Tisdag 21 Sep
Stockholm

"En våldtäkt är aldrig kortvarig – den är livslång"

Hanna Wallberg
Hanna Wallberg. Foto: privat

"Hela domen är ett hån, och inte bara mot den utsatta flickan. Det är ett hån mot alla flickor och kvinnor som nu får sitt värde svart på vitt i ett domslut", skriver Hanna Wallberg angående den 19-åring som dömdes för våldtäkt på Bråvallafestivalen – men slapp fängelse.

Kommentera (46)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Det här har hänt

En 19-åring dömdes för en våldtäkt på Bråvallafestivalen – men slapp fängelse.

Våldtäktsmannen dömdes för mindre grov våldtäkt, ett brott med maxstraff på fyra år. Mannen fick dock inte fängelse, utan dömdes istället till samhällstjänst, skyddstillsyn och ska betala skadestånd på 96 000 kronor till kvinnan.

Läs om domen här

Alla är överens. Det var en våldtäkt. Han är en våldtäktsman, och för det ska han få samhällstjänst och skyddstillsyn. 

Att plocka skräp längs motorvägen och några samtal med en handläggare är vad en våldtäkt på en flicka i Sverige i dag likställs med. Det, och förstås skadeståndet på 96 000 kr – är vad hennes kropp är värd. 

Att straffet för en myndig person som våldtagit en flicka i särskilt utsatt situation inte blir fängelse är skandal. Straffet är inte avskräckande, det är användbara tips och råd. För det är det tingsrättens dom blir när de med det ”tämligt kortvariga förloppet” som bakgrund tillämpar den lägre straffskalan. 

Rådet: Om du ska våldta – se till att komma snabbt, för ett våldtäktsoffers lider bara under de antal sekunder som våldtäkten pågår. 

Jag vägrar leva i ett samhälle vars rättssystem dömer våldtäktsmän utifrån hur många sekunder diverse kroppsdelar penetrerade offret. Hennes upplevelse måste stå i fokus. Hennes lidande går nämligen inte att räkna i sekunder eftersom att hon inte är en robot. Hon är en människa med tankar och känslor som omöjligen kan att mätas i siffror.

Hela domen är ett hån, och inte bara mot den utsatta flickan. Det är ett hån mot alla flickor och kvinnor som nu får sitt värde svart på vitt i ett domslut. Jag, som kvinna, känner mig kränkt och anser att det är hög tid att Sverige inför nolltolerans mot våldtäkter. En våldtäkt är en våldtäkt och det ska straffas med fängelse. 

Tyvärr är det inte bara det svenska rättsystemet som ser med lätthet på våldtäkter. I svensk media kallar man våldtäkten i publikhavet på Bråvalla för ”festivalvåldtäkt”. 

Det finns alltså festivalöl, festivalmat, festivaltält och festivalvåldtäkt. De sammansatta orden för alla tankarna till en plats där man under festliga omständigheter kan leva lite som man vill och glömma vardagens grå tristess och invanda mönster. 

Det kan inte vara så här. En våldtäkt är aldrig kortvarig – den är livslång. Det borde synas även i straffet. 

Hanna Wallberg, 26 år, feminist.

Kommentera (46)
Kopiera länk
Dela
Borde mannen sitta i fängelse?
Tack för din röst!