Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det är under all kritik att ge ett nazistparti redaktionellt utrymme"

- 27/08/2014, 16:02 -
Niclas Jonasson, röd opinionsbildare och debattör

Niclas Jonasson, röd opinionsbildare och debattör

"Till syvende och sist är det Dalslänningen - som väljer att publicera annonsen från och enkäten med Svenskarnas Parti - som har ansvar för den situation som uppstått", skriver Niclas Jonasson.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I söndags stod jag tillsammans medtusentals andra på Götaplatsen i Göteborg. Vi demonstrerade motdet nazistiska partiet Svenskarnas parti. Dagen innan hade ännu flersamlats i Malmö för att göra samma sak. Vi var i olika åldrar,olika kön, olika sexualitet, hade olika hudfärg och om en knappmånad kommer vi välja olika valsedlar. Det som enade oss var kampenmot nazismen, kampen för ett öppet och demokratiskt samhälle.

När jag på tisdagen plockade upp minlokaltidning Dalslänningen tänkte jag inte jättemycket på helgen.När jag däremot satt med sidan 27 framför mig var bildernatillbaka. Nazister på Götaplatsen. Nazister i min lokaltidning.Dalslänningen hade publicerat en annons från Svenskarnas parti.Nazisterna fick svara på en enkät, utan följdfrågor, som om devore vilket parti som helst.

Jag blev chockad. Frustrerad. Sårad.Den kamp tusentals människor fört under helgen kunde inte synasalls i Dalslänningen. I stället valde de att publicera ett hån motoss. Ett hån mot de människor som drabbas av Svenskarnas partisnazistiska retorik.

Efter att jag uppmärksammatpubliceringen på Twitter valde jag att skicka ett mail tillDalslänningens ansvariga utgivare, Thomas Wallin. Svaret jag fickgjorde mig djupt illa till mods. Han förklarade att annonsen var ettmisstag, att journalisten som gjort enkäten var ”rättsjälvkritisk”. Sedan skrev han:

”Jag ser det också som ett problematt den följande debatten efter alla sådana här typer av "missar"som ofta sker under valrörelser, gagnar extremistpartier. Nu får deännu större publicitet, till exempel på nätet som nu sker.”

Det låter på Wallin som att hanbeskyller mig. Att han beskyller mina vänner som reagerar motnazismen och Dalslänningens tvivelaktiga publicering. Han skrev imailet efteråt att ”han inte klandrar dem som reagerar, men det ärändå en besvärlig omständighet”.

Jag har bara en sak att säga. Det ärinte en ”besvärlig omständighet” att vi reagerar mot nazism.Säg inte till dem som demoniseras av Svenskarnas parti att deraskamp är en ”besvärlig omständighet”. Säg inte till oss somtillsammans demonstrerade mot SvP att vår kamp för ett fritt ochdemokratiskt samhälle är en ”besvärlig omständighet”.

Det enda som är förkastligt är attDalslänningen publicerade en annons och gav ett nazistpartiredaktionellt utrymme. Sedan kan den ansvariga utgivaren skylla påmisstag och ”rätt” självkritiska journalister. Men till syvendeoch sist är det Dalslänningen som har ansvar för den situation somuppstått.

Niclas Jonasson,
Röd opinionsbildare och debattör

Bör tidningar låta SvP annonsera?