Martin Marmgren, polis
Martin Marmgren, polis - Foto: Fredrik Hjerling

Polisen Marmgren: "Förbud mot tiggeri är inte rätt väg att gå"

"Alternativet är att istället se närvaron av tiggare som en påminnelse om att det finns fattigdom i världen", skriver Martin Marmgren, polis och miljöpartist.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Martin Marmgren är polis och aktiv Miljöpartiet och Polisförbundet. 

Här kan du läsa hans blogg, och här kan du följa honom på Twitter.

"Många människor känner sigprovocerade och mår dåligt av att se medmänniskor tigga utanföraffären." Så skriver den moderata riksdagsledamoten CeciliaMagnusson i en artikel där hon föreslår ett förbud mot tiggeri.Förutom det absurda i att utsattheten beskrivs som ett problem förden som bevittnar den snarare än den som lever med den så sägerden kommentaren ganska mycket om dagens Sverige.

Vi har bilden av ett land där ingen ärriktigt fattig. Visst, vi vet att det finns ensamstående mammor,pensionärer, eller arbetslösa som får vända på varenda slant,men de har tak över huvudet och mat att äta. Och jo, vi ser att detfinns hemlösa som sover på gatan, men vi utgår ifrån att de fårsitt socialbidrag, att misären mer är en konsekvens av missbruk ochpsykisk ohälsa än av brist på pengar. Deras sporadiska närvaro igatubilden ställer inga krav på oss, de är myndigheternas ansvar.

Men sedan några år tillbaka harsituationen förändrats. Plötsligt finns det tiggare överallt. Ochderas närvaro vädjar till oss, ibland på ett direkt ochpåträngande sätt, men oftast indirekt, passivt, genom en nedsänktblick och en höjd skylt som vi upplever håller oss ansvariga föratt ett sjukt barn inte får mat att äta. Vi ser fattigdomen, menkan inte skjuta ifrån oss de uppenbara behoven genom att mentalthänvisa till sociala myndigheter. Det blir besvärligt.

Vi vet så klart att utsatthetentiggarna lever med är vanlig i stora delar av världen, men deninsikten är lätt att hålla borta så länge vi bara varseblirmisären via media. Det är nog därför som många av oss så starktogillar att behöva möta den i vardagen. De blir en påminnelse omen annan verklighet utanför vår relativt välmående bubbla, enverklighet som vi gärna vill förtränga och absolut inte ta ansvarför, speciellt inte om vi är medvetna om att vi bidrar tillutsattheten i världen genom hur vi lever, arbetar, konsumerar ellerröstar.

Här finns ett vägskäl. Vi kan somMagnusson skriver reagera med att bli ”provocerade”. Vi kanhantera obehaget genom att titta bort, rynka på näsan,misstänkliggöra eller kriminalisera. Men det drabbar inte bara derumänska tiggarna, utan även oss själva. Om vi vänjer oss vid attkategorisera människor i demsom förtjänar vår empati och dem som inte gör det, så riskerarvi att avhumanisera folk mitt ibland oss och bidra till att något avdet som håller ihop vårt land går sönder. Det skulle göra svagagrupper ännu mer utsatta och leda mot ett kallare samhällsklimatsom vi alla förlorar på. För människor mår bättre imedmänskliga och jämlika samhällen.

Alternativet är att i stället senärvaron av tiggare som en påminnelse om att det finns fattigdom ivärlden, och att låta sig manas till handling, till att hjälpa,engagera sig, tänka igenom vad och hur vi prioriterar i våra liv.Samt att verkligen ta fasta på att den romska tiggaren förtjänaratt bemötas med precis samma respekt och empati som alla andramänniskor vi möter på vår vandring längst gatan eller genomlivet. Vad sägs om att välja den vägen i stället?

Martin Marmgren, polis

/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.