Fredrik Paulún
1 av 2
Fredrik Paulún - Foto: ©Fotograf Peter Knutson/TT
Fredrik Paulún
2 av 2
Fredrik Paulún - Foto: ©Fotograf Peter Knutson

Fredrik Paulún: "Energidrycker mycket farligare än folk tror"

"Energidrycker ska man inte ge till sina barn om man bryr sig om deras hälsa, och man bör inte konsumera dem själv om man vill leva länge", skriver näringsfysiologen Fredrik Paulún.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fredrik Paulún är näringsfysiolog och författare.

Besök hans webbsida.

Det finns en slags produkt som säljer med häftiga förpackningar och smart reklam. Den smakar sött och anses tuff och sportig. Den innehåller koffein som är dokumenterat beroendeframkallande vilket gör att konsumenterna köper produkten för att undvika abstinensproblem som huvudvärk, trötthet och nedstämdhet. Att den dessutom hör till de mer skadliga produkter som säljs i butikerna gör det till en gåta att detta får fortsätta. 

Det handlar givetvis om energidryckerna, som förekommer i allt fler larmrapporter, nu senast från WHO. Framför allt lyfts det höga koffeininnehållet fram i rapporterna och det har visat sig vara den troliga orsaken till ett antal dödsfall kopplade till dryckerna. Visst är det ett stort problem att människor dör av godkända livsmedel, men de allra flesta som dricker energidryck regelbundet kommer inte att dö knall och fall. 

Det är lätt att förledas att tro att så länge man överlever är det inga problem. Jag vill dock påstå att det finns gedigna vetenskapliga rön som visar att dessa drycker inte hör hemma på en oreglerad marknad. Alltför många dricker dem alltför frekvent i alltför stora mängder. Vad detta innebär för hälsan på sikt är ganska uppenbart eftersom vi vet att sockret som finns i energidryck ökar risken för cancer, hjärt-/kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och övervikt. 

Sockerinnehållet i energidryck är jämförbart med det som finns i läsk och det räcker med en burk på 250 ml för att en genomsnittlig person ska få i sig cirka hälften av de max 10 energiprocent socker som Livsmedelsverket och WHO förespråkar som ett tak. Även de sötningsmedel som finns i de sockerfria varianterna påverkar hälsan negativt. De försämrar tarmfloran vilket leder till en ökad risk för diabetes typ 2.

Koffeinhaltiga produkter som kaffe, te och kakao är nyttigt och skyddar bland annat mot diabetes typ 2. Koffein i syntetisk form, som i energidryck och vissa läskedrycker, sänker insulinkänsligheten vilket kan leda till diabetes och viktuppgång. Koffein är också kopplat till sömnproblem och stressymptom som hjärtklappning och ångest. 

Forskning visar också att ett stor intag av energidrycker är vanligt hos de som använder olagliga droger. Om det beror på att man vänjer sig att konsumera något som piggar upp och förändrar det psykiska tillståndet, eller om de som ändå tenderar att använda droger också gärna häller i sig energidryck låter jag vara osagt.

Flera av energidryckerna är dessutom färgade med sockerkulör vilket i praktiken är bränt socker. Det är en livsmedelstillsats som inte hör hemma i detta sekel eftersom det innehåller hundratals olika kemiska föreningar, bland annat 4-Metylimidazol (4-MEI). Det misstänks försämra immunförsvaret och delstaten Kalifornien satte nyligen upp det på listan över kända cancerframkallande ämnen.

Denna artikel bygger på rön som är publicerade i stora vetenskapliga journaler och det finns bara en slutsats när man läser om alla problem som energidrycker orsakar. Den är att man inte ska ge dem till sina barn om man verkligen bryr sig om deras hälsa och man bör inte konsumera dem själv om man vill leva länge och vara frisk. 

Från myndigheternas håll borde man se över tillgängligheten genom att införa en obligatorisk 18-årsgräns. Om möjlighet finns vore det helt naturligt att beskatta energidryck på samma sätt som tobak beskattas. De långsiktiga hälsoeffekterna av rökning och energidryckskonsumtion påminner faktiskt om varandra när det gäller risk för cancer, diabetes och hjär-/kärlsjukdomar. Dessvärre går det kanske inte att förbjuda energidrycker helt, även om det vore det bästa för folkhälsan.  

Fredrik Paulún,
Näringsfysiolog

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att sluta dricka energidrycker?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.