Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Att hjälpa missbrukare och bekämpa sjukdomar hör ihop"

- 03/08/2014, 13:46 -
Karin Fälldin, Estrid Faust och Alfred Askeljung. Samtliga representanter för Centerpartiet i Stockholms Stad.
1 av 4

Karin Fälldin, Estrid Faust och Alfred Askeljung. Samtliga representanter för Centerpartiet i Stockholms Stad.

Erik Nordblad/Privat

Karin Fälldin, Centerpartiet
2 av 4

Karin Fälldin, Centerpartiet

Foto: Erik Nordblad, www.eriknordblad.se / Erik Nordblad,+46-(0)703744399,i

Estrid Faust, Centerpartiet
3 av 4

Estrid Faust, Centerpartiet

Privat

Alfred Askeljung, Centerpartiet
4 av 4

Alfred Askeljung, Centerpartiet

Adam Linner / Adam Linner

"Att ge ordentlig vård till missbrukare och hindra sjukdomsspridning behöver inte stå i kontrast till en restriktiv narkotikapolitik", skriver tre representanter för Centerpartiet i Stockholms Stad.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra veckan hölls den 20e internationella AIDS-konferenseni Melbourne, forskare och politiker verkar nu kunna börja hoppas att utrotaHIV/AIDS för kommande generationer. En av fem sprutnarkomaner i världen är idagsmittade av HIV eller AIDS, ofattbara tre miljoner människor. De som har turenatt leva i rika länder såsom Sverige kan få medicin. Smittspridningen blandsprutnarkomaner i Sverige är turligen nästan helt borta. Trots detta finnssjukdomen kvar.

I veckan släppte Folkhälsomyndigheten nyheten attspridningen av Hepatit C inte minskar. Detta visar på att injektionsmissbruket,framförallt hos unga, inte har avstannat. Fler åtgärder för att hjälpamissbrukare behövs alltså. Folkhälsomyndigheten rekommenderar sprutbytesprogramoch förbättrad vårdkontakt för att hjälpa dessa.

Hepatit och HIV/AIDS är sjukdomar som drabbar missbrukareoch sprutnarkomaner hårt. Att hjälpa missbrukare och bekämpa dessa sjukdomarhör ihop.

Alliansen presenterade nyligen en satsning på hårdare straffför kriminella som smugglar stora mängder narkotika eller langar tillminderåriga. Detta är bra, de kriminella nätverk som profiterar på missbruk fårinte komma lätt undan. Samtidigt efterlyser man fortsatta satsningar på vårdför missbrukare. Detta är välbehövligt, då dödstalen för missbrukarefortfarande är för höga. Det är viktigt att komma ihåg att missbruk är ensjukdom och bör behandlas därefter.

Centerpartiet har tagit ställning för att fler landsting skainföra sprutbyten och att landstingen ska få det samlade ansvaret förmissbruksvården. Det överensstämmer med två av förslagen i denMissbruksutredning som kom för några år sedan. Centerpartister runtomkring ilandet har verkat för detta, senast i Stockholm där Alliansen förra åretinförde en försöksverksamhet med sprutbyte.

Att ge ordentlig vård till missbrukare och hindrasjukdomsspridning behöver inte stå i kontrast till en restriktivnarkotikapolitik. Länder som Schweiz har visat att skademinimerande åtgärderkan samexistera med en restriktiv narkotikapolitik. Vi hoppas att allapolitiska partier tar det till sig och arbetar för att bättre hjälpa människor.

Karin Fälldin
Landstingskandidat för Centerpartiet i Stockholms Stad
Alfred Askeljung
Riksdagskandidat för Centerpartiet i Stockholms Stad
Estrid Faust
Riksdagskandidat för Centerpartiet i Stockholms Stad

Är du för sprutbyte för missbrukare?