Söndag 9 Maj
Stockholm

"Vi som INTE glömde att läsa Fi:s partiprogram"

"Ta vilket partiprogram som helst och dra meningar ur sin kontext så får du samma konstiga förklaringar", skriver journalisten Tom Jerry Boman.

Kommentera (404)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Tom Jerry Boman har skrivit om musik i över tio år, bevakat nöje för TV4 och sitter med i Grammisjuryn. Han har genom åren besökt fler än 50 festivaler. Och han är feminist.

Just nu sprids en lista från en rasistisk sajt som staplar lösrykta meningar ur Feministiskt initiativs partiprogram. Syftet är att visa på en mängd tokigheter i manifestet och med hänvisningar till de exakta sidorna i programmet gör listan anspråk på att vara en absolut sanning.

Den sortens digital pajkastning, förenkling av sanningen, är den lägsta formen av politisk debatt jag vet. Ta vilket partiprogram som helst och dra meningar ur sin kontext så får du samma konstiga förklaringar. 

Därför har jag gjort en egen lista, utifrån samma punkter ur partiprogrammet, som visar vad Fi:s partiprogram betyder i praktiken. Här är listan för oss som INTE glömde att läsa Fi:s partiprogram.

● BNP-måttet ska innefatta oavlönat hushållsarbete (s. 7)

- Eftersom hushållsarbete vare sig ger pension eller annan trygghet, det sker helt enkelt i det dolda. Det mesta utförs också av kvinnor, du kanske har hört meningen ”Jag är hemma eftersom min man skulle förlora så mycket på att vara hemma”. 

Genom att räkna in hur mycket oavlönat arbete som sker i hemmet (till exempel vård av äldre) så får vi ett ekonomiskt mått och kan därefter utjämna ojämställdheten på ett enklare sätt. Det handlar om att synliggöra arbetet och få in det i den ekonomiska kalkylen.

● Lagen om valfrihet ska avskaffas så att politiker får bestämma mer över människors vardag (s. 7)

- ”LOV - lag om valfrihetssystem - öppnar nya affärsmöjligheter för dig som driver eller som planerar att starta en verksamhet inom service, vård eller omsorg”

Det är inte bra med ”affärsmöjligheter” inom omsorgen, det är nämligen precis så det fungerar just nu, eller hur? Du har kanske läst rubrikerna om hur miljonvinster går till ägarna och hur de gamla knappt får mat på bordet.

● Arbetsmarknadsstatistiken ska ersättas av ”beräkningsgrunder som synliggör kvinnors villkor” (s. 8)

- Eftersom kvinnor är överrepresenterade inom lågavlönade yrken behövs ett nytt sätt att räkna. Som man kommer du inte få det sämre, jag lovar! 

● En uppförandekod för arbetsmarknaden ska upprättas (s. 9)

- Att se till att lagar och regler följs kan väl inte vara dåligt? Om du tycker det kan vi även lägga ner domstolarna.

● Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön införs på alla arbetsplatser (s. 10)

- Du vet, tidigare jobbade vi mer än åtta timmar per dag, sex dagar i veckan. När det skulle ändras trodde många att samhället skulle rasa samman, det gjorde det inte. 

Glöm inte heller att sex timmars arbetsdag skapar fler jobb, det vill säga fler människor kan arbeta i stället för att få bidrag och gå arbetslösa, människor som i dag är deltidssjukskrivna får en ökad möjlighet att arbeta heltid. Människor som jobbar betalar skatt, är i regel friskare och ligger inte samhället till last eftersom de tjänar sina egna pengar. 

● Positiv särbehandling ska införas i arbetsliv och utbildningsväsen så att personer med sämre kvalifikationer ska kunna tilldelas tjänster och studieplatser pga. att de tillhör en viss grupp (s. 10)

- Eftersom nuvarande system uppenbarligen inte fungerar, då det fortfarande är flest män i styrelserummen, måste vi som samhälle under en period införa kvotering för att jämna ut. Att bara prata om det har hittills inte fungerat.

● Andra anställningsformer än fast anställning på heltid ska avskaffas (s. 10)

- Det står att F! verkar för att fasta anställningar ska vara regel inom arbetsmarknaden. I dag är det tvärt om och det tycker nog de flesta är rätt dåligt.

● Försäkringsbolag ska inte få ha högre premie för riskgrupper om riskgruppen är kvinnor (s. 11)

- Rätt självklart. Jag vet faktiskt inte någonstans kvinnor är sämre som grupp när det gäller saker som kan försäkras, vet du?

