Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Varför springer era hästar över våra kroppar?"

Copyright:Drago Prvulovic/MalmBild AB / Photographer: Drago Prvulovic

Debatt | 31/08/2014 09:35

"Våldet i Limhamn är ingenting vi kommer glömma. Era batongslag mot våra huvuden, era piskor mot våra kinder, era skadeglada leenden, era pepparsprayattacker och era hästars hovar mot våra kroppar kommer aldrig kunna förlåtas", skriver Ung Vänster Skåne.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Detta är ett öppet brev till Skånepolisen.

Lördagen den 23e augusti höll Svenskarnas Parti torgmöte i Limhamn med er tillåtelse. Ni vet, precis som vi att Svenskarnas Parti är den organisation som i våras gjorde sig skyldig till att kniva våra antifascistiska kamrater på öppen gata i Malmö, trots detta ger ni nazisterna tillträde till våra torg. Ni vet att ni inte hade någon skyldighet att ge dem polistillstånd, ändå lät ni gladeligen dessa nazister få tillgång till vårt Malmö.

Ingen av oss som deltog i den antifascistiska picknicken i solen tidigare under dagen kunde nog räkna med det enorma våld ni utsatte oss för. Ingen av oss som ropade slagord mot nazisterna kunde nog tro att vi skulle bli pepparsprayade och slagna av batong. Ingen av oss som bildade vängrupper och armkedjor visste nog att vi skulle bli nedgalopperade av era ridande poliser. Vi som utsattes för detta uppfattar ert agerande och er våldsanvändning som enormt planerat och strukturerat.

Något ni däremot struntat i att planera var hur personerna som utsattes för ert våld skulle få sjukvård. Det fanns inga ambulanser och ingen sjukvårdspersonal på plats, utan ansvaret för att ta hand om de skadade var frivilliga motdemonstranter tvungna att ta. Dessa frivilliga sjukvårdare i Svarta Korset rapporterade efteråt att ni dessutom inte släppt fram ambulanser till platsen där de skadade befann sig.

Det är uppenbart att ert agerande inte var någonting annat än övervåld. Ni riktade metodiskt slag mot våra huvuden, vilket resulterade i djupa jack. Samtidigt som ni slog mot oss och tryckte tillbaka oss ut i gatan trampade era hästar ner oss och de stannade inte ens när vårt blod täckte gatan.

Våldet i Limhamn är ingenting vi kommer glömma. Era batongslag mot våra huvuden, era piskor mot våra kinder, era skadeglada leenden, era pepparsprayattacker och era hästars hovar mot våra kroppar kommer aldrig kunna förlåtas.

Ung Vänster Skåne kräver att de ansvariga poliserna ställs inför rätta för det de gjort och vi kräver att nazistiska torgmöten aldrig igen ges polistillstånd.

Rode Grönkvist
Vilma Bolding
Minna Skans
Alexander Bergquist
Linn Fristedt
Peter Hang 

Samtliga deltagare på demonstrationen 23 augusti i Limhamn och ledamöter av Ung Vänster Skånes distriktsstyrelse 

Agerade polisen fel i Malmö?