Söndag 18 Apr
Stockholm

"Vi 43 procent vill göra allt för att minska SD:s inflytande"

Börje Pettersson
Börje Pettersson. Foto: Privat

"Vi ser att 50 procent av Moderaternas väljare vill samarbeta med SD, men ett sådant samarbete vore ödesdigert för demokratin", skriver Börje Pettersson.

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Börje Pettersson är före detta lärare i matematik och fysik, verksam inom vuxenutbildningen och gymnasieskolan i Göteborg, samt aktiv mot rasism och fascism i gruppen "Front mot rasism och gryende fascism".

Häromdagen publicerades en undersökning om de olika partiernas väljares inställning till att samarbeta med SD.

Vi ser att 50 procent av Moderaternas väljare vill samarbeta med SD medan 61 procent av De rödgrönas väljare avvisar ett sådant samarbete. Ett samarbete med SD vore ödesdigert för demokratin. Om vi ger dem ett lillfinger tar de snart hela handen.

Oavsett om vi kallar partiet invandringskritiskt, högerextremt, rasistiskt eller fascistiskt så kvarstår faktum att SD:s politik exkluderar svenska medborgare och underblåser rasismen i Sverige.

1998 gästades Sverigedemokraternas valupptaktsmöte av den tyske politikern Franz Schönhuber som även höll tal och ses på bilden tillsammans med Björn Söder, numera riksdagens 2:e vice talman. 

Under andra världskriget tjänstgjorde Schönhuber i Waffen-SS efter att ha varit medlem i Hitlerjugend under sina ungdomsår, och var fram till sin död engagerad i nazistiska och högerextrema partier, bland annat Deutsche Volksunion som senare gick upp i Tysklands nationaldemokratiska parti som anses vara det nya NSDAP (Hitlers parti). Schönhuber var även partiledare under en tid för det nationalistiska högerpopulistiska partiet Die Republikaner.

2012 deltog Björn Söder och Kent Ekeroth på internationella minnesdagen för förintelsen i den högerextrema WKR-balen i Wien som är omgärdad av skandaler och har plockats bort från Unesco:s kulturarvslista på grund av kopplingar till nynazism.

Sverigedemokraterna har nära samarbete med nynazister och är de facto ett nyfascistiskt parti. Vi 43 procent av väljarna vill göra allt för att minska SD:s inflytande.

Börje Pettersson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela