Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tillsammans: "Slå hål på myterna om våldtäkt innan det är för sent!"

- 20/09/2014, 10:43
Emma Blomdahl och Julia Östfeldt

Emma Blomdahl och Julia Östfeldt

Sofia Runarsdotter

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En mörk park, en äcklig man och väldigt mycket våld. Där har du den perfekta våldtäkten, i alla fall är det så populärkulturen och media målar upp det. Detta beskriver dock bara en bråkdel av de våldtäkter som inträffar, där de flesta brott faktiskt sker inomhus och av en bekant till offret. Den här felaktiga synen på våldtäkt finns inte bara inom media utan även i samhället. Stereotypa bilder av våldtäktsbegreppet, offer och gärningsman påverkar de som utsatts och leder till problematiska konsekvenser.

För det första innebär det att antalet anmälda våldtäkter inte motsvarar det faktiska antalet begångna brott. Brottsförebyggande rådet tror att det sker ca 36 000 våldtäkter varje år - av dessa anmäls bara 6000. Det finns inte ett enkelt svar till varför så få anmäls, men vi tror att de stereotypa bilderna av våldtäkt kan vara en anledning. Därför vill vi jobba med kunskapsspridning om våldtäktens variationer.

Allra viktigast är det att nå ut med denna kunskap till ungdomar, då det är i den åldern som man formar sin sexualitet och också bildar sig en uppfattning om vad som är rätt och fel. Ungdomar har även i flera undersökningar visat sig vara den grupp som till störst del väljer att lägga skulden på den som utsatts och hens beteende i samband med våldtäkten. Vilket också tydligt visar att det behövs mer kunskap inom området, men även ett förbättrat värderingsarbete.

För det andra får de schablonmässiga bilderna av våldtäkt även till följd att många väljer att inte prata om det som hänt, och i stället försöka glömma det inträffade utan chans till bearbetning. Detta får i sig ödesdigra konsekvenser och många drabbas av psykisk ohälsa, så som depression, självskadebeteende eller PTSD. 

Att våga berätta om det man utsatts för är något som för många kan kännas väldigt skamfyllt. Detta är en av anledningarna till att vi går ut med våra berättelser, och varför vi har startat utställningen "True Faces of Sexual Violence" och kampanjen #hundraomdagen. Genom att vi berättar om det vi varit med om kan vi stärka någon annan till att våga berätta. Att känna att man inte är ensam om det man utsatts för är något av det viktigaste i bearbetningsprocessen.

Det finns inte en typisk våldtäkt, inte heller en stereotyp som kan beskriva förövaren eller den som utsätts. Det enda som är gemensamt är att liv förstörs och människor lider. Därför är det av högsta betydelse att man slår hål på myterna. Vi är väl medvetna om att vi inte kommer förändra samhället över en natt. Vi hoppas dock att det faktum att vi väljer att öppet berätta om de övergrepp vi utsatts för kan innebära att fler vågar berätta, och på det sättet kan vi förändra samhället, tillsammans.

Emma Blomdahl
Julia Östfeldt,
Grundare föreningen Tillsammans