Hanna Nathanson/Filippa Reinfeldt
Hanna Nathanson/Filippa Reinfeldt - Foto: Privat/TT

Sjuksköterska: "Varför behandlar du oss som luft, Filippa Reinfeldt?"

"Vi har larmat om situationen länge, men ni har inte tagit oss på allvar och nu är katastrofen ett faktum", skriver sjuksköterskan Hanna Nathanson.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hanna Nathanson är legitimerad sjuksköterska på Södersjukhuset.

Hur kommer det sig att våra ord rinner av er som om ni vore av teflon? Det är för mig helt obegripligt. Dessutom sänder det signaler till mig och mina kollegor att vi inte är vatten värda. Att hundratals vårdplatser hålls stängda i Stockholm är ett faktum, orsaken är sjuksköterskebrist. Hur ska ni lyckas råda bot på den rådande sjuksköterskebristen på Stockholms akutsjukhus när ni varken vill tro att det beror på inhuman arbetsmiljö och låga löner eller kan erbjuda förtroendeingivande och gott samarbete? Ert ansvar i den här frågan är något som diskuterats på tok för lite i debatterna inför valet, men jag vill ändå ha svar på en del saker.

Sjuksköterskebrist är en term som används flitigt i media just nu så låt oss en gång för alla reda ut vad begreppet betyder i just detta sammanhang. Det råder brist på specialistutbildade sjuksköterskor i Stockholm. Detta planerar ni att lösa genom betald utbildning och högre löner efter specialistexamen. Allt gott så långt. Det råder INTE brist på yrkesverksamma legitimerade sjuksköterskor i Stockholm. Däremot så råder det stor brist på dessa på våra akutsjukhus då många sjuksköterskor i stället väljer att arbeta i Norge, på bemanningsföretag, inom geriatriken eller psykiatrin och några rentav lämnar sjukvården. Varför, undrar ju då varje vettig människa? Jag ger er härmed ytterligare en chans att få svar på denna fråga.

Svaren är enkla och omöjliga att misstolka. De kommer från en enad sjuksköterskekår och stavas arbetsmiljö och lön. Arbetsmiljön måste förbättras genom ökad grundbemanning så att vi kan ge våra patienter den vård de enligt lag har rätt till, så att vi kan undvika att sprida multiresistenta bakterier, så att vi kan undvika liggsår, undernäring och brutna höfter, så att vi som arbetar hinner äta och gå på toaletten.  Lönen måste höjas rejält för att vi sjuksköterskor, som har en akademisk utbildning, ett enormt ansvar och arbetar hårt, ska få en skälig lön för det arbete vi utför.

Att högt uppsatta politiker svarar ”Jag tror inte att lönen spelar någon roll” (Anders W Jonsson, Valet med Janne och Belinda, 4/9 2014) och ”Om man frågar dom som jobbar inom välfärden så är dom nöjda med sina arbetsförhållanden och löner” (Annie Lööf, Partiledardebatt i P1 10/9 2014) känns som ett direkt hån och jag undrar varifrån de hämtat den informationen? Hur kan sådana påståenden få stå oemotsagda när en hel kår står enade om motsatsen? Filippa Reinfeldt föreslog tillsammans med Tobias Billström, i en debattartikel i DN att vi skulle importera sjuksköterskor från andra länder för att kompensera sjuksköterskebristen. Att påskynda utförandet av arbetstillstånd är för sig en god ide, men att göra detta för att lösa problemet på våra akutsjukhus är ren idioti. Min utbildning, liksom alla andra sjuksköterskors, är bekostad av svenska skattepengar. Att ungefär lika många som 30 % av alla nyexaminerade sjuksköterskor söker legitimation i Norge varje år innebär ju att dessa investerade skattepengar inte kommer svenska samhället till gagn. Problemet är väldigt enkelt att lösa: förbättrad arbetsmiljö och skälig lön. Men i stället vill vår högst ansvarige politiker inom Stockholms läns landsting hellre importera arbetskraft. Hur är detta försvarbart?

Lilly och Gustav, två barn som tvingas åka till annan ort för livsviktig cancerbehandling och en pensionär som avlider efter bristande vård efter en rutinmässig höftoperation. Förra året ökade spridningen av multiresistenta bakterier, MRSA med 17 % och VRE med 49 %, enligt Folkhälsomyndigheten (10/6 2014). Detta är bara några av de exempel som figurerat i media sista tiden men de som drabbas av liknande är otaliga.

Jag, liksom alla andra, förfäras så klart över dessa öden, men är inte ett dugg förvånad. Detta är resultatet av ansvariga politikers ointresse av en dialog med anställda inom vården. Det är ju precis detta som vi så länge larmat om, men som ni inte tagit på allvar och nu är katastrofen ett faktum. Nu drabbas patienter av den bristande patientsäkerhet som vi så länge påtalat. Nu dör folk. Och ni har knappt mage att beklaga det, menar att det är svårt att diskutera enskilda fall. Jag kan tala om för er att det inte är några enskilda fall. Det är mängder som drabbas.

Regering fattade 1997 beslut om den gällande Prioriteringsordningen för svensk hälso- och sjukvård. Prioriteringsordningen baseras på tre etiska principer: männsikovärdesprincipen, behovs- och solidaritetesprincipen och kostnadseffektivitetsprincipen där kostnadseffektivitetsprincipen är underordnad de båda andra principerna och inte får tillämpas så att avkall görs på de båda högre rangordnade principerna.

Om denna ordning följts hade Lilly och Gustav kunnat få sin behandling på det sjukhus de önskar. Om ekonomin inte hade varit högsta prioritet, utan tredje, så hade avdelningen fått de pengar de äskat, sjuksköterskorna den lön de önskat och platserna hade kunnat förbli öppna och vården kunnat utformas i samråd med patienternas önskan, som Hälso- och sjukvårdslagen säger.

Så nu kräver jag svar! Hur ser ni på vården i Stockholm i dag i förhållande till gällande Prioriteringsordning? Hur tänker ni, konkret och inom snar framtid, åtgärda den katastrofala situationen som råder på Stockholms akutsjukhus? Hur kommer det sig att ni står och tror saker inför svenska folket i stället för att involvera oss som arbetar inom vården? Kommer de verksammas erfarenheter och åsikter att avspeglas i de beslut om åtgärder ni kommer att fatta? Hur kommer det sig att det att vår lön inte påverkas av tillgång och efterfrågan, som det gör inom alla andra branscher?

Och om ni inte behagar svara rakt på dessa frågor, eller om ni inte har för avsikt att visa intresse av att åtgärda den rådande sjuksköterskebristen så kräver jag att ni skriver om gällande riktlinjer, lagar och prioriteringsordning så att jag har möjlighet att följa dem och slipper hållas ansvarig om jag inte gör det!

Hanna Nathanson
Legitimerad sjuksköterska, Södersjukhuset

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.