Fredrik Paulún
1 av 2
Fredrik Paulún - Foto: ©Fotograf Peter Knutson/TT
Fredrik Paulún
2 av 2
Fredrik Paulún - Foto: ©Fotograf Peter Knutson

Fredrik Paulún: "Energidrycker mycket farligare än folk tror"

"Energidrycker ska man inte ge till sina barn om man bryr sig om deras hälsa, och man bör inte konsumera dem själv om man vill leva länge", skriver näringsfysiologen Fredrik Paulún.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fredrik Paulún är näringsfysiolog och författare.

Besök hans webbsida.

Det finns en slags produkt som säljer med häftiga förpackningar och smart reklam. Den smakar sött och anses tuff och sportig. Den innehåller koffein som är dokumenterat beroendeframkallande vilket gör att konsumenterna köper produkten för att undvika abstinensproblem som huvudvärk, trötthet och nedstämdhet. Att den dessutom hör till de mer skadliga produkter som säljs i butikerna gör det till en gåta att detta får fortsätta. 

Det handlar givetvis om energidryckerna, som förekommer i allt fler larmrapporter, nu senast från WHO. Framför allt lyfts det höga koffeininnehållet fram i rapporterna och det har visat sig vara den troliga orsaken till ett antal dödsfall kopplade till dryckerna. Visst är det ett stort problem att människor dör av godkända livsmedel, men de allra flesta som dricker energidryck regelbundet kommer inte att dö knall och fall. 

Det är lätt att förledas att tro att så länge man överlever är det inga problem. Jag vill dock påstå att det finns gedigna vetenskapliga rön som visar att dessa drycker inte hör hemma på en oreglerad marknad. Alltför många dricker dem alltför frekvent i alltför stora mängder. Vad detta innebär för hälsan på sikt är ganska uppenbart eftersom vi vet att sockret som finns i energidryck ökar risken för cancer, hjärt-/kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och övervikt. 

Sockerinnehållet i energidryck är jämförbart med det som finns i läsk och det räcker med en burk på 250 ml för att en genomsnittlig person ska få i sig cirka hälften av de max 10 energiprocent socker som Livsmedelsverket och WHO förespråkar som ett tak. Även de sötningsmedel som finns i de sockerfria varianterna påverkar hälsan negativt. De försämrar tarmfloran vilket leder till en ökad risk för diabetes typ 2.

Koffeinhaltiga produkter som kaffe, te och kakao är nyttigt och skyddar bland annat mot diabetes typ 2. Koffein i syntetisk form, som i energidryck och vissa läskedrycker, sänker insulinkänsligheten vilket kan leda till diabetes och viktuppgång. Koffein är också kopplat till sömnproblem och stressymptom som hjärtklappning och ångest. 

Forskning visar också att ett stor intag av energidrycker är vanligt hos de som använder olagliga droger. Om det beror på att man vänjer sig att konsumera något som piggar upp och förändrar det psykiska tillståndet, eller om de som ändå tenderar att använda droger också gärna häller i sig energidryck låter jag vara osagt.

Flera av energidryckerna är dessutom färgade med sockerkulör vilket i praktiken är bränt socker. Det är en livsmedelstillsats som inte hör hemma i detta sekel eftersom det innehåller hundratals olika kemiska föreningar, bland annat 4-Metylimidazol (4-MEI). Det misstänks försämra immunförsvaret och delstaten Kalifornien satte nyligen upp det på listan över kända cancerframkallande ämnen.

Denna artikel bygger på rön som är publicerade i stora vetenskapliga journaler och det finns bara en slutsats när man läser om alla problem som energidrycker orsakar. Den är att man inte ska ge dem till sina barn om man verkligen bryr sig om deras hälsa och man bör inte konsumera dem själv om man vill leva länge och vara frisk. 

Från myndigheternas håll borde man se över tillgängligheten genom att införa en obligatorisk 18-årsgräns. Om möjlighet finns vore det helt naturligt att beskatta energidryck på samma sätt som tobak beskattas. De långsiktiga hälsoeffekterna av rökning och energidryckskonsumtion påminner faktiskt om varandra när det gäller risk för cancer, diabetes och hjär-/kärlsjukdomar. Dessvärre går det kanske inte att förbjuda energidrycker helt, även om det vore det bästa för folkhälsan.  

Fredrik Paulún,
Näringsfysiolog

/
/
/
Kommer du att sluta dricka energidrycker?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.