● Staten ska lägga sig i företags verksamhet och tvinga dem att anställa fler om staten anser att det är nödvändigt (s. 11-12)

- Vänta nu, var det inte precis det här alla tyckte när tex SAAB gick i konkurs, att staten skulle rädda dem? Då var det något positivt och nu är det negativt, hur ska ni ha det?

● Arbetslöshetsersättningen ska vara på maxnivå utan tidsbegränsning (s. 12)

- Tänk vilken fart det skulle bli på tex Arbetsförmedlingen då. Och människor skulle få jobb.

● Kvinnor ska få lättare att beviljas banklån för dåliga affärsidéer (s. 12)

- Tycker det är rätt mycket män som får banklån för oerhört dåliga idéer i dag, varför inte jämnlikhet där?

● Vid större regionalutvecklingsprojekt ska minst hälften av pengarna tilldelas kvinnor (s. 12)

- Rätt självklart. Senast jag kollade så bodde och verkade 50 % kvinnor i vårt samhälle och de är precis lika driftiga som männen. Männen skulle må bra av sund konkurrens, eller hur?

● Fler än två personer ska kunna ingå äktenskap (s. 14)

- Det här är inget som kommer att påverka dig, du som är lycklig och glad med din relation. Däremot kommer fler människor att bli lyckliga och delad lycka är bästa lyckan!

● Skolor och förskolor som inte har ett HBTQ-perspektiv ska förbjudas (s. 16)

- HBTQ är tvärt emot vad många tror inte bara ett samtal om sex, det är ett sätt att se andra människor och det tycker i alla fall jag att barnen bör få lära sig. Du vill väl inte att ditt barn ska bli en som mobbar andra?

● Undervisning i klimatkunskap införs i förskolan (s. 16)

- Eftersom vi fuckat upp den här planeten, som våra barn ska få ärva, så är det nog rätt lämpligt att även de får styra över sin framtid. De kommer att tacka dig när de växer upp och har en planet som går att bo på.

● Förskolan ska bli avgiftsfri (s. 16)

- Gemensamt ansvar för barnen, det är ändå en fin tanke. Detta anser jag trots att jag inte ens har planerat att skaffa barn.

● Alla skolor och förskolor måste ha köttfria måndagar (s. 16, 17)

- Toppen! Billigare, bättre för miljön och en möjlighet för barnen att prova maträtter de aldrig brukar få hemma. Köttätare kommer bli mätta, jag lovar!

● Alla grundskolor måste undervisa i feministiskt självförsvar (s. 17)

- Eftersom det även i fortsättningen kommer att vara några människor som inte vet var gränsen går kan lite självförsvar vara på sin plats. Ofta hjälper det att bara VETA att en kan slå tillbaka för att få självförtroende till att skrika och göra verbalt motstånd. Självförsvar behöver inte vara fysiskt, precis som ett övergrepp kan vara psykiskt.

● Skoldagens längd i både grundskola och gymnasium ska begränsas till högst sex timmar och läxor och betyg innan gymnasiet ska avskaffas (s. 17, 20)

- Skolan måste ta ett större ansvar för sitt uppdrag, alla har inte möjligheten och entusiasmen att läsa läxor på eget initiativ. Tänk själv om din chef skulle beordra dig att lösa arbetsuppgifter på din fritid.

● Veganmat ska införas på alla skolor (s. 17)

- Vad bra! Veganmat fungerar även för personer som inte tål laktos, mjölkprotein, ägg, fisk, skaldjur eller av olika anledningar undviker fläsk- eller nötkött. På så sätt kan antalet specialkoster minskas. 

Vem vet, du kanske får möjlighet att smaka något nytt?

● Yrkesutbildningar ska ge universitetsbehörighet (s. 18)

- Hur vi lär oss saker skiljer från människa till människa. Någon är teoretiker och någon vill och behöver göra saker praktiskt. Utbildningar som leder till ett specifikt yrke, det är väl en rätt bra grej ändå? 

● Alla universitetsutbildningar måste ha ett HBTQ-perspektiv (s. 19)

- Även här, det handlar om att se alla människor. Jag tror att de flesta är goda människor och det här skulle sätta det på pränt.

● Ämnet klimatkunskap ska bli obligatoriskt på alla universitetsutbildningar (s. 19)

- Att lära oss hur vi kan förbättra miljön inom alla områden kan aldrig vara dåligt. 

● Ett tredje kön införs och man ska kostnadsfritt och utan några som helst krav kunna byta (juridiskt) kön (s. 22, 30)

- Det här påverkar verkligen inte dig. Om det är så att du personligen inte önskar byta juridiskt kön, så behöver du givetvis inte göra det.

