Fredag 7 Okt
Stockholm

Sjuksköterska: "Vi måste försöka minska mängden aborter"

Maria Engström
Maria Engström. Foto: Privat/TT

"Kvinnor berättar om påtryckningar från samhället, föräldrar, partners och till och med från vårdpersonal att de ska göra abort, och att många sedan skulle göra vad som helst för att få aborten ogjord", skriver Maria Engström.

Kommentera (31)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Maria Engström är 27 år gammal, leg Sjuksköterska, tvåbarnsmamma, bor i Örebro och kandiderade till riksdagen för Kristna Värdepartiet i valet 2014.

Inför valet 2014 genomförde Svenska Evangeliska Alliansen en enkätundersökning bland landets riksdagspartier samt Feministiskt initiativ, Piratpartiet och Kristna Värdepartiet. Några av frågorna behandlade ämnet abort och man frågade om partiet tyckte att Sverige hade för högt aborttal samt hur man i sådana fall ville minska antalet aborter. Folkpartiet tillsammans med Fi svarar ”Nej, det sker inte för många aborter i Sverige”. Miljöpartiet svarar ”Varken för många eller för få”. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet talar om att minska oönskade graviditeter i stället för aborter.

I Sverige utförs årligen mellan 35 000 och 38 000 aborter. Men enligt flera av våra stora politiska partier är detta tydligen inte för många.  Även om man inte anser att mellan 35 000 och 38 000 avslutade människoliv är för många så tror jag ändå att de flesta människor har medlidande med alla kvinnor som genomgår abort. Vi vet att många mår dåligt inför en abort och efter en abort, inte alla, men vissa. Vi vet till och med att vissa ångrar sina aborter djupt och skulle göra vad som helst för att få dem ogjorda. Kvinnor berättar om påtryckningar från samhället, föräldrar, partners och till och med från vårdpersonal. 

Att människor runt omkring hävdade att en abort var det bästa för alla parter. Att de ville behålla men det såg omöjligt ut på grund av ekonomi, familjesituation osv. Att då säga att det inte sker för många aborter eller att vi inte bör försöka minska antalet aborter utan enbart oönskade graviditeter låter ganska naivt. Varje abort som görs genom påtryckningar eller på grund av brist på stöd och hjälp är väl ändå en abort för mycket?

Det verkar nästan som att man inte får prata om att det skulle kunna ske för många aborter eller att det kanske hade varit bättre för vissa att behålla sina barn. Att tala om för många aborter blir ju som att säga att kvinnor valt fel och det går ju inte. Inte ens när de själva säger att de ångrar sig. 

Man får absolut inte påverka någon att behålla ett barn mot sin vilja men att utföra abort mot sin vilja verkar inte vara lika allvarligt. Jag skulle gissa att risken att ångra en abort är betydligt större än risken att ångra ett barn.

Varför är vi då så rädda för att uppmuntra kvinnor att behålla? Skulle det vara fel att försöka hjälpa kvinnor som inte ser någon utväg att kanske hitta en utväg? Att finnas till för en ung mamma så hon vågar föda sitt barn eller att erbjuda extra ekonomiskt stöd till en familj som redan har en ansträngd ekonomi så att de kan behålla sitt barn . Skulle det vara fult att försöka minska antalet aborter? Har vi blivit så upptagna av att ge alla kvinnor i Sverige möjlighet till abort att vi glömt att värna möjligheten att behålla sitt barn? 

Maria Engström,
Tvåbarnsmor, sjuksköterska och riksdagskandidat för Kristna Värdepartiet

Sker det för många aborter i dag?
Tack för din röst!
Kommentera (31)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.