Erik Thor.
Erik Thor. - Foto: Privat

"Vänstervågen kommer bara bli starkare"

"I valet mellan skit som vi inte vill ha, och något bra men som inte är säkert, så väljer förvånansvärt många hellre skit", skriver debattören Erik Thor.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Erik Thor

Skriver på Progressiv.nu, en blogg som försöker att samla inspiration, kampvilja och idéer från progressiva krafter över hela världen.

Han kopplar samman dessa händelser med Sverige för att påvisa likheter och skillnader, och för att visa global solidaritet där vi ser bortom gränser och bortom vår egna kortsiktighet. Progressiva kämpar för att vidga de mänskliga rättigheterna och friheterna globalt genom facklig kamp, genom den gröna omställningen och genom global humanism.

Nu har Stefan Löfven deklarerat att det blir en S och MPregering det här valet. Klokt, kan strategen i mig tycka, men hjärtat, dentycker en annan sak, den tycker att det här inte var målet. Det var inte hit viskulle. Allt prat om vänstervågen, den skulle inte sluta här. Och först villejag skylla allt på högern.

Högern har ju kollapsat, och lagt mer än trettiomiljoner på smutskastningskampanjer, de har misstänkliggjort oss progressiva,de har förlöjligat våra företrädare och våra politiska alternativ, de harkallat oss ekonomiskt oansvariga.

Men felet är inte deras. Det är i slutändanvårt fel, knappast ett enda parti bland de rödgröna valde att rida påvänstervågen, det var ingen som fullt ut tog strid mot klimat- ochmiljöförändringarna, för fackliga rättigheter, för välfärden och för merresurser till skolan. Ju närmare valnatten vi kom, desto mer otydligt blevvänsteralternativen som ett halvår innan lät både vital och redo att ta övermakten.

Just nu håller alliansen svenska folket gisslan. De säger,att får vi inte sitta i regeringen, så kommer vi göra allt för att skada svenskekonomi, för att hota Sveriges finanser och politiska stabilitet, även om degör det med passivt SD-stöd. Och de håller på att vinna. Svenska folket verkari opinionen beredda att lämna över makten åt de som håller i den röda knappen,de som tjurar i hörnet i protest över valnederlaget.

I valet mellan skit som viinte vill ha, och något bra men som inte är säkert, så väljer förvånansvärt mångahellre skit.

Jag vill därför att vårt alternativ ska ha ett enkeltbudskap. Att det är tack vare solidariteten och välfärdssamhället Sverigeblivit världens mest individualistiska och fria land.

Det är vänstern ochliberalerna som gett Sverige frihet i praktiken. Moderaterna har alltid försöktta friheten ifrån oss, för att istället ge den till de starkaste. Det visar attvåra friheter och rättigheter alltid måste vinnas på nytt, att slutar vi krävavår rätt, så kommer någon annan ta den ifrån oss, som de tagit vår integritetpå nätet ifrån oss, som de tagit vår trygghet när vi är sjuka ifrån oss, som detagit våra rättigheter på jobbet ifrån oss. De har tagit flera av våra friheteroch rättigheter och gett dem till de rikaste i samhället. Och de har fortsattatt leka svarte petter med vårt klimathot och vår jävla framtid.

Så vad kan vi göra nu? Att vi demonstrerar, organiseraross, och arbetar i våra fackförbund, i vårt civilsamhälle, kan de närmaste fyraåren bli avgörande för om vi lyckas vinna en rödgrön majoritetsregering tillnästa val. Men då måste vi kavla upp våra ärmar och kämpa för oss, förvarandra.

Så ta tag i dina vänner och bekanta, skaka om dina politiker, och görnågot tillsammans med oss. Vänstervågen kommer bara fortsätta växa, vi kommerbara bli mer och mer otåliga för den förändring vi så förtjänar. Nästa valkommer vara den gröna vänsterns viktigaste val i modern tid. Nästa val kommervara högerns svåraste val i modern tid. Tänker du kämpa med oss?

Erik Thor, rödgröndebattör från progressiv.nu

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.