1 av 2
- Foto: Privat
2 av 2

Progressiv.nu: "Bryt dödläget med de gamla ideologierna"

"Alliansregeringen och regeringar över hela världen har försatt globaliseringen i stasis", skriver fyra representanter för bloggen Progressiv.nu.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Progressiv.nu är en nystartad internationell blogg som täcker globala politiska frågor och knyter dem till ett svenskt perspektiv. Vi som skriver har en bakgrund i progressiva partier, som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, och Feministiskt initiativ, vi är unga, och vi har alla ett intresse för globala och humanistiska frågor.

Följ bloggen på Twitter: @Progressivt 

De hårda gränser som brukade gälla för nationalstaterna förr har blivit alltmer diffusa. Vi ser en framväxt av globala företag, ett globalt internet, och miljöpolitik, som nationalstaten verkar vara oförmögen att förhålla sig till. Det betyder att de globala frågorna ägs av de globala företag och institutioner som lyckats bygga monopol på marknaden. Ska vi tillåta att hållbar miljöpolitik, rättvis handel och mänskliga rättigheter byggas enbart på deras nåd? Eller ska vi utveckla debatten, ta steget, och vidga mänskliga friheter och rättigheter över hela världen?

Vi menar att västvärlden har köpt sig en ökad rörlighet som världens fattiga inte ges likvärdig rätt till. Handelshinder och gränser fortsätter hålla kvar människor i fattigdom. I stället för att ta världen ur fattigdom, med utbildning, och gröna stimulanspaket, levererar vi vapen till de fattigas förtryckare: till globala diktaturer, och de bolag som håller dem bakom ryggen. 

Främlingsfientliga partier vill fortsätta utarma världens fattiga. De säkrar sina lands intressen på bekostnad av människors frihet. Man använder sina historiska framgångar för att förhindra framtidens. Nationalistiska partier över Europa verkar tävla om vilken nations intressen som ska gå först. Vi säger: Låt människans intressen gå först. Låt aldrig mer människans friheter och möjligheter begränsas till följd av hens kön, födelseort, eller inkomst. 

Vi menar att alliansregeringen och regeringar över hela världen försatt globaliseringen i stasis. 

Regeringarna håller koldioxidindustrierna, kärnkraftsindustrierna, och de oljeberoende om ryggen, och skyddet innebär handelsmurar och idébegränsningar för alla som jobbar långsiktigt för att lösa 2000-talets samhällsproblem. Men vi vet att länder som Tyskland lyckats visa andra vägar framåt. Genom att vända gamla industrier ryggen, har man gett nya innovationer en chans. I dag kommer 31 % av Tysklands energi från förnyelsebar energi. Där får människor chans till hopp och framtidstro. 

I Sverige kvarstår dödläget mellan de gamla ideologierna, och de nya. Progressiv.nu hoppas kunna göra steget kortare till det globalt hållbara samhället. Vi slåss för helheten och för långsiktigheten, för nytänkandet som bryter dödläget. Vi kommer berätta om Thomas Piketty och Elizabeth Warrens initiativ för rättvisa ekonomiska spelregler. Om människans kamp för en hållbar miljöpolitik. Om världens fattigas kamp för rättvisa. Om människors kamp för ett fritt internet och för en värld utan massövervakning. 

Efter finanskrisens kvävande täcke, har världens progressiva vaknat igen, och vi tänker inte låta världens ledare trycka på snoozeknappen en gång till.

Erik Thor
Sonia Siropian
Robin Enander
Filip Hallbäck
Progressiv.nu 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.