Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2677
reaktioner idag

"Cannabis räddade mitt liv – nu ska jag dömas för det"

"När polisen gick innanför min dörr så gick jag från att vara en helt frisk och fungerande svensk medborgare till att bli en kostnad för samhället", skriver Jens Waldmann.

Jag erkänner. Jag har odlat cannabis hemma och jag har använt det jag odlade. Jag gjorde det för att få bukt med min depression, ångest och oro. Min resa började med ett besök på psykvården och nu kanske det slutar i en fängelsecell.

Samtal och mediciner ordinerades omedelbart vid mitt första besök hos psykologen. Efter flera år av återbesök och justeringar av dosering åt jag flera olika tabletter som skulle hålla mig vaken på dagarna och sovandes på nätterna. Tabletterna hjälpte mig inte utan gjorde det snarare sämre. Bieffekterna på de olika bipacksedlarna var ingen rolig läsning: Hjärtarytmi, njursvikt, leverskador, viktuppgång, försämrad tandstatus. Listorna var långa.

När inget hjälpte stod min läkare rådvill och det enda som återstod var bensodiazepiner. Det är starkt beroendeframkallande läkemedel som de flesta aldrig borde få utskrivet. Kommer ni ihåg vad det var som fick Sture Bergwall att bli Thomas Quick och erkänna en massa mord han aldrig hade begått? Det var bensodiazepiner. 

Min tvekan inför att använda så tunga mediciner gjorde att jag började googla runt efter alternativ. Ganska snabbt hittade jag både webbsidor, artiklar och forskningsrapporter som tog upp cannabis som ett fungerande alternativ mot det jag lider av. Tanken kändes avlägsen, men efter många om och men bestämde jag mig för att testa den vägen innan jag gick tillbaka till läkaren och fick bensodiazepiner utskrivna. 

Cannabis är i dag ett erkänt läkemedel i många delstater i USA, och runt om i världen. Den sorten jag provade - och så småningom började odla själv - är framtagen för att vara extra bra mot just depression, ångest och oro. Resultatet var slående.

Jag sov som ett barn och jag hade ingen ångest eller oro alls. Depressionen försvann och min drivkraft kom tilbaka. Under tiden jag medicinerade så skolade jag om mig till tatuerare och startade en egen studio. Jag utvecklades fort och har nått de mål jag satt upp för mig själv. Jag fann ro och trygghet i livet för första gången i mitt vuxna liv. 

Hur långt hade du gått för en sådan känsla och vilka risker hade du varit beredd att ta?

Ska jag, som så många andra, som tagit ansvar för min situation straffas hårt och av samhället brännmärkas som narkomaner, eller är det dags att vi omprövar gamla föreställningar om cannabis? 

Jag vet i mitt hjärta att jag valde rätt väg för fem år sen. Jag vet att om jag valt bensodiazepinerna så hade jag varken lyckats utbilda mig eller gifta mig med min underbara fru. Inte heller hade jag kunnat varit en bra pappa till mina barn.

Cannabis, marijuana, gräs, eller medicin? Kärt barn har många namn.

Jag vill att vi ska legalisera cannabis som medicin, och jag vill att vi får igång en diskussion och forskning kring cannabisbaserade mediciner i Sverige. Cannabis har en rad egenskaper som kan användas inom vården. Men de mediciner som finns godkända i Sverige i dag skrivs sällan ut och ingår inte i högkostnadsskyddet, vilket tvingar sjuka människor att välja mellan till exempel bensodiazeptiner eller att medicinera olagligt.

När polisen gick innanför min dörr så gick jag från att vara en helt frisk och fungerande svensk medborgare till att bli en kostnad för samhället. En hög kostnad om jag döms till fängelse. Har jag otur hamnar jag i en cell, min fru förlorar hälften av hushållets inkomster, och våra barn förlorar sin pappa i flera månader. Min studio skulle få läggas ner och min hyresvärd förlorar den lokalhyra jag i dag betalar. 

Och sist men inte minst; ni som läser detta kommer att få betala min arbetslöshetsersättning när jag väl kommer ut. Om jag inte får tillbaka min depression vill säga. Då blir jag sjukskriven och det får ni tyvärr också betala.

Min historia är inte slut än. Den 28 augusti ska mitt fall prövas i Jönköpings tingsrätt. Men det jag har lärt mig så här långt är att det är okej att använda tunga, destruktiva droger i Sverige, så länge man använder statens godkända droger. Man straffas inte om man får en laglig drog utskriven av en läkare - oavsett om det är rätt drog för dig eller ej. Annat är det om du hittar en medicin som fungerar men råkar vara olaglig. Skadeverkningar eller min och min familjs livskvalitet spelar inte så stor roll.

Jag försöker inte försköna eller slippa undan straff. Jag vet vad jag har gjort och jag vet att det var olagligt. Vad jag däremot frågar mig varje dag är vad vi som samhälle vinner på allt det här? I mina ögon känns det mest som att vi förlorar på att ha det som vi har det nu.

Jens Waldmann,
Snart dömd narkoman

Bör vi legalisera cannabis som medicin?

Mer:

"Den här gången får vi inte sluta prata om depressionen"