Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jo, Israel har rätt att försvara sig"

- 16/07/2014, 16:03
Tobias Petersson.

Tobias Petersson.

Privat

"Terroristerna som varit med om att sätta ihop regeringen ägnar sig just nu åt våldsam förföljelse av israeler. Att från Sveriges och EU:s håll fortsätta hålla masken och stödja den palestinska enhetsregeringen är bortom allt sunt förnuft och all sund moral", skriver Tobias Petersson i en replik till Amne Ali.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

REPLIK. Jag läste med förfäran socialdemokratiska riksdagskandidaten Amne Alis debattartikel på Nyheter24. Hon verkar inte förstå vad det är Israel försvarar sig mot. Amne Ali gav också uttryck för att Israel, som situationen i dag ser ut, inte har rätt att försvara sig.

Hur kan det vara möjligt undrar jag att en riksdagskandidat inte vet vad det är Israel försvarar sin befolkning mot? Hur kan det vara så svårt att förstå att Israel har rätt att försvara sig?

Israel försvarar sig mot Hamas och andra terrorgrupper som får härja fritt i Gaza och terrorisera den israeliska civilbefolkningen genom ständiga raketanfall. Ytterst ansvarig för situationen är självklart den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och den nya palestinska enhetsregeringen. Ministrarna i enhetsregeringen är valda av terroristerna i Hamas och Socialdemokraternas systerparti Fatah att styra både Palestinska myndigheten på Västbanken och på Gazaremsan. Enhetsregeringen har fått den svenska regeringens och EU:s stöd under förutsättning att den upprätthåller icke-våldsprincipen, är beredd att delta i fredliga förhandlingar om en tvåstatslösning, samt accepterar tidigare överenskommelser och åtaganden, inklusive Israels rätt att existera. 

Hamas började raketbeskjutningarna mot Israel. Detta har till och med palestinsk media som Maan News kunnat bekräfta. Palestinsk och israelisk media rapporterar även att Fatahs väpnade gren, al Aqsa-martyrerna, ska ha avfyrat raketer mot Israel. Högt uppsatta Hamasmedlemmar har erkänt att man använder mänskliga sköldar, vilket de också  kritiserats för i arabisk media. Hamas men även Fatah är skyldiga till attackerna både på civila israeler och civila i Gaza. Sin egen befolkning offrar Hamas för att sprida hat mot Israel i sitt propagandakrig. Hamas vägrade i tisdags att gå med på den vapenvila Israel hade accepterat men som Israel tvingades avbryta efter att Hamas hade fortsatt att avfyra ett femtiotal raketer mot den israeliska civilbefolkningen. Under tisdagen stängde Hamas också Gaza. Hamas förhindrar därmed leveranser  in till Gaza och svårt sjuka människor i Gaza kan nu inte ta sig till den sjukvård som erbjuds i Israel. Raketerna fortsätter regna ner över Israels städer.

Mot fiender som Hamas och andra terrororganisationer som brukar våld mot Israel har Israel rätt att försvara sig. Att lämna Gazaremsan som Israel gjorde 2005 visade sig vara en katastrof både för den arabiska befolkningen på Gazaremsan, som föll för islamismen och röstade fram Hamas och för den israeliska befolkningen, som ständigt varit beskjutna av Hamas sedan terrororganisationen kom till makten. Därför har Israel både rätt att försvara sig mot Hamas på Gazaremsan och att förhindra att samma utveckling sker på Västbanken, i Judeen och Samarien. Just nu beskjuts Israel från både Gazaremsan och Libanon, vilket visar att konflikten är mer än bara en konflikt mellan palestinska aktörer och Israel. Även i Sverige har hatet mot Israel visat sitt hemska ansikte. Antisemitiska kommentarer på Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens facebooksida förekom i ett chockerande antal, för att han vågade skriva att Hamas bär ett ansvar för att raketbeskjutningar upphör. Aftonbladets ledarkrönikör Eva Franchell verkar inte tycka att Stefan Löfven bör uttala sig om konflikten, det vill säga kritiskt om Hamas eftersom det kräver ”säkerhetspolitisk fingertoppskänsla”. Vi har också kunnat se bilder och höra talen mot Israel under fasansfulla demonstrationer där den israeliska flaggan och Israelhatet har satts i brand i vårt land. Samtidigt har inga som stödjer Israel vågat ha en demonstration för Israels rätt att försvara sig och mot terrorism. En Malmöbo fick inte ha sin israeliska flagga ifred utan blev brutalt nedslagen. Man kan verkligen undra vem den starkare parten i konflikten är egentligen. 

Det första Sverige nu bör göra är att visa Israel att vi står på Israels sida mot terrorismen. Sverige ska inte vara delaktigt I sanktioner mot Israel.

Det andra Sverige bör göra är att fördöma den palestinska presidenten och hans enhetsregering, som brustit i ansvar och inte kan sägas leva upp till förväntningarna då de inte visar prov på att upprätthålla icke-våldsprincipen. Terroristerna som varit med om att sätta ihop regeringen ägnar sig just nu åt våldsam förföljelse av israeler. Att från Sveriges och EU:s håll fortsätta hålla masken och stödja den palestinska enhetsregeringen är bortom allt sunt förnuft och all sund moral. I stället är det nu viktigt att markera mot terrorismen och gå i bräschen för att frysa biståndet till den Palestinska myndigheten så länge Hamas ingår i en regering.  

Tobias Petersson, talesperson Perspektiv på Israel