● Toaletter, omklädningsrum, fängelser, etc. för transpersoner måste finnas (s. 22, 30)

- Det kommer inte bli någon förändring för dig, du kommer att ha din toalett i fred.

● Minderåriga ska få göra (fysiskt) könsbyte (s. 22, 30)

- Detta påverkar inte heller dig och jag tror säkert att en ungdom tillsammans med sina förstående föräldrar samt behörig sjukvårdspersonal kan ta ett beslut helt själva.

● Möjligheten att avskaffa (juridiskt) kön helt och hållet ska utredas (s. 23)

- Det börjar kännas lite tjatigt, men detta påverkar inte heller dig som blir upprörd över det. Samhället, och du, måste börja se människor för vad de är, inte efter vilken titel de har.

● Alla lärare måste gå en utbildning i ”alkoholens roll ur ett könsmaktsperspektiv” (s. 24)

- Om du tänker efter är det nog rätt bra, hur såg till exempel ungdomens fester ut? Vem som ofta däckade på grund av drack lika mycket med mindre kropp, vilka som ofta råkade illa ut efter att någon ”gett dem en drink för att de skulle bli lite gladare”.

● Informationsplikten för HIV ska avskaffas (s. 25, 31)

- Det står att vi ska verka för att demoniseringen av HIV-positiva ska minska, och ett led i detta är att inte isolera dem. Det handlar om människovärde. Jag tror inte heller att den stora majoriteten som drabbas av denna sjukdom har några som helst tankar på att föra den vidare.

● Sex- och samlevnadsundervisning ska bli obligatoriskt i förskolan (s. 27)

- Vi måste inse att barn utsätts för pornografi och sex mycket lägre ålder än du och jag gjorde. Då hade vi tur om vi hittade några porrtidningar i skogen, nu finns alla mitt framför deras ögon, på internet. Ett sunt samtal kring vad det är de ser och vad som händer kan aldrig vara fel, det kommer i barnets framtida liv skapa en sund inställning till sex och även till relationer. Var inte orolig, vi kommer inte lära ut till barnen hur de ligger, det har de redan klurat ut på egen hand.

● Alla ”grupper som tar samhällsbyggande beslut” ska bestå av exakt hälften kvinnor och hälften män (s. 42)

- Som sagt, senast jag kollade var vi 50/50 i det här landet.

● Alla utbildningar och all offentlig service ska finnas exakt överallt i hela landet (s. 43)

- ”Exakt överallt” är väl en tolkning som blir en smula komisk, men att ha nära till skola och offentlig service är rätt smidigt. 

● 15-minutersprincipen ska lanseras* (s. 42)

- Sätt dig ner och tänk efter hur många jobb som faktiskt kan göras hemifrån eller i lokaler som ligger nära hemmet. Vem har sagt att stora arbetsplatser inte kan delas upp på flera mindre och spridas ut över en stad exempelvis? Du kan sitta med 20 kollegor i södra stan och jag kan sitta med 20 kollegor i norra stan, allt sitter ändå ihop med internet.

● Reklam (ej bara sexistisk reklam utan all form av reklam) ska inte förbjudas helt men kraftigt begränsas (s. 43)

- På offentliga platser, ja. Detta kan nog de flesta hålla med om, eller vill du ser fler reklamtavlor i Gamla stan?

● Inkomster upp till 100.000 kr ska vara skattefria, men bara om man jobbar med kultur (s. 45)

- Ett bra sätt att stötta kultur, att se kultur som ett arbete. Tänk efter, hur skulle samhället se ut utan kultur? Ingen musik, ingen film och inga serier. En enkel investering i något som kommer väldigt många till gagn.

● Sverige ska ha en kvinnlig proffsliga inom ishockey (s. 46)

- Finns inte det i dag? I så fall, starta en genast!

● Inkomstskatten ska sänkas (s. 47)

- Samtidigt som skatt på miljöfarlig verksamhet ökar. Snälla, läs hela meningen tack.

● Sveriges energiförsörjning ska vara 100 % förnyelsebar, och ingen större utbyggnad av vattenkraften får göras (s. 48)

- Om våra barn ska ha en miljö som går att leva i måste vi ställa om NU. Egentligen inget problem, du kommer att få samma mängd el till att ladda upp din iPhone.

● Alla nybyggen av motorvägar ska stoppas (s. 49)

- Du har säkert som jag upplevt förseningar hos SJ, samtidigt har du inte lika ofta upplevt förseningar på motorvägarna. Vilket transportsätt tycker du vi ska lägga pengarna på att bygga ut? 

● Transporter med lastbil ska försvåras till förmån för båt och tåg (s. 49, 79)

- Miljön mår bättre av det, samtidigt som det är finare utsikt från en båt.

