Mattias Tykesson.
Mattias Tykesson. - Foto: Pressbild

"Är det då värdigt att föra en lekstuge-nivå på sociala medier?"

"Yttrandefriheten är något fint som vi skall vårda, inte missbruka. Den politiska debatten måste kunna fortgå utan inslag av personliga påhopp och hot, bara för att vi har skilda uppfattningar inom politiken", skriver Mattias Tykesson, MUF Göteborg.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten:

Mattias Tykesson, 2:e vice distriktsordförande MUF Göteborg, kandidat till kommunfullmäktige i Göteborg

Följ honom på Twitter: @mattiastykesson 

Med två månader kvar till valet så intensifieras den politiska debatten i media och inte minst på sociala medier såsom Facebook och Twitter. Det är bra, viktigt och nödvändigt med debatt, det är så politiken fortgår och nya och gamla idéer diskuteras och utvecklas. Den politiska debatten är viktig och ofta intressant och något som måste bejakas. Ju närmre valet vi kommer växer dock baksidorna i det politiska livet, inte minst på sociala medier. Smutskastning, personliga påhopp och ett språkbruk bland kandidater, tjänstemän och förtroendevalda som ibland sjunker så lågt att man blir mörkrädd.

En riksdagskandidat till Miljöpartiet som även är aktiv i nätverket Femen anser det vara helt okej att rusa upp och störa statsminister Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen, fackrepresentanter som kallar politiker för idioter och kossor, politiker som ”kräks” på andra politiker bara för att de tycker något annat och har en annan politisk åsikt. Feminism- och jämställdhetsdebatten som fullkomligt spårar ur när man börjar diskutera och skylla problem på den vite mannen istället för att fokusera på vad som faktiskt är viktigt i en jämställdhetsdebatt. Detta är bara några av de exempel vi kunnat läsa i media och på Twitter.

I Sverige har vi levt i en öppen demokrati under många år och var fjärde år har vi allmänna val till riksdag, landsting och kommun. Är det då värdigt att föra en lekstuge-nivå på sociala medier? Sociala medier är ett utmärkt verktyg i den politiska debatten, men samtidigt är det väldigt enkelt att twittra ut något som man sedan kommer få ångra. Ännu enklare är att gömma sig bakom någon mask för att sedan basunera ut skitsnack.

Under det gångna året har debatten om näthatet varit i fokus med allt ifrån reportage i tv om hur journalister behandlas till hur unga människor blivit förtalade på Instagram och andra sociala forum. Näthatet är fruktanvärt och absolut inte något som minskat, tvärtom. När det nu närmar sig val så får inte hatet på sociala medier gå obemärkt förbi. Där måste vi säga ifrån!

Yttrandefriheten är något fint som vi skall vårda, inte missbruka. Den politiska debatten måste kunna fortgå utan inslag av personliga påhopp och hot, bara för att vi har skilda uppfattningar inom politiken.

Tänk till en extra gång och fortsätt att debattera sakfrågor. Det ger respekt och framtidstro.

Mattias Tykesson, 2:e vice distriktsordförande MUF Göteborg, Kandidat till kommunfullmäktige

/
Muf
/
Håller du med?
Tack för din röst!
stats
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.