Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MUF: "Sparka inte Stockholms unga!"

Jessica Rosencrantz och Sofia Fölster, MUF

Jessica Rosencrantz och Sofia Fölster, MUF

Debatt | 21/08/2014 14:58

"Att vara arbetslös en längre tid gör att unga inte kan starta sina vuxna liv, att de inte kan att stå på egna ben ekonomiskt och att de inte har råd med en egen bostad", skriver Jessica Rosencrantz och Sofia Fölster från MUF.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De rödgröna går nu till val på ettstort utgiftskalas som ska betalas av Stockholms unga. Omdubbelstöten blir verklighet kommer många unga att förlora sinajobb, ha svårt att få ekonomin att gå ihop och tvingas flytta hemtill sina föräldrar när de inte längre har råd med hyran. Vikommer aldrig att acceptera en politik som gör att unga fårsparken. Därför lanserar vi i dag kampanjen ”Sparka inte mig”.

Sedan 2006 har det skapats 160 000 nyajobb i Stockholm. Stockholms tillväxt ökar, företag startas ochjobben blir fler. Det är resultatet av att det nu lönar sig bättreatt arbeta och att kostnaderna för att anställa har sjunkit. Flerhar fått chansen med Alliansens politik. Mot detta står en rödgrönpolitik som vill göra det svårare och dyrare att både drivaföretag och att anställa. Det kommer att äventyra Stockholmsframtid och svida ordentligt för Stockholms unga.

Vi säger nej till de rödgrönasförslag om ungdomsskatt. Att fördubbla arbetsgivaravgifterna skulleleda till att många unga får sparken. Enligt beräkningar frånriksdagens utredningstjänst hotas enbart i Stockholms län cirka 14300 jobb. Det motsvarar ett fullsatt Globen av unga som skulle bliarbetslösa om höjningen blir verklighet.

I stället vill vi göra det ännubilligare att anställa unga. Mångaarbetsgivare kräver lång erfarenhet även för de enklaste jobbenoch som ung med ett tomt CV är det tufft att ta sig in. Då är detviktigt att det är billigt och enkelt att anställa unga för att deska få en chans att visa vad de går för.

Vi säger nej till rödgrönasskattehöjningar och utbyggda bidragsystem. Deras skattehöjningarskulle slå hårt mot Stockholmsregionen. Enbart Socialdemokraternashöjningar skulle kosta Stockholmarna 10 miljarder årligen.Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill å sin sida ha än störreskattehöjningar. Om Vänsterpartiet fått bestämma skulle de höjaskatten med 70 miljarder. Med skattechocker blir jobben inte fler,utan färre.

Istället säger vi ja till att göradet enklare och billigare att starta och driva företag. Byråkratinsom belastar företag måste minskas inom alla branscher. Exempelvisinom byggsektorn skulle en minskad regelbörda leda till att flerunga fick ett jobb samtidigt som nya bostäder byggs.

Vi säger också nej till en rödgrönfördubbling av restaurangmomsen. Många restaurangägare vittnar omatt de skulle bli tvungna att säga upp personal om dubbelstötenblev verklighet. Enligt Visitas rapport har nästan 3 000 jobb iStockholms län kommit till som en följd av den sänkta krogmomsen.Det är 3 000 jobb som hotas om momsdubbleringen blir verklighet.

Socialdemokraternas plan för attsysselsätta de sparkade ungdomarna är en 90-dagarsgaranti. StefanLöfven lovar att alla arbetslösa ungdomar ska få enutbildningsplats eller praktikplats inom tre månader. Men en ettårigplacering kan heller aldrig jämföras med en varaktig anställning.Stockholms unga vill behålla sina jobb, inte få en tillfälligpraktikplats.

Att vara arbetslös en längre tid göratt unga inte kan starta sina vuxna liv, att de inte kan att stå påegna ben ekonomiskt och att de inte har råd med en egen bostad. Detkommer vi aldrig att acceptera. För Stockholms unga är det mycketsom står på spel i höst. Så vi vädjar nu till alla som går tillvalurnorna den 14 september: Sparka inte Stockholms unga!

Jessica Rosencrantz
Distriktsordförande MUF Stockholm och riksdagsledamot Stockholms stad
Sofia Fölster
Valledare MUF Stockholm och riksdagskandidat Stockholms län

Håller du med?