Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Fler alkoholfria miljöer ger färre alkoholister"

- 26/09/2014, 12:20 -

Privat/Södra Teatern

"Ju fler miljöer vi befriar från alkohol, desto större är chansen att färre hamnar i alkoholism", skriver Farida al-Abani.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I kväll ska jag dansa nykter på nya klubb SOBER i Stockholm. Inte för att jag vill stötta Mårten Andersson och hans företagande, utan för att jag vill visa att behovet av ett bredare utbud på alkoholfria miljöer behövs där fler kan känna sig trygga. Med SVT:s nya tv-serie Djävulsdansen upptäcker många att nykterhet handlar om så mycket mer än att undvika att bli alkoholist. Det handlar bland annat om om solidaritet för de som är medberoende, för de som varit eller är beroende och för de som kan komma att bli. För ju fler miljöer vi befriar från alkohol, desto större är chansen att färre hamnar i dessa situationer.

I kväll ska jag dansa nykter. Inte bara som medborgare utan också som en konsument som vill utnyttja sin konsumentmakt. Men ibland räcker inte bara konsumentmakt. Jag vill att politikerna ska ta frågan om alkoholfria miljöer på allvar. I matvaruhandeln, på caféer, biografer, tåg, folkhögskolor, idrottsanläggningar, hos frisören och många fler platser där alkohol tidigare inte haft en given plats är det i dag inte en ovanlig syn att det skyltas med "Fullständiga rättigheter". Tyvärr utan "fullständiga skyldigheter". Men alkohol finns även på andra platser där vi ofta vistas, som i parker och i kollektivtrafiken, vilket skapar en osäker och otrevlig miljö för nyktra såväl som berusade.

Jag minns min första utekväll som 16-åring som en kväll fylld av dans, musik och alkoholfritt. Då behövdes ingen alkohol. Tyvärr var det inte alla som kände så. När jag steg på tunnelbanan på väg hem möttes jag av en stark och frän lukt på tunnelbanan. ”Oj vad det luktar alkohol” sa jag till min vän. Som svar blev jag bemött av en berusad medpassagerare som skrek ”oj vad det luktar curry” för att fördomsfullt och rasistiskt anmärka på mitt utseende. Då förstod  jag att här hör jag inte hemma. Natten tillhör då som nu bara dem, inte mig och många med mig. Vi är många som har berättelser likt denna som vi egentligen inte vill minnas.

I kväll ska jag dansa nykter. Inte för att stötta Sveriges kanske första kommersiella nyktra nattklubb utan för att dansa mig till visionen om alkoholfria miljöer för att jag vill se fler initiativ, av såväl nya som gamla klubbägare. Fler har bedrivit alkoholfria klubbar och visat att det går, internationellt som nationellt där Klubb Sobeer som drevs av UNF är en föregångare.

Vi behöver se till att de som har serveringstillstånd ökar sitt alkoholfria utbud och att de bedriver ansvarsfull servering men även välkomnar och behandlar besökare som dricker alkoholfritt med respekt. 

Vi behöver se till att politiker bedriver ansvarsfull alkoholpolitik och främjar folkhälsan och rätten till alkoholfria miljöer och är tydliga med allt vad det innebär, för ökad trygghet och inkludering. Vi behöver en politik som ser till att fullständiga rättigheter också innebär fullständiga skyldigheter. Vi blir alla medberoende i ett samhälle där natten och de offentliga miljöerna bara tillhör en handfull i stället för oss alla.

Farida al-Abani,
Drogförebyggare, folkhälsovetare

Kan du festa utan alkohol?