Rouzbeh (FI): "Statens bemötande av hemlösa migranter är fascism"

- 02/09/2014, 19:29
Foujan Rouzbeh, Feminstiskt Initiativ

Foujan Rouzbeh, Feminstiskt Initiativ

Privat/TT

"Sanningen svider och sanningen är att det godtyckliga fysiska och psykiska våld som utövas, dessa bränder som aldrig utreds och dom återkommande avhysningarna av dom hemlösa migranterna i förlängningen är statligt utövande av ren fascism", skriver Foujan Rouzbeh från Feminstiskt Initiativ

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Än en gång har hemlösa människor fördrivits från sina tillfälliga hem i Högdalen. Polisen kom i måndags dit med flertalet piketbussar för att riva EU-migranternas bosättningar. Sammanlagt är det sju olika läger som rivs denna omgång. Socialtjänsten bekostar bussbiljetter tillbaka till ursprungsländer och kronofogden kräver dessa hemlösa människor på 600 kronor per person för att olovligen ha bosatt sig på dom olika platserna.

Statsmakten har alltså befogenheten att riva hem och fördriva människor då samhället tydligen förfogar över massvis med resurser för att driva bort dessa, men inte en enda krona för att kunna erbjuda faktisk hjälp.

Det är inget nytt problem som vi står inför. Detta handlar om människor som gång på gång förnekats grundläggande rättigheter. Men nu räcker det. Det går inte längre att gömma sig bakom lagar, regler och rättspraxis. Vi kan inte låtsas om att problemen som tvingade dessa människor till tältlägret i Högdalen försvinner så fort som man i bästa fall slussat iväg dem till annan ort.

Varje människas okränkbara värde måste få stå oemotsagt i ett civiliserat samhälle, inte minst inom våra samhällsbärande institutioner. Vi måste tala även för dem som förvägrats sin röst. Vi måste praktisera teorin om allas lika värde och erbjuda lika möjligheter för alla.

Hur man än vänder och vrider på detta så kommer det i slutändan ner till frågan om gränser. Både synliga och osynliga sådana. Gränser – som inte bara är ett påhitt som syftar till att förminska människors frihet till hela världen – utan även fungerar som grundbultarna till farliga fascistiska ideologier som med våld ämnar stöpa människor in i kategorier om ”välkommen” och ”icke-välkommen”.

Om Sverige har råd att lägga enorma summor pengar på att hålla människor borta, så borde det väl rimligtvis också finnas pengar för att välkomna människor in?

I helgen skadades två personer allvarligt efter en förmodat anlagd brand i dom hemlösa EU–migranternas läger i Högdalen. En person ligger fortfarande och vårdas på intensiven, men polisen startade alltså inte ens en utredning kring detta. Istället revs det läger där man borde ha genomfört en teknisk undersökning. Nu har ytterligare en brand anlagts vid ett annat läger i Stockholm, och fler lär det bli om vi inte agerar.

Om inte dessa människor fick veta att de var oönskade förut så fick de tydliga besked i måndags. Ingen med politisk makt för deras talan. Ingen tar sitt politikeransvar och står upp för deras mänskliga rättigheter. De tigger på gatorna, utsatta för kyla, våld och trakasserier. Av statsmakten skyfflas de undan som bråte och ingen är skyldig att ansvara för konsekvenserna av statens handlingar. Och dom få tappra aktivister som vågar stå upp mot staten och står upp för migranternas rättigheter blir illa behandlade och orättfärdigt gripna av polisen.

Sanningen svider och sanningen är att det godtyckliga fysiska och psykiska våld som utövas, dessa bränder som aldrig utreds och dom återkommande avhysningarna av dom hemlösa migranterna i förlängningen är statligt utövande av ren fascism.

Tiden är kommen att göra samhället och dess institutioner mer humana. Tiden är kommen att befästa idén om de oantastliga mänskliga rättigheterna som grundbulten i demokratin. Politiken måste börja tjäna i människors och inte siffrors och reglers syfte.

Foujan Rouzbeh,
riksdagskandidat för Feminstiskt Initiativ