Magda Rasmusson, Annica Hjerling
Magda Rasmusson, Annica Hjerling - Foto: Privat

MP: "Slaget om tredjeplatsen – därför spelar det roll"

"Med endast några enstaka timmar kvar till valdagen står vi inför frågan vilket parti som kommer bli Sveriges tredje största och i år är det ytterligheterna som möts i bronsmatchen", skriver Magda Rasmusson och Annica Hjerling (MP).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Magda Rasumsson på Twitter: @magdarasmusson 

Följ Annica Hjerling på Twitter: @AnnicaHjerling 

Med endast några timmar kvar till valdagen står vi inför frågan vilket parti som kommer bli Sveriges tredje största och i år är det ytterligheterna som möts i bronsmatchen, Miljöpartiet vs. Sverigedemokraterna. Det är nu hög tid att stå upp och markera mot rasism och främlingsfientlighet och göra det tydligt på vilka sätt vi gröna är Sverigedemokraternas raka motsats.

Miljöpartiet ser tvärtemot Sverigedemokraterna inte invandrare och invandring som problem. Vi ser att problemet snarare är hur vårt samhälle bemöter människor som invandrar till Sverige. Särskilt det faktum att invandrare i mångas ögon aldrig slutar vandra. Att det i princip är omöjligt att bli av med den stigmatiserade invandrarstämpeln även fast du varit svensk i flera generationer.


När SD talar om att värna om svenskhet talar vi om mångfald och öppenhet. Vi ser inte världen som en karta med tydliga gränser som ska isolera olika länder och människor från varandra. Vi ser människor som individer där var och en är fri att vara sig själv och en värld där det finns acceptans och respekt för olikheter.

När SD talar om att skärpa reglerna för invandring talar vi om global solidaritet och att ta vårt ansvar att ta emot alla de människor som flyr från krigsdrabbade helveten.  Vi välkomnar även människor som flyttar på grund av andra, mindre dramatiska, skäl så som kärlek, jobb eller vilken anledning det än må vara.

När SD talar illa och diskriminerar minoriteter så som judar, muslimer och romer talar vi om nolltolerans mot diskriminering och vill att all diskriminering ska vara olaglig. Vi föreslår att alla kommuner ska införa diskrimineringsbyråer som ska erbjuda hjälp och stöd för den som diskrimineras. Vi vill även den som diskrimineras får upprättelse och den som diskriminerar döms av domstol. 

När SD beklagar sig över att skolavslutningar inte äger rum i kyrkan eller att det serveras för lite svensk husmanskost i skolbespisningen vill vi i stället satsa på att vidareutbilda lärare när det gäller mänskliga rättigheter och rasism. Vi ser hur normkritisk pedagogik och arbete med jämställdhet och jämlikhet har effekter mot rasism och främlingsfientlighet och kan motverka ungdomar att engagera sig i högerextrema rörelser.

När SD släpper en reklamfilm i tv där de försöker tuta i oss att de tycker att rasism är vidrigt åker Gustav Fridolin till Kärrtorp och spelar in en reklamfilm där han konstaterar att SD:s politik är rasistisk.

När SD har valavslutning på Nytorget mitt på Södermalm i Stockholm på lördag kommer Miljöpartiet samtidigt ha valavslutning i Skärholmen klockan 13-14, och därefter hålla en demonstration mot rasism på Medborgarplatsen. Kom och manifestera mot rasism på lördag eller i vallokalen på söndag. För det spelar roll vilket parti som blir det tredje största och får representera Sverige internationellt, styra samhällsdebatten och påverka andra partier. #Detspelarroll. Rösta grönt!

Magda Rasmusson (MP)
Språkrör för Grön Ungdom
Annica Hjerling (MP) 
Riksdagskandidat i Stockholms län 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är tredjeplatsen viktig?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.