"Det är synd om männen också"

- 27/07/2014, 18:13 -
Felicia Carnelius.

Felicia Carnelius.

Privat

"Det är synd om de män som inte vill eller kan tillhöra den manliga normen. Och detta är en anledning till att feminismen behövs", skriver Felicia Carnelius.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Häromdagen satt jag och pratade med några killar som jag inte kände särskilt bra. Efter ett tag började samtalet handla om datorspel, och omedelbart blev jag exkluderad. Under någon minut skänkte jag en tanke åt sexismen och vilka begränsningar den medför, och sedan påpekade jag försiktigt att jag faktiskt också hade spelat det datorspel som det pratades om. Det var tydligt att dessa killar blev väldigt förvånade, men samtidigt blev de också imponerade. 

Detta är för mig ett bevis på hur mycket fördomar vi har om varandra baserade på våra kön, men i detta fall är jag glad över att jag är kvinna med "manliga" intressen och inte en man med "kvinnliga" intressen. Varför är jag glad för det? Jo, för att det är så mycket enklare att vara en pojkflicka än vad det är att vara en flickpojke.

Trots allt så blev killarna jag pratade med imponerade och glada. Jag steg i deras ögon. Samtidigt får killen som väljer att bära smink kämpa emot kränkningar från andra män. Samtidigt skäms han som handlar av mig i mataffären när han köper sminkborttagningsmedel, medan han försiktigt påpekar att det faktiskt är till frugan. Jag lekte öppet med riddare när jag var liten, och jag minns samtidigt hur en liten pojke valde att leka med Barbiedockor. Det gjorde han dock i smyg, då det var flickleksaker och något man inte skulle leka med om man var en tuff pojke. 

Så det är faktiskt synd om männen också. Det är synd om de män som inte vill eller kan tillhöra den manliga normen. Och detta är en anledning till att feminismen behövs. Patriarkatet slår tillbaka mot alla de män som skulle vilja ägna sig åt typiskt kvinnliga intressen. Patriarkatet slår tillbaka mot alla de män som vill kunna visa sina känslor eller vara mjuka istället för hårda. I dagens samhälle anses kvinnan vara svag; hennes roll är inget man ska vilja ha när man är en man. Vi måste ändra på det här och lyfta fram den kvinnliga rollen som något bra, för det här är ett så stort och även dolt problem. 

Och ja, jag vet att kvinnor våldtas, jag vet att vi ofta blir sedda som passiva objekt och att våra utseenden ständigt diskuteras. Jag ser hur ätstörningarna drabbar så många av oss kvinnor och jag lider med de unga tjejerna som precis ska ta del av problematiken. Jag är emot det, och jag hejar stenhårt på alla kvinnor, mina systrar, som vågar gå emot normen. Men för att folk ska förstå att feminism behövs, kan det vara bra att lyfta det problem som även gäller männen.

Det är helt enkelt enklare för en kvinna att bära säckiga byxor och gilla bilar, än vad det är för en man att bära kjol och gilla hästar. Det är ett faktum, och detta faktum är oacceptabelt. Att överskrida normer, oavsett om det är manliga eller kvinnliga sådana, ska vara positivt och bidra till ett tryggare och mer spännande Sverige. Så hylla pojkflickorna, men glöm inte att hylla flickpojkarna också. 

Felicia Carnelius