Onsdag 28 Sep
Stockholm

"De rödgröna och Alliansen måste förena sig mot SD"

Medina Adilova
Medina Adilova. Foto: Privat/TT

"Regeringen måste nu tillsammans med oppositionen, som snart blir en splittrad Allians, gå samman och sätta hårt mot hårt", skriver Medina Adilova.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Medina Adilova är är en 21-årig Pol. kand-student som nyligen återvänt till Sverige från Frankrike.

Följ henne på Twitter: @MedinaAdilova 

Under valnatten kunde Sverigedemokraterna jubla över sin vinst med hela 12,9 procent, vilket innebär att de nu är Sveriges tredje största parti med hela 49 mandat och en säker vågmästarroll i riksdagen. Men för de övriga partierna har Sverigedemokraternas vinst i stället inneburit en stor förlust för demokratin.

Valet 2014 har blivit skammens dag för demokratin. Vi kommer nu att behöva handskas med ett främlingsfientligt parti ännu en mandatperiod. Detta är resultatet av ignorans och rädsla från riksdagens åtta partier som inte lyckades under fyra års tid med att möta Sverigedemokraterna och deras främlingsfientliga politik. Under fyra års tid såg vi i stället hur åtta partier ignorerade och frös ut Sverigedemokraterna samtidigt som de vände på steken och ”tog” invandringspolitiken från Sverigedemokraterna och gjorde sakfrågan till sin fråga. Vad vi såg var partiledare som fick applåder och jubel för en simpel fras som löd, "Vi är ett öppet parti som står för ett öppet Sverige".

Men vad vi i dag ser är att det inte riktigt räckte hela vägen när partiledarna stod under Almedalsveckan och höll tal om att Sverigedemokraternas främlingsfientliga politik är ett hot mot Sverige och att kampen mot rasismen är vårt stora mål. 

Det har i stället visat sig att kampen mot hatet och främlingsfientligheten inte varit så lätt för partierna att handskas med, då inget av de åtta riksdagspartierna ville eller kunde bemöta Sverigedemokraterna. Det var heller inget parti som lyckades hantera den stora och viktiga frågan för Sverigedemokraterna, nämligen invandringspolitiken.

Vad dessa åtta partierna gjorde var att försöka vinna röster på att vara ”invandringsvänliga”, men vad de egentligen gjorde var att ge SD en rejäl skjuts mot en valvinst i stället för att under fyra års tid sätta sig ner och fundera på vad som egentligen är rätt och fel och våga ta upp de allra viktigaste frågorna och aspekterna inom svensk invandringspolitik.

Vi kan i dag se att alla åtta riksdagspartier misslyckades med att stoppa Sverigedemokraternas främlingsfientliga inflytande och resultatet av detta är att hela sex riksdagspartier nu får ta smällen över förlusten mot Sverigedemokraterna som nu har gått om dem och blivit Sveriges tredje största parti. Men nu efter valet är samarbete och solidaritet viktigare än nånsin. För nu är det på allvar. Politiken är och kommer nu att vara hård, inget får längre gå till spillo för att låta demokratin komma till skada, mer än vad den redan har gjort på grund av ignorans och rädsla.

Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin och ett enat Sverige. Ett Sverige som vi under flera decennier har kämpat för att bygga upp, men som Jimmie Åkesson tillsammans med sina politiker och väljare vill bryta och förstöra. Vi får inte längre ignorera Sverigedemokraterna och därmed låta detta främlingsfientliga parti få ha den vågmästarroll de så länge har drömt om.

Trots att alla riksdagspartier varit mycket tydliga med att de inte tänker samarbeta eller söka stöd från SD, så måste regeringen nu tillsammans med oppositionen, som snart blir en splittrad Allians, gå samman och ha ett klart och tydligt gemensamt mål. Ett mål som är konsekvent för partierna men också för främjandet av landets demokrati och demokratiska värderingar.

Sverige måste rycka upp sig efter valet, för nu gäller det hårt mot hårt!

Medina Adilova

Borde Alliansen och De rödgröna förena sig mot SD?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.