Onsdag 28 Sep
Stockholm

Paradise Hotel-Smail: "Vi måste hjälpas åt att #stoppahatet på nätet"

Näthatet måste få ett stopp
1 av 2
Paradise Hotel-Smail vill försöka få stopp på näthatet. Foto: Privat/TT
Han vill stoppa näthatet
2 av 2
Smail Alihodzic, deltagare i Paradise Hotel 2014. Foto:

"Jag vill att man hashtaggar #stoppahatet och på så sätt sprider budskapet vidare. Jag vill även säga att när ni ser näthat, hata inte tillbaka då hat föder hat!", skriver Smail Alihodzic, från Paradise Hotel 2014

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Smail Alihodzic är 23 år och från Malmö. Just nu är han aktuell som deltagare i Paradise Hotel. 

Vart är vi på väg när en person bara kan sätta sig bakom sin dator och lämna spydiga kommentarer? Vart har vi hamnat när sånt här är acceptabelt och det inte verkar som om någon reagerar på det ens? Jag äcklas av sånt här och helt ärligt blir jag sjukt ledsen. 

När jag klev in i Paradise Hotel visste jag att jag skulle bli en offentlig person och jag såg fram emot allt positivt jag skulle kunna göra efteråt, som att t.ex sitta här och skriva just den här texten! Att veta att jag kommer nå ut till massor av människor, att veta att jag kanske inte kan hjälpa alla men att jag kanske kan hjälpa någon där ute, kanske bara en enda person men någon i alla fall. Om inte annat så hoppades jag på att andra skulle inspireras av min vilja och mitt driv att göra något positivt. Kanske skulle någon annan lyckas bättre än mig, då hade jag försökt i alla fall. 

Jag visste också att jag skulle vara ett lätt objekt att rikta hat gentemot. Jag menar - jag är ju med i TV, det är klart att du kan hata på mig? Du har ju så många anledningar till det, eller? Egentligen inte en enda, men hat har väl ingen riktig mening. Hat enligt mig är bara brist på förståelse. Förståelse för det främmande och oftast brist på förståelse för sig själv och sin roll här i livet. Att jag själv skulle få hat var jag beredd på, och helt ärligt kunde jag inte bry mig mindre. Allt det positiva jag såg fram emot vägde över så mycket att hatet var och förblir ett sus för mig. 

Men för en del av mina vänner som jag delade min tid i huset med är det inte likadant. En del har fått betydligt mycket mer hat än mig och det är inte okej! Det är väldigt modigt att kliva in i ett hus med främmande människor, speciellt när man vet att det finns en kamera i varje hörn och hela Sverige kan se dig. Du blottar dig själv och på sätt och vis även vem du är, och du vet aldrig hur du kommer att bli vinklad och du vet aldrig hur folket kommer att uppfatta dig. Du har bara dig själv och det är mod, enligt mig. 

Sen att det finns folk som har mage att sätta sig ner och lämna spydiga kommentarer till människor dem inte känner utan bara sett en gång på TV, det är så mesigt att det inte finns ord för det! Näthat är äckligt. Jag talar inte bara om näthat riktat mot PH-deltagare, utan i allmänhet. Jag ser sådant här hat varje dag på Instagram, Facebook och alla sorters former av sociala medier. Det är inte okej och det måste få ett slut! 

Jag vet inom mig att näthatare är dem som mår sämst av alla, och att vara taskiga över nätet är ett sätt för dem att ge tillbaka. Det handlar om osäkerhet och ett behov av uppmärksamhet, förmodligen på grund av dålig självkänsla. Men jag vet också att hat bara föder hat och det hjälper inte att vara spydig mot någon på Facebook eller Instagram. Man mår bara sämre i längden och hamnar ännu mer utanför. 

Så hur ska vi hjälpas åt att göra något positivt av det här? Förutom att fortsätta sprida kärlek så vill jag starta en kampanj mot näthat. Jag vill att man hashtaggar #stoppahatet och på så sätt sprider budskapet vidare. Jag vill även säga att när ni ser näthat, hata inte tillbaka då hat föder hat! Utan någon respons får en näthatare inte den uppmärksamheten som denne söker, vilket leder till att denne inte fortsätter med näthatet. Häll inte på mer bränsle på lågan, låt den dö ut! 

Tillsammans klarar vi av allt, det tvivlar jag inte ett dugg på. #Kärlek #stoppahatet 

Smail Alihodzic,
deltagare i Paradise Hotel 2014

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.