Kristoffer Rydin, Ung Vänster
Kristoffer Rydin, Ung Vänster

Utnyttjandet av fattiga länder är inget annat än ekonomisk imperialism

"Det sitter alltså 85 gamla kapitalister i Sverige, England, USA med lika mycket pengar som halva jordens befolkning, och vi pratar om att skicka en femtiolapp till "barnen i Afrika" via någon gala", skriver Kristoffer Rydin.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Kristoffer Rydin är styrelseledamot i Ung Vänster Göteborg-Bohuslän samt arbetar som ombudsman i Ung Vänster Älvsborg. 

I veckan släppte Förenta nationernas utvecklingsprogram (UNDP) sin årliga "Human Development Report" som kartlägger bland annat hur enskilda länder skall kunna bibehålla en "hållbar utveckling".

Tillsammans med länderna själva vill UNDP arbeta för att hitta lokala lösningar för att stärka demokratin, minska fattigdomen och klassklyftorna, förebygga och lösa konflikter samt arbeta mot miljöförstöring och spridning av hiv och aids. UNDP arbetar också för att främja kvinnors ställning och stärka respekten för mänskliga rättigheter.

Ser ni vad jag ser?

En officiell rapport från FN säger kort sagt att för att mänskligheten skall kunna utvecklas vidare måste Socialism och Feminism implementeras på en internationell nivå.

Vi som redan är sålda på idén hurrar ju såklart över att få denna (för oss) självklarhet svart på vitt från en så hög FN-instans men vad säger oppositionen? Borgar-extremisterna och kapitalisterna?

Jo självklart kommer regeringen lovprisa rapporten, kanske ge lite mer resurser till SIDA som svar. Vilket såklart är bra, Internationell solidaritet är viktigare än någonsin! Men det kommer sluta där.

Regeringen kommer bara lovprisa rapporten så länge fokus ligger på den fattiga delen av världen. 

Afrika, Asien, Sydamerika. 

Så länge vi inte pratar om hur vi i Sverige år på år i takt med att vi har gått från föregångsland till skräckexempel där våra tidigare rekordsmå klassklyftor och vår rekordhöga jämställdhet mellan könen de senaste 8 åren för i stort sett första gången någonsin visat en negativ utveckling och Sverige har gått från en topp-plats på Human Development Index till en inte lika prestiegefull 12:e plats, helt utan tecken på att kurvan ska stagnera kan vi förvänta oss en ännu lägre position nästa år osv.

Detta vill självklart inte regeringen prata om, regeringen vill bara prata om hur vi har det så mycket bättre än i andra delar av världen och samtidigt skapa falska motsättningar mellan olika utsatta grupper som en rökridå.

Regeringen vill heller inte prata om utvecklingen i den redan "utvecklade", rika världen, hur vi har ett ansvar även på egen mark för utvecklingen i fattigare länder.

Hur kan det vara okej som rapporten säger att de 85 rikaste i världen (varav faktiskt handfull från "lilla" Sverige) har lika myket pengar och resurser som 3,5miljarder människor?! 85 personer, lika många som en årskurs i en mindre skola har lika mycket pengar och resurser som halva jordens befolkning!

USA:s tidigare president Ronald Reagan pratade om "trickle down economy" men i verkligheten råder "trickle up economy", för människorna som möjliggör de 85 rikaste fortsatt lavinartat expanderande rikedom tar inte del av kakan. Kapitalismens exploatering av dessa människor är inget annat än ekonomisk imperialism då vi i västvärlden inte bara tillåter det men faktiskt uppmanar till det som ett sätt att "sprida vår välfärd". 

Dessa människorna har nog faktiskt till följd av detta inte råd med en kaka överhuvudtaget.

Förklaringen till detta vidriga fenomen återfinns i samma rapport; 1.2 miljarder människor lever i extrem fattigdom på mindre än $1,25 dollar om dagen, ungefär 8,50 svenska kronor. Utöver detta så lever 1,5 miljarder människor med svåra hälsoproblem till följd av fattigdom och ytterligare 800 miljoner människor riskerar att falla tillbaka i fattigdom vid första bästa motgång. 

Det är människorna som syr dina Adidas-sneakers, löder kretskorten i din Iphone och krälar genom smala gångar fyllda med tungmetaller helt utan säkerhetsutrustning för att hitta De-Beer-diamanten till din förlovningsring.

Samtidigt sitter alltså 85 gamla kapitalister i Sverige, England, USA med lika mycket pengar som halva jordens befolkning och vi pratar om att skicka en femtiolapp till "barnen i Afrika" via någon gala med käcka artister som själva även dessa sitter på miljoner. Vilket skämt. Om vi verkligen vill hjälpa världens fattiga måste vi ställa krav på regeringen att stoppa svenskars exploatering av utvecklingsländer och vi måste sätta press på storföretagen genom att inte köpa deras produkter om företagen inte kan garantera goda arbetsvillkor med löner som går att leva på var i världen produktionen än sker.  

Rapporten säger att fattigdomen på jorden om än väldigt lite, faktiskt minskar men det betyder inte att vi borde se rapporten som något positivt. Varken för Sverige som får sämre betyg än någonsin eller för resten av världen där fattigdomen och svälten fortsätter att härja trots nästan omätbart minskad fattigdom.

Att läsa UNDPs rapport är för mig läskigare än vilken skräcknovell som helst. 

Kristoffer Rydin,
Ung Vänster

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.