Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sverige måste medla fred mellan Israel och Palestina"

- 18/07/2014, 16:00
Yuri Silva (MP).

Yuri Silva (MP).

Privat

"Huvudansvaret för att stoppa våldet och inleda seriösa fredsförhandlingar vilar tungt på den israeliska regeringen", skriver Yuri Silva (MP), riksdagskandidat.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tusentals barn, både palestinska och israeliska, går om nätterna och lägger sig rädda. Hundratals barn har skadats och över 36 dödats i bombningarna av Gaza. Våldet kan på inget 
sätt försvaras, det är inte självförsvar, det är folkrättsbrott. Sveriges regering, statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och utrikesminister Carl Bildt (M) måste kräva eldupphör av såväl 
Hamas som den israeliska regeringen, och även kräva att Israel upphör med ockupationen av Gaza för en hållbar fred.

Världen har i decennier följt konflikten mellan Palestina och Israel. Hamas såväl som den israeliska regeringen kränker nu dagligen folkrätten. Konflikten är komplicerad eftersom både våld och offer finns på bägge sidor, men för att lösa konflikten måste vi förstå att det inte är två jämstarka parter som slåss. Israel har kärnvapen och högteknologiska vapen, medan palestinierna lever allt trängre och berövas grundläggande rättigheter. Israel är den starkare parten i konflikten och ockuperar illegalt delar av Västbanken samt upprätthåller en blockad av Gaza. Denna blockad har lett till en situation av social misär, arbetslöshet och hopplöshet, en perfekt grogrund för hat och extremism. 

Bomberna som faller över Gaza kommer inte göra Israel säkrare. Enda vägen fram mot säkerhet för Israel och Palestina är fredsförhandlingar. Huvudansvaret för att stoppa våldet och inleda seriösa fredsförhandlingar vilar tungt på den israeliska regeringen, samtidigt måste Hamas upphöra med raketbeskjutningen och manas till förhandlingsbordet. Sverige kan göra mer för freden men hittills har vår statsminister inte uttalat sig i denna viktiga fråga, om fredsprocessen mellan Israel och Palestina. Vårt land har tidigare gjort insatser för fred och rättvisa i regionen men har under de senaste åren inte haft någon ledande roll i fredsarbetet. Detta trots att många personer och organisationer i Sverige besitter stor och bred expertis.

Vi måste använda alla verktyg vi har, inklusive handelspolitiken för att förmå parterna att byta våld mot fredsförhandlingar. Den svenska regeringen måste även enas om ett tydligt avståndstagande mot illegala bosättningar och vara tydlig i sina fördömanden mot varje våldshandling mot civila och varje folkrättsbrott. En hållbar fred är möjlig genom att sätta internationell press på Israel. Att säkerställa att freden bygger på internationell rätt borde vara en självklarhet för en svensk regering. 

Därför föreslår Miljöpartiet att Sverige tar ett internationellt initiativ till att samla en Stockholmskonferens kring Mellanösterns vatten och energi som ett led i förnyade fredssamtal. Det är dags att den svenska regeringen agerar kraftfullt för de palestinska och israeliska barnens gemensamma framtid i fred.

Yuri Silva (MP)
Riksdagskandidat