"Rasistiska åsikter ska inte existera på 2000-talet i Europa"

- 19/07/2014, 15:28 -
Lina Cronquist.

Lina Cronquist.

Privat

"Vi har tidigare tillsammans kämpat för att besegra Hitler och hans mannar. Fler liv ska inte behöva gå till spillo", skriver Lina Cronquist från Moderat skolungdom Skåne.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varje dag är en kamp. Definitionen av en kamp innebär olika saker för olika människor och skiljer sig därmed åt från person till person. En kamp för en individ kan innebära att kämpa för att få mat på bordet till kvällen. En kamp för någon annan kan innebära att få sitt eget företag att gå ihop. Dessa kamper innebär individuella strider. 

Det finns dock kamper som måste ses som kollektiva och enbart kan genomföras i grupp. Den kamp som har och dessvärre fortfarande än i dag präglar Europa är kampen mot rasism. Trots att vi genomlidit andra världskriget. Under Hitlers ledarskap dödades miljontals människor på grund av hudfärg, etnicitet och religiös uppfattning. Trots att världssamfundet lovade att liknande fruktansvärda krig aldrig skulle få ske igen, står vi i dag med ett Europa där rasistiska och nationalistiska vindar blåser från öst till väst.

Den 25 maj var det Europaparlamentsval. Ett val som dessvärre många EU-medborgare inte såg som något viktigt. Genom Sveriges medlemskap i EU har allt fler beslut flyttats till Bryssel. Från varje medlemsland skickas parlamentariker med olika åsikter. Det råder självfallet meningsskiljaktigheter mellan socialister och liberaler från Europas alla hörn. Dessa divergenser känns befogade. Det är i demokratins anda som detta sker. Oenigheter för samhället framåt och välgrundade beslut fattas. 

Det finns dock åsikter som inte hör hemma i Europaparlamentet. Det gäller uppfattningar som inte borde tillåtas i något parlament oavsett plats i världen. Rasistiska åsikter ska inte existera i 2000-talets Europa. Vi har tidigare tillsammans kämpat för att besegra Hitlers och hans mannar. Soldater och civila miste livet för att bekämpa dessa onda krafter. Fler liv ska inte behöva gå till spillo för att ytterligare en gång besegra en ny ”Hitler”.

Vi i Moderat skolungdom Skåne vill vädja till, först och främst svenska ungdomar, och självklart hela svenska folket att till riksdagsval den 14 september och rösta på partier som tar avstånd från rasistiska åsikter likt de Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti står för. MSU Skåne och vårt parti Nya Moderaterna anser att i byggandet av ett bättre Sverige behövs alla. Vi gör inte skillnad på någon. Det svenska samhället behöver människor från världens alla hörn för att kunna utvecklas. 

Vi i MSU Skåne vill inte stanna i progression. Vi är stolta över att Sverige är ett land som folk vill komma till. Vi vill inte bygga murar. Vi vill öppna upp och fortsätta vara det Sverige där alla människor är välkomna. Använd din röst för att stoppa de rasistiska vindarna som blåser i Sverige och Europa.

Lina Cronquist
Styrelseledamot i Moderat skolungdom Skåne