten:

Mattias Tykesson, 2:e vice distriktsordförande MUF Göteborg, kandidat till kommunfullmäktige i Göteborg

Följ honom på Twitter: @mattiastykesson 

Med två månader kvar till valet så intensifieras den politiska debatten i media och inte minst på sociala medier såsom Facebook och Twitter. Det är bra, viktigt och nödvändigt med debatt, det är så politiken fortgår och nya och gamla idéer diskuteras och utvecklas. Den politiska debatten är viktig och ofta intressant och något som måste bejakas. Ju närmre valet vi kommer växer dock baksidorna i det politiska livet, inte minst på sociala medier. Smutskastning, personliga påhopp och ett språkbruk bland kandidater, tjänstemän och förtroendevalda som ibland sjunker så lågt att man blir mörkrädd.

En riksdagskandidat till Miljöpartiet som även är aktiv i nätverket Femen anser det vara helt okej att rusa upp och störa statsminister Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen, fackrepresentanter som kallar politiker för idioter och kossor, politiker som ”kräks” på andra politiker bara för att de tycker något annat och har en annan politisk åsikt. Feminism- och jämställdhetsdebatten som fullkomligt spårar ur när man börjar diskutera och skylla problem på den vite mannen istället för att fokusera på vad som faktiskt är viktigt i en jämställdhetsdebatt. Detta är bara några av de exempel vi kunnat läsa i media och på Twitter.

I Sverige har vi levt i en öppen demokrati under många år och var fjärde år har vi allmänna val till riksdag, landsting och kommun. Är det då värdigt att föra en lekstuge-nivå på sociala medier? Sociala medier är ett utmärkt verktyg i den politiska debatten, men samtidigt är det väldigt enkelt att twittra ut något som man sedan kommer få ångra. Ännu enklare är att gömma sig bakom någon mask för att sedan basunera ut skitsnack.

Under det gångna året har debatten om näthatet varit i fokus med allt ifrån reportage i tv om hur journalister behandlas till hur unga människor blivit förtalade på Instagram och andra sociala forum. Näthatet är fruktanvärt och absolut inte något som minskat, tvärtom. När det nu närmar sig val så får inte hatet på sociala medier gå obemärkt förbi. Där måste vi säga ifrån!

Yttrandefriheten är något fint som vi skall vårda, inte missbruka. Den politiska debatten måste kunna fortgå utan inslag av personliga påhopp och hot, bara för att vi har skilda uppfattningar inom politiken.

Tänk till en extra gång och fortsätt att debattera sakfrågor. Det ger respekt och framtidstro.

Mattias Tykesson, 2:e vice distriktsordförande MUF Göteborg, Kandidat till kommunfullmäktige

/
Muf
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.