● Kollektivtrafiken ska bli avgiftsfri (s. 49)

- Att göra kollektivtrafiken gratis för alla invånare i respektive stad skulle göra att staden mindre uppdelad, människor med lägre inkomster skulle enklare kunna röra sig fritt och i ärlighetens namn, även du skulle bli glad. Ok, det blir inte lika tufft att planka men sånt där går ju över.

● Det ska bli förbjudet att bygga externa köpcentrum (s. 49)

- Eftersom det krävs att en har bil för att ta sig dit. Staden blir också mer intressant att leva i om bebyggelsen blandas. 

● Genmodifierad mat ska totalförbjudas (s. 50)

- Det vilar något djupt obehagligt över att vi måste förbättra vår mat för att den ska bli precis som vi vill ha den. Läs på lite mer om hur genmodifierade grödor används av stora företag för att tjäna pengar genom att utnyttja fattiga bönder.

● Djur på cirkus ska förbjudas (s. 51)

- Va fan, finns djurcirkus fortfarande? Otroligt.

● Positiv särbehandling ska tillämpas inom rättsväsendet (s. 53)

- Här tror jag nog att ni läser in fel saker, vi tar och tittar på vad det står mer exakt:

”Fi ska verka för att positiv särbehandling kan användas som ett verktyg för att uppnå bättre representativitet i rättsväsendet”. 

I praktiken innebär det att till exempel transpersoner, människor som utövar BDSM och funkisar får en naturlig plats. Dessa personers livssituationer syns dåligt i dagens rättsväsende. Ni vet alla hur det gick i den omdiskuterade domen i Skåne, där en man hävdade att kvinnan hade sagt nej, men trodde att det var en del av leken/sexet. Om personer med kunskap om BDSM hade varit representerade, eller tillfrågade om expertis, skulle de genast ha ställt frågan ”Om nu inte nej betydde nej, vad hade ni då för stoppord?”. Dagens rättsväsende är inte rättssäkert på flera områden.

● Möjligheten att helt avskaffa fängelsestraff ska utredas (s. 54)

- Många behöver vård, här kan vi som humanitärt samhälle hjälpa i stället för att försöka verka avskräckande? (det senare har ju inte fungerat så bra) 

● Upphovsrätten ska avskaffas (s. 54, 71)

- För att sätta press på att enklare system ska finnas ja. 

● Alla som uppehåller sig i Sverige, oavsett medborgarskap, ska ha rösträtt (s. 57)

- Lämpligt ja, eftersom det handlar om din närmiljö. Glöm inte heller att gränser bara är några streck på ett papper.

● Personer som befinner sig illegalt i Sverige ska ha rätt till försörjningsstöd (s. 63)

- Som humanist kan du nog hålla med om detta och vem bestämmer vem som är illegal på vilken mark? (se föregående svar)

● Fri invandring, bortsett från arbetskraftsinvandring (s. 63, 65)

- Minns du vad du läste i skolan, om den stora utvandringen till Amerika på 1800-talet? En miljon svenskar lämnade landet för att skapa sig en framtid på en annan plats. Då var Sverige en dålig plats att leva på, nu är läget tvärt om. Se det som pay back för mänskligheten!

● Utvisning ska avskaffas, även för mycket allvarliga brott (s. 64)

- Se hela planeten, vi är ett folk, en grupp människor. Att utvisa en person som har gjort något brottsligt är bara att skjuta på problemet, och när du tänker efter, vad tror du att den människan ska göra när den harutvisats? Tänk sedan på vad det kommer att leda till för deras landsmän, och vad deras landsmän kommer att vilja göra då. Fly. Vart tror du att de flyr då? Jag tror att du förstår vad jag försöker komma till och varför ditt argument säger emot sig självt.

● Alla vapen (inklusive bland annat pistoler) ska avskaffas globalt (s. 67)

- Vapen i händerna på människor dödar. Det finns inget gott som kommer ur vapen. Inget.

● Försvaret ska avskaffas (s. 67)

- Se svaret ovan.

● Konflikter ska i stället lösas av bland annat HBTQ-organisationer (s. 68)

- Det vore ju helt fantastiskt! Möta hatet med kärlek, vem kan motstå känslan av att bli sedd och älskad?

● Män ska omskolas för att ändra sitt konsumtionsmönster (s. 79)

- Vem är det som köper de flesta stora SUV:ar tror ni?

Tom Jerry Boman,
Journalist

Tänker du rösta på FI?
Tack för din röst!
Kommentera (404)
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Fi välkomnar